Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα λόγοι που κάνουν τον Ντάνιελ Ντέι Λούις απλά σπουδαίο

Δέκα λόγοι που κάνουν τον Ντάνιελ Ντέι Λούις απλά σπουδαίο

...

Αγγελική Στελλάκη

Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την υποκριτική, προκαλώντας έκπληξη στον κόσμο του σινεμά.

Ο Ντέι Λούις είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του -ίσως ο σημαντικότερος- και με κάθε νέα του ερμηνεία παραδίδει μάθημα υποκριτικής.

Το in.gr επιλέγει τους δέκα λόγους που κάνουν το διάσημο ηθοποιό απλά σπουδαίο:

Έγραψε ιστορία στα Όσκαρ

Παρά το γεγονός ότι και ο Τζακ Νίκολσον έχει κερδίσει 3 Όσκαρ, ο Ντάνιελ Ντέι Λούις έγινε ο πρώτος ηθοποιός που πήρε τρία χρυσά αγαλματίδια στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου (ο Νίκολσον έχει και ένα σε Β’). Και αυτό το κατάφερε με μόλις 5 υποψηφιότητες.

Η φιλανθρωπική του δράση

Η στήριξή του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι γνωστή. Ο Ντέι Λούις έχει βρεθεί, μάλιστα, αρκετές φορές στην Ελλάδα, καλεσμένος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

Ηθοποιός της μεθόδου

Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις είναι γνωστό ότι συνεχίζει να «ζει» με τους χαρακτήρες του και εκτός γυρισμάτων -κάτι που και ο ίδιος έχει παραδεχθεί εμμέσως στον ευχαριστήριο λόγο του για το Lincoln. Έμαθε τσέχικα για την «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι για «Το Αριστερό μου Πόδι» και άκουγε Eminem για να μπορέσει να αισθανθεί την οργή του Μπιλ, στις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης.

Είναι εκλεκτικός

Αντίθετα με άλλους ηθοποιούς, ο Ντέι Λούις δεν σπατάλησε το ταλέντο του σε αδιάφορες χολιγουντιανές ταινίες. Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και έπαιξε ρόλους που φαίνεται να είχαν γραφτεί για τον ίδιο.

Διάσημος για τα διαλείμματά του

Ο Ντέι Λούις έχει κάνει και άλλες φορές διάλειμμα από την υποκριτική. Μετά το Όσκαρ στο Lincoln είχε πει ότι θέλει να επικεντρωθεί στη φάρμα του και να μάθει τέχνες όπως η λιθοτεχνία, ενώ τη δεκαετία του 1990 έμαθε την τέχνη του… παπουτσή δίπλα στον φημισμένο Στέφανο Μπέμερ. Είχε εγκαταλείψει το θέατρο το 1989. Ερμήνευε Άμλετ στο Λονδίνο όταν αισθάνθηκε την παρουσία του νεκρού πατέρα του. Το σοκ τον οδήγησε μακριά από το σανίδι.

Όνειρο κάθε σκηνοθέτη

Είναι γνωστό πως πολλοί σκηνοθέτες είναι αυτοί που έχουν «κυνηγήσει» για συνεργασία τον Ντέι Λούις. Ο Σπίλμπεργκ λέγεται ότι προσπαθούσε επί χρόνια να τον πείσει να ερμηνεύσει τον Λίνκολν, ενώ ο Σκορσέζε τον είχε πείσει να εγκαταλείψει τη ζωή του μακριά από την οθόνη για να παίξει στις Συμμορίες της Νέας Υόρκης.

Οι ευχαριστήριες ομιλίες του

Σε ένα Χόλιγουντ που αρέσκεται στις βαρετές, αδιάφορες ευχαριστήριες ομιλίες, ο Ντάνιελ Ντέι Λούις, υπήρξε πάντα μια όαση χιούμορ και εκλεπτυσμένης συμπεριφοράς. Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ για το Λίνκολν, ο Ντέι Λούις είπε: «Δεν ξέρω πώς συνέβη. Αυτό που ξέρω είναι ότι έχω λάβει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο καλής τύχης (από όσο μου αναλογούσε) στη ζωή μου».

Πώς αποφάσισε να γίνει ηθοποιός

Ο Ντέι Λούις ενδιαφέρθηκε για την υποκριτική όταν χρειάστηκε να μάθει πώς να μιμείται προφορές και συγκεκριμένες κινήσεις ανθρώπων στη γειτονιά του, προκειμένου να μη γίνεται στόχος εκφοβισμού.

«Η ζωή έρχεται πρώτη»

Έχει δηλώσει: «Η ζωή έρχεται πρώτη. Αυτό που βλέπω στους χαρακτήρες, προσπαθώ πρώτα να το δω στη ζωή».

I drink your milkshake

Εμβληματική η σκηνή στο Θα Χυθεί Αίμα όπου ο χαρακτήρας του Ντάνιελ Ντέι Λούις, Ντάνιελ Πλέινβιου, λέει στον χαρακτήρα του Πολ Ντάνο ότι πίνει το… μιλκσέικ του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024