Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Evrόpi, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα animation

Evrόpi, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα animation

...

Το σχέδιο «Evropi: 28 Animated Narratives for Europe», ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο νέο αφήγημα της τέχνης της εμψύχωσης στην Ευρώπη, θα αποτελέσει τη θεματική προτεραιότητα της 10ης επετειακής έκδοσης του Φεστιβάλ Animasyros, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στη Σύρο.

Το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Aγορά Κινουμένων Σχεδίων είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα 20 μεγαλύτερα διεθνώς. Πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη, ενώ φέτος θα επεκταθεί στην Ποσειδωνία και την Άνω Σύρο. Όλες οι εκδηλώσεις (προβολές ταινιών εμψύχωσης, αφιερώματα, εργαστήρια και άλλες παράλληλες δράσεις) έχουν δωρεάν είσοδο.

Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στην οποία είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μαζί με την Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Την πρωτοβουλία παρουσίασαν οι Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη, προϊσταμένη Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, πρόεδρος του Animasyros και Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του Φεστιβάλ.

«Το Animasyros αγαπά την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη αγάπησε το Animasyros», δήλωσε η κ. Διακομανώλη για το Φεστιβάλ, που φέτος κλείνει 10 χρόνια, θυμίζοντας συγχρόνως κι άλλες ευρωπαϊκές επετείους για το 2017, όπως τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Συνθήκης της Ρώμης (1957), τα 30 από το Erasmus, το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε το 1987, αλλά και τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. «Η Ευρώπη επενδύει στον πολιτισμό και στις τέχνες, που δίνουν όχι μόνο ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά κι ένα συνεκτικό στοιχείο της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας», ανέφερε η ίδια, κάνοντας λόγο, επίσης, για τη στήριξη της Ευρώπης στο Φεστιβάλ, αλλά και τη συμβολή του πολιτισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας της Ευρώπης αντιπροσωπεύει το 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και απασχολεί περίπου 3,8% του εργατικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άλλα λόγια, 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους», σημείωσε.

«Να σας συγχαρώ και να σας ενθαρρύνω για τη δράση σας. Είναι μία προσέγγιση που δίνει δυνατότητες για καινοτόμες δράσεις. Τέτοιες πρωτοβουλίες στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση και στην καλύτερη ανταλλαγή ιδεών, σε ένα κοινό που δεν είναι μόνο παιδιά, είναι η Κοινωνία των Πολιτών συνολικά», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος. «Η δράση και η πρωτοβουλία σας είναι ιδιαίτερα θαρραλέα, η Ευρώπη δεν είναι στην καλύτερη περίοδό της, αλλά θα πάμε πολύ καλύτερα. Ο ρόλος του πολιτισμού και της βιομηχανίας κινουμένων σχεδίων είναι πολύ σημαντικός. Η δική σας συμβολή μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση και διάλυση διαφόρων τοξικών μύθων σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο και την απαιτούμενη ισορροπία. Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συναδέλφους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είμαστε υποστηρικτές στην προσπάθειά σας», πρόσθεσε.

«Η στέγη μας είναι η Ευρώπη. Ως Φεστιβάλ, μεγαλώσαμε, στηριχθήκαμε, αναπτυχθήκαμε μέσα από τη στήριξη της ΕΕ, άρα θέλουμε να μένουμε μέσα στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Καραμητσάνης, ο οποίος ενημέρωσε και για την επεξεργασία ενός σχεδίου επιλογής σε πακέτα ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με σκοπό να κυκλοφορήσουν ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Είναι χρέος μας, δεδομένου ότι στηριχτήκαμε πάνω στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και στην υποστήριξη των δομών της ΕΕ», υπογράμμισε.

Τέλος, η κ. Ανεστοπούλου παρουσίασε συνοπτικά το φιλόδοξο καλλιτεχνικό σχέδιο του Φεστιβάλ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνολικά 28 αντιπροσωπευτικές μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων, μία από καθένα από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοδοξούν να αποτυπώσουν τη σύγχρονη κατάσταση της βιομηχανίας των κινουμένων σχεδίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να λειτουργήσουν ως μία αυθεντική ερμηνεία κάθε χώρας στο μελλοντικό αφήγημα του κοινού σπιτιού, της Ευρώπης, που αλλάζει ραγδαία. Παράλληλα, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διεθνή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Σύρο, επαγγελματίες από τον χώρο του animation θα αποπειραθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα γύρω από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρουν στην τέχνη των κινουμένων σχεδίων.

Το σύνολο των ταινιών θα προβληθεί για πρώτη φορά στην επίσημη παρουσίαση του «Animasyros 10.0» στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024