Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σερ Ρότζερ Μουρ: ο Τζέιμς Μποντ που αγαπήθηκε όσο κανείς

Σερ Ρότζερ Μουρ: ο Τζέιμς Μποντ που αγαπήθηκε όσο κανείς






Στις 23 Μαΐου ο κινηματογραφικός κόσμος αποχαιρέτησε τον ηθοποιό Ρότζερ Μουρ, σε ηλικία 90 ετών. Το τηλεοπτικό κοινό ήταν αυτό που αγάπησε και ξεχώρισε τον ηθοποιό στο ρόλο του Σάιμον Τέμπλαρ, στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος», τη δεκαετία του 1960.

Όμως ο ρόλος που απογείωσε την καριέρα του άγγλου ηθοποιού και πρώην μοντέλου, ήταν αυτός του θρυλικού πράκτορα 007, στον οποίο και διαδέχτηκε τον ήδη καταξιωμένο, Σον Κόνερι.

Ως Τζέιμς Μποντ ο οποίος είναι ο μακροβιότερος και γοητευτικότερος πράκτορας που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής στη μεγάλη οθόνη – ο Ρότζερ Μουρ έλαμψε και καθιερώθηκε, ως ένας από τους πιο πετυχημένους ενσαρκωτές του γνωστού κινηματογραφικού πράκτορα.

Συνολικά εμφανίστηκε σε επτά κινηματογραφικές ταινίες Τζέιμς Μποντ, μεταξύ του 1973 και του 1985. Στην αυτοβιογραφία του ο Μουρ γράφει ότι δεν είχε ποτέ θεωρηθεί ως μία εναλλακτική λύση για τον ρόλο αυτόν, ώσπου ο Σον Κόνερι ανακοίνωσε το 1966 ότι δεν θα έπαιζε τον Μποντ πια. Τότε, ο Μουρ συνειδητοποίησε ότι ίσως να ήταν υποψήφιος για τον ρόλο.

Αλλά μετά από μία ταινία με τον Τζωρτζ Λέιζενμπυ στο ρόλο του Μποντ, ο Κόνερι έπαιξε και πάλι τον Μποντ, στην ταινία Τα διαμάντια είναι παντοτινά (1971), οπότε ο Μουρ δεν ξανασκέφθηκε αυτή τη δυνατότητα, μέχρι που έγινε ξεκάθαρο πλέον ότι ο Κόνερι, που είναι δυόμιση χρόνια μικρότερος του Μουρ στην ηλικία, είχε τελειώσει με τον Μποντ.

Τότε, τον Αύγουστο του 1972, ο παραγωγός των ταινιών Μποντ Άλμπερτ Μπρόκολι προσέγγισε τον Μουρ και του πρότεινε τον ρόλο του θρυλικού πράκτορα, πρόταση την οποία ο Μουρ αποδέχθηκε. Στην αυτοβιογραφία του γράφει ότι έπρεπε να κόψει τα μαλλιά του και να χάσει βάρος προκειμένου να υποδυθεί τον Μποντ, πράγματα που δεν του άρεσαν. Ωστόσο, του δόθηκε ο ρόλος, αρχικώς στην ταινία «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» (1973).

  • James Bond: Ζήσε κι Άσε τους Άλλους να Πεθάνουν – 1973

Η οριστική αποχώρηση του Κόνερι φέρνει στο προσκήνιο τον ήδη γνωστό από την τηλεοπτική σειρά «Ο Αγιος» βρετανό ηθοποιό Ρότζερ Μουρ, ενώ το πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στις Η.Π.Α. μετά την ήττα στο Βιετνάμ και το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, δημιουργούν την ανάγκη για έναν νέο Τζέιμς Μποντ, έναν σούπερ ήρωα που θα τιμωρήσει τους κακούς.

Στο «Live And Let Die», ταινία που εγκαινίασε τα «νέα ήθη», ο Μποντ έχει να αντιμετωπίσει τον Κανάγκα, έναν μεγαλέμπορο ηρωίνης και ο θεατής απολαμβάνει όλα όσα σκαρφίστηκαν οι συντελεστές για να τον εντυπωσιάσουν: ακροβατικά με αυτοκίνητα και ταχύπλοα στους βάλτους της Λουιζιάνα, βουντού στην Τζαμάικα, μια πρωτότυπη απόδραση από εκτροφείο κροκοδείλων. Το τραγούδι των τίτλων ανήκει στους Πολ και Λίντα ΜακΚάρτνεϊ, οι οποίοι και το ερμηνεύουν με τους Wings.

  • James Bond: The Man With The Golden Gun – 1974

Θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες Μποντ -αν όχι η καλύτερη- με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ. Εδώ συναντούμε και τον Κρίστοφερ Λι να υποδύεται έναν από τους πιο γοητευτικούς «κακούς» της μεγάλης οθόνης.

Η εν λόγω παραγωγή σήμανε το τέλος της συνεργασίας Μπρόκολι-Σάλτζμαν. Διαφωνώντας ριζικά με τις νέες καλλιτεχνικές επιλογές, ο Χάρι Σάλτζμαν πούλησε το 50% των δικαιωμάτων που κατείχε και αποχώρησε.


  • James Bond: The Spy who Loved Me – 1977

Στην τρίτη του αυτή εμφάνιση ως 007, ο Ρότζερ Μουρ δείχνει να έχει κατακτήσει τον ρόλο και ερμηνεύει τον Βρετανό πράκτορα με χιούμορ και φινέτσα. Αντίθετα, η συμπρωταγωνίστρια και τότε σύζυγος του διάσημου «σκαθαριού» Ρίνγκο Σταρ, συνεχίζει την παράδοση των όμορφων αλλά «συγκρατημένου» ταλέντου ηθοποιών που πλαισιώνουν το βασικό χαρακτήρα. Κορυφαία στιγμή, η αμφίβια Lotus που μετατρέπεται σε… υποβρύχιο, επιτρέποντας στους δύο πράκτορες να ξεφύγουν από τα πυρά του ελικοπτέρου που τους καταδιώκει, και αργότερα αναδύεται σε μια παραλία γεμάτη λουόμενους.

  • James Bond: Moonraker – 1979

Φαντασμαγορική περιήγηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βενετία, στους πύργους της Γαλλίας αλλά και στο… Διάστημα!

Εκμεταλλευόμενη την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του κοινού για διαστημικές περιπέτειες και την επιτυχία του «Star Wars«, η ενδέκατη κατά σειρά ταινία, παίρνει τη θέση του «Για τα μάτια σου μόνο» (που είχε ήδη ανακοινωθεί), ξεχνά τον Φλέμινγκ και δημιουργεί μια εξωπραγματική καρτούν περιπέτεια που βλέπεται μόνο χάρη στις απανωτές όσο και εντυπωσιακές σεκάνς δράσης!

  • James Bond: For Your Eyes Only – 1981

Ο 007 επέστρεφει στη μεγάλη οθόνη με μια κοσμοπολίτικη περιπέτεια, γυρισμένη στην Ελλάδα (Κέρκυρα και Μετέωρα), στην Ιταλία και στις Μπαχάμες. Πρόκειται για το πρώτο Bond film που βασίζεται σε διήγημα και όχι σε μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ.

Λέγεται ακόμα ότι μετά το «For Your Eyes Only», ο Μουρ δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη σειρά, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει την… απειλή του, τουλάχιστον μέχρι το 1985.

  • James Bond: Ποτέ μην ξαναπείς Ποτέ – 1983 καιOctopussy – 1983

Ήταν η μοναδική ταινία Μποντ, της οποίας ο τίτλος δεν προερχόταν από τίτλο βιβλίου του Φλέμινγκ.

Στην πραγματικότητα προέκυψε από συνομιλία της κυρίας Κόνερι με τον σύζυγό της, ο οποίος της είχε υπεσχεθεί ότι μετά το «Ζεις Μονάχα δυο Φορές» δεν θα υποδυθεί ποτέ ξανά τον Μποντ. Έτσι όταν εκείνος 12 χρόνια μετά υποδύθηκε τον πράκτορα 007 για τελευταία φορά, εκείνη του είπε «Ποτέ μην Ξαναπείς Ποτέ»! Η Κιμ Μπάσιντζερ εμφανίζεται ως ένα από τα πολυάριθμα κορίτσια του Μποντ, ενώ εκπαιδευτής του Κόνερι για τις πολεμικές τέχνες, ήταν ο νεαρός τότε Στίβεν Σιγκάλ!

Επίσης το 1983 κυκλοφορεί η ταινία «James Bond: Octopussy» αυτή τη φορά με τον Ρότζερ Μουρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο για προτελευταία φορά, υπό την απειλή της αποχώρησης του Βρετανού ηθοποιού από τη σειρά και με το «Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ» (η επιστροφή του Κόνερι σε ένα ανεξάρτητης παραγωγής Bond film) να έχει ήδη ανακοινωθεί. Το «Οκτοπούσι» είναι η συρραφή δύο διηγημάτων του Φλέμινγκ, του «The Property Of A Lady» και του «Octopussy«). Η συρραφή είναι κάτι παραπάνω από αισθητή και τα επεισόδια στην Ινδία και στο Βερολίνο μοιάζουν να ανήκουν σε διαφορετικές παραγωγές.

  • James Bond: A View To A Kill – 1985

Ρότζερ Μουρ (για τελευταία φορά σε ταινία Τζέιμς Μποντ), Κρίστοφερ Γουόκεν, ως μεγιστάνας και… Γκρέις Τζόουνς!

Μάλλον άδοξη η αποχώρηση του Μουρ από τον ρόλο που τον καθιέρωσε, καθώς η ταινία είναι από τις πιο βαρετές της σειράς!

Από εδώ και στο εξής, ένας νέος ηθοποιός ενσαρκώνει τον πράκτορα 007 και μάλιστα για πολλούς είναι ο πιο κοντινός στη φιγούρα που περιγράφει στα βιβλία του ο Ίαν Φλέμινγκ, λόγω του πιο σοβαρού και «σκοτεινού» στυλ του. Ο Τίμοθι Ντάλτον είναι ο νέος πρακτωρ 007!

Το 2004 ο Μουρ ψηφίστηκε ως «ο καλύτερος Μποντ» σε μία δημοσκόπηση σχετιζόμενη με τα Βραβεία Όσκαρ, ενώ σε μία άλλη (το 2008) έλαβε το 62% των ψήφων. Το 1987 είχε παρουσιάσει την επετειακή τηλεοπτική εκπομπή Happy Anniversary 007: 25 Years of James Bond.


entertainment.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024