Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη στο Φεστιβάλ της Λα Ροσέλ

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη στο Φεστιβάλ της Λα Ροσέλ

...

To 45o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία, αρχίζει την Παρασκευή και θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιερώματα και πρεμιέρες και προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 85.000 θεατές.

Το φεστιβάλ, το οποίο δηλώνει «μη ανταγωνιστικό» από την ίδρυσή του το 1973, προτείνει στους σινεφίλ περίπου 200 ταινίες (φαντασίας, ντοκιμαντέρ, animation) απ ‘όλο τον κόσμο, με πέντε προβολές την ημέρα σε περισσότερες από δέκα οθόνες και παρουσία πολλών κινηματογραφιστών.

Φέτος, το φεστιβάλ προτείνει διάφορες αναδρομές: ταινίες του ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, πέντε ταινίες του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη και περίπου τριάντα ταινίες του Βρετανού Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Τιμητικά αφιερώματα στον Γάλλο σκηνοθέτη Λοράν Καντέ, του οποίου η τελευταία ταινία «L’ atelier» θα προβληθεί σε πρεμιέρα, στον Κολομβιανό Ρουμπέν Μεντόσα, στο Γερμανό Φόλκερ Σλέντορφ, στον Ιάπωνα Κατσούγια Τομίτα και στο Ρουμάνο Αντρέι Ουζίτσα, με την προβολή όλης σχεδόν της φιλμογραφίας τους. Οι πέντε σκηνοθέτες θα παρακολουθήσουν το φεστιβάλ.

Παράλληλα, πραγματοποιείται αφιέρωμα στον νέο ισραηλινό κινηματογράφο. Ισχυρή η παρουσία γυναικών ανάμεσα στις 16 ταινίες που θα προβληθούν, με ταινίες τολμηρές «που εξετάζουν ορισμένες πατριαρχικές και πολεμικές αξίες της ισραηλινής κοινωνίας».

Οι γυναίκες τιμώνται και στο σκέλος «παιδικές ταινίες» μέσα από την «Πίπη Φακιδομύτη» της Σουηδής Άστριντ Λίντγκρεν (1907-2002) και τα πλασματάκια «Μούμινς» της Φινλανδής Τόβε Γιάνσον (1914-2001).

Πρόκειται για δύο γυναίκες που «εμπνέονται άμεσα από την προσωπική τους μάχη ενάντια στα στερεότυπα που υφίστανται οι γυναίκες στην εποχή τους και στη χώρα τους» και καταφέρνουν να δώσουν μια εντελώς νέα ταυτότητα στη λογοτεχνία και στις ταινίες που προορίζονται για τα παιδιά, αναφέρει ο κατάλογος του φεστιβάλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Γαλλικό

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024