Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Fair Trade Film Days με ελεύθερη είσοδο

Fair Trade Film Days με ελεύθερη είσοδο

Ταινίες που μας παρακινούν να αλλάξουμε τον κόσμο με απλούς και εναλλακτικούς τρόπους, πρωταγωνιστούν στο κινηματογραφικό αφιέρωμα Fair Trade Film Days που διοργανώνει η Fair Trade Hellas με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, με ελεύθερη είσοδο. […]

Ταινίες που μας παρακινούν να αλλάξουμε τον κόσμο με απλούς και εναλλακτικούς τρόπους, πρωταγωνιστούν στο κινηματογραφικό αφιέρωμα Fair Trade Film Days που διοργανώνει η Fair Trade Hellas με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για ένα διήμερο προβολών με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για την τροφή μας, το δίκαιο εμπόριο και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Ταινίες που αναδεικνύουν τα πιο επίκαιρα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες μας, αλλά και τις λύσεις απλών, καθημερινών ανθρώπων και κοινοτήτων για να τα αντιμετωπίσουν.

Οι ταινίες του αφιερώματος μας ωθούν να διερωτηθούμε για το μέλλον της διατροφής μας και τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, μας ταξιδεύουν στην Αφρική για να προβληματιστούμε για τις άδικες εμπορικές πρακτικές στην Αιθιοπία και τη μη βιώσιμη αλιεία στη Σενεγάλη, καταδεικνύουν τις προκλήσεις των νέων αγροτών στην Ελλάδα αλλά και τις κακές εργασιακές συνθήκες στην Αμερική. Παράλληλα, προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους απάντησης σε πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και ιστορίες επιτυχίας από την Αργεντινή, την Ιταλία και την Ελλάδα που θα εμπνεύσουν τους θεατές σε ένα περιβάλλον κρίσης και ανάγκης για αλλαγή που βιώνει η χώρα μας σήμερα.

Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017
16:00 Seeds Of Freedom / Seeds οf Sovereignty
17:30 The End of The Line
19:30 Farming on Crisis
20:30 Black Gold
22:30 Food Chains

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017
16:30 In Transition 2.0
18:00 Si puo fare (We Can Do That)
20:00 Εγώ, ο άλλος άνθρωπος
22:00 Τhe Take

Αναλυτικά οι ταινίες

Seeds of Freedom – (Ηνωμένο Βασίλειο, Κένυα, 2012)

Σκηνοθεσία: Jess Phillimore, 30΄
Πρόκειται για το πρώτο μέρος της τριλογίας «The Seeds of Freedom». Ο Τζέρεμι Άιρονς αφηγείται στο ντοκιμαντέρ με γλαφυρό τρόπο την προσπάθεια αφρικανών γεωργών να διασώσουν την ποικιλομορφία των σπόρων καθώς το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα υποκινείται από μια ισχυρή εμπορευματοποιημένη βιομηχανία που τείνει να μονοπωλεί το διεθνές εμπόριο τροφής χρησιμοποιώντας χημικά και γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους. Οι παραγωγοί μικρής κλίμακας είναι αυτοί που συνεχίζουν να τρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και χρειάζονται την υποστήριξή μας για την προστασία και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ανεξαρτησίας.

Seeds of Sovereignty – (Ηνωμένο Βασίλειο, Κένυα, 2013)

Σκηνοθεσία: Jess Phillimore, 38΄
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας «The Seeds of Freedom» αφηγείται το ταξίδι των αφρικανικών κοινοτήτων για τη διάσωση της ποικιλίας των παραδοσιακών σπόρων και τη διαφύλαξη του διατροφικού τους συστήματος συνεχίζεται, ενώ ταυτόχρονα χαράσσεται ο δρόμος για μια πιο δίκαιη και περιβαλλοντικά υγιή κοινωνία. Μέσα από τις ιστορίες των τοπικών αυτοχθόνων παραγωγών παρουσιάζεται το δίκτυο που δημιουργήθηκε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας από οργανώσεις με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων. Η ταινία αποτελεί έναν οδηγό προς όλους για την αναβίωση και τη δημιουργία ενός παραδοσιακού, ποικιλόμορφου και πλούσιου γεωργικού συστήματος ανά τον κόσμο.

The End of the Line – (Ηνωμένο Βασίλειο, 2009)

Σκηνοθεσία: Rupert Murray, 85΄
Έχετε αναρωτηθεί τι αντίκτυπο έχουν οι επιλογές μας και οι καταναλωτικές μας συνήθειες στη θαλάσσια ζωή και τους ωκεανούς μας; O σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ φέρνει με το δικό του, μοναδικό τρόπο στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που όχι μόνο μπορεί να αλλάξει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για τη διατροφική μας αλυσίδα, αλλά και να επηρεάσει βαθύτατα το μέλλον της ανθρωπότητας. Η υπεραλίευση έχει τρομακτικές συνέπειες στο θαλάσσιο πληθυσμό και την ωκεάνια ζωή και το πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ με εικόνες από το Γιβραλτάρ, τη Μάλτα και τη Σενεγάλη μας καλεί να αντιδράσουμε και να λάβουμε δραστικά μέτρα για την αντιστροφή της τάσης αυτής. Οι λύσεις είναι πολύ απλές. Προλαβαίνουμε;

Farming on Crisis – (Ελλάδα, 2012)
Σκηνοθεσία: Χάρης Ντώνιας, 29΄
Αυτό το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την πρωτόγνωρη ιστορία της ελληνικής υπαίθρου με αφορμή το ταξίδι ενός νέου άνδρα στον πληγέντα ελλαδικό χώρο. Ο ίδιος ανακαλύπτει και μας μεταφέρει τις ιστορίες νέων γεωργών, μαζί με τις προοπτικές μετασχηματισμού της οικονομίας μέσω της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του μικρού και του μεγάλου, του αστικού και του αγροτικού. Με αφετηρία την περίπτωση της Ελλάδας, η ταινία προσεγγίζει παγκόσμια ζητήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, το περιβάλλον και το μέλλον της διατροφής μας.
*Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον παραγωγό-ερευνητή Παύλο Γεωργιάδη.

Black Gold – (Ηνωμένο Βασίλειο, 2006)
Σκηνοθεσία: Nick Francis, Mark Francis, 78΄
Είστε λάτρης του καφέ; Απολαμβάνετε μία κούπα καφέ δύο, ίσως και τρεις φορές τη μέρα; Έχετε όμως αναρωτηθεί εάν η τιμή που πληρώνεται για ένα φλιτζάνι καφέ είναι δίκαιη; Η ιστορία του Tadesse Maskela στην προσπάθεια του να διασώσει 74.000 παραγωγούς καφέ στην Αιθιοπία – τη γενέτειρα του καφέ – από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας εξαιτίας της χαμηλής πληρωμής τους, είναι η ιστορία αυτής της ταινίας. Ο ίδιος προκειμένου να βρει αγοραστές πρόθυμους να πληρώσουν μια δίκαιη τιμή για τον καφέ και τους παραγωγούς του, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο δράση και ένταση στο Λονδίνο και το Σιάτλ. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με την τεράστια δύναμη των πολυεθνικών εταιριών καφέ, μια βιομηχανία αξίας άνω των 80 δις, και θα μας αφηγηθεί τις προκλήσεις που καλείται να ξεπεράσει προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Food Chains – (ΗΠΑ, 2014)
Σκηνοθεσία: Sanjay Rawal, 86΄
Η συζήτηση για την τροφή μας ολοένα και μεγαλώνει αλλά πολύ λίγο ενδιαφέρον υπάρχει για αυτούς που την παράγουν. Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το πραγματικό κόστος πίσω από τη βιομηχανία του «fast food» και των σούπερ μάρκετ; Αυτή είναι μια ιστορία για το δημοφιλές «fast food», αυτό που όλοι απολαμβάνουμε, τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για αυτό και τον αντίκτυπο που έχει αυτή βιομηχανία στον κόσμο. Οι παραγωγοί της βραβευμένης ταινίας, Eva Longoria και Eric Schlosser, συζητούν για το θέμα και μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του.

In Transition 2.0 – (Ηνωμένο Βασίλειο, 2013)
Σκηνοθεσία: Emma Goude, 67΄
Ένα ντοκιμαντέρ–κοινωνικό πείραμα που στόχο έχει να αποδείξει ότι στις δύσκολες εποχές, η αλληλεγγύη και η ελπίδα μπορεί να φέρει λύση στα σύγχρονα προβλήματα των ατόμων. Πρόκειται για ιστορίες ανθρώπων από όλο τον κόσμο που έχουν τη θέληση να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους με άλλους ανθρώπους, κάνοντας πρωτότυπες δράσεις μέσα από το κίνημα «Transition» με σκοπό την ενσωμάτωση όλων στην κοινωνία και την οικονομία του σήμερα. Κοινότητες που παράγουν οι ίδιες το φαγητό τους ή τυπώνουν το δικό τους νόμισμα είναι μόνο λίγες από τις δράσεις που έχουν γίνει «viral» και που τελικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης και της συνολικής ευημερίας. Στο κίνημα «Transition» ανακαλύπτουμε ότι με τα λίγα από τους πολλούς μπορούν να γίνουν αρκετά για όλους!

Si puo fare (We Can do That) – (Ιταλία, 2008)

Σκηνοθεσία: Giulio Manfredonia, 111΄
Ένα ιδιαίτερο ταξίδι στο χρόνο και την Ιταλία του ‘80 που περιγράφει τη δύσκολη επανένταξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνία ύστερα από το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και ασύλων στην Ιταλία. Άνθρωποι που έχουν απομείνει με λίγους πόρους και ελπίδες, ακολουθούν τον Νέλο, έναν συνδικαλιστή που προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες δυνατότητες των ατόμων αυτών, με σκοπό την απασχόληση τους και την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Μια ιστορία γεμάτη πίστη στην ανθρώπινη φύση και στις ικανότητες του ατόμου και της ομάδας.

Εγώ, ο άλλος άνθρωπος – (Ελλάδα, 2017)
Σκηνοθεσία: Λουκάς Αγέλαστος, Σπυριδούλα Γκούσκου, 77΄
Η δυνατή και συγκινητική ιστορία ενός 47χρονου άνεργου άντρα στην Ελλάδα της κρίσης, που στάθηκε ενάντια στις αντιξοότητες της εποχής και δημιούργησε μια κουζίνα για όλους, την «Κοινωνική Κουζίνα». Η ιδέα του Κώστα Πολυχρονόπουλου να μαγειρεύει στους δρόμους της πόλης και να προσφέρει το φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη, γίνεται γνωστή σε όλη τη χώρα και αμέσως αγκαλιάζεται από τους συμπολίτες μας που γίνονται μέλος αυτής της αλληλέγγυας δράσης. Ο ίδιος δηλώνει: «Το φαγητό είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις: άστεγους, άνεργους, μαύρους, κίτρινους, Ρομά, Έλληνες, ξένους».

The Take – (Αργεντινή, 2004)
Σκηνοθεσία: Avi Lewis, 90΄
H κυβέρνηση, η αστυνομία και ο πρώην εργοδότης σου σε κυνηγούν! Όχι δεν είναι σκηνικό ταινίας, είναι η προσπάθεια 30 αργεντινών εργατών να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους μετά την οικονομική κατάρρευση που έφερε η εκλογή του Carlos Menem στην Αργεντινή και το κλείσιμο του εργοστασίου που δούλευαν. Στην προσπάθειά τους αυτή να ανακτήσουν τη δουλειά τους, ανοίγουν ένα μαγαζί στο εγκαταλειμμένο πλέον εργοστάσιο που δούλευαν προηγουμένως, αυτή όμως τη φορά χωρίς αφεντικά, αναζητώντας συνεργατικές επιχειρήσεις, ώστε τελικά να δημιουργήσουν τη δική τους από την αρχή. Μια ταινία γεμάτη δράση και ένταση προκειμένου οι εργάτες να καταφέρουν γίνουν «αφεντικά» του εαυτού τους.

entertainment.in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024