Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«The End of the World»: βωβή ταινία με ζωντανή μουσική στο Τριανόν

«The End of the World»: βωβή ταινία με ζωντανή μουσική στο Τριανόν

Εκατό χρόνια μετά κι ενώ έχουν κυκλοφορήσει πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας με θέμα το τέλος του κόσμου, με απίθανα σκηνοθετικά και ηχητικά εφέ, η βωβή δανέζικη ταινία «The End of the World» του 1916, προβάλλεται με ζωντανή πρωτότυπη μουσική επένδυση από τους inSTUMmental, οι οποίοι προσπαθούν ως ομάδα, να δώσουν επί σκηνής ένα ηχητικό υπόστρωμα […]

Εκατό χρόνια μετά κι ενώ έχουν κυκλοφορήσει πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας με θέμα το τέλος του κόσμου, με απίθανα σκηνοθετικά και ηχητικά εφέ, η βωβή δανέζικη ταινία «The End of the World» του 1916, προβάλλεται με ζωντανή πρωτότυπη μουσική επένδυση από τους inSTUMmental, οι οποίοι προσπαθούν ως ομάδα, να δώσουν επί σκηνής ένα ηχητικό υπόστρωμα που δίνει φωνή στους θεατρινισμούς των ηθοποιών του βωβού κινηματογράφου.

Τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις υπογράφουν ο Νίκος Παναγιωτάκης (ηλ. κιθάρα και εφέ) και ο Φίλιππος Λαμπαδάριος (ηλ. κοντραμπάσο), ενώ τα ηχητικά εφέ ο Δημήτρης Καραγεώργος (live electronics).

Ας μεταφερθούμε όμως στα 1916…Η αίθουσα είναι γεμάτη, ο πιανίστας κάτω από την οθόνη ζεσταίνει τα δάχτυλά του. Επί 77 λεπτά πρέπει να συνοδεύει ακατάπαυστα την προβολή της ταινίας «The End of the World». Βρισκόμαστε στα μέσα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου των πλούσιων κρατών που ήθελαν να επεκτείνουν τα εδάφη τους. Οι τράπεζες συμβάλλουν τα μέγιστα με συμβούλους στυγνούς, οι οποίοι με δόλιους τρόπους πείθουν τα πλήθη, εκμεταλλευόμενοι ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα.

Στα 1910 ο κομήτης του Χάλεϋ είχε περάσει πολύ κοντά από τη γη, εγγράφοντας το αποτύπωμά του στον ουράνιο θόλο. Διάφορα άρθρα στον τύπο της εποχής, προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις για το φαινόμενο παρομοιάζοντάς το ακόμα και με το άστρο της Βηθλεέμ, η την φλεγόμενη σπάθη, την τιμωρία του Θεού για τη ματαιοδοξία του κόσμου. Οι περιπλανώμενοι ιεροκήρυκες περιφέρονταν μεταφέροντας την ελπίδα.

Πάνω στην ελπίδα αυτή είναι βασισμένο και το σενάριο του Otto Rung που με τη σκηνοθετική ματιά του August Blom βγαίνει στις αίθουσες σαν ταινία με τίτλο «Verdens Undergang» στη δανική γλώσσα, «Τhe end of the world» ή και «Flamming Sword» στην αγγλική και στην ελληνική «Το τέλος του κόσμου».

Υπαρξιακοί και θρησκευτικοί συμβολισμοί προβάλλουν με τα λόγια που διαβάζουμε στους μεσότιτλους (περνάνε και ελληνικοί υπότιτλοι) μα αυτό που κυριαρχεί στη στάση των ανθρώπων, ακόμα και την ύστατη στιγμή της επερχόμενης καταστροφής, είναι η ματαιοδοξία.

Ο πλούσιος ιδιοκτήτης επαρχιακού ορυχείου, που έχει την πλεκτάνη σα δεύτερη φύση του, φέρνει τα πάνω κάτω στο χρηματιστήριο (make a killing on the stock market) εκμεταλλευόμενος τις γνωριμίες του και παραπλανώντας τους αφελείς. Επιλέγει τους οπαδούς του, καταφεύγει στην κρύπτη του και πριν τη φιέστα για τον εξορκισμό του κακού, τους υπόσχεται τη διακυβέρνηση του Νέου κόσμου, αυτού που θα μείνει μετά την καταστροφή.

Ο Δανός σκηνοθέτης, που την χρυσή περίοδο (1910-1920) του δανικού βωβού κινηματογράφου σκηνοθέτησε 78 ταινίες, μεταφέρει στην οθόνη τις συναισθηματικές συγκρούσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, χρησιμοποιώντας γενικά στατικό παίξιμο, με παράλληλες δράσεις και εφέ για την αποτύπωση της καταστροφής με βροχή από σπινθήρες και προπετάσματα καπνού, πάνω σε μια πόλη μινιατούρα και ένα περιβάλλον υπερχείλισης των υδάτων, εφέ που είναι αρκετά αποτελεσματικά για τα μέσα της εποχής.

Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Απριλίου 2017 στις 21.30, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ
Γενική είσοδος 8€

Ποιοι είναι οι inSTUMmental;
Ο μουσικό σχήμα inSTUMmental δημιουργήθηκε το Μάιο του 2016 με αφορμή τη μουσική κάλυψη της δανέζικης βωβής ταινίας με τίτλο «Το τέλος του κόσμου». Μπαίνοντας στον κόσμο του βωβών (STUM) ταινιών άρχισαν να δίνουν στους ηθοποιούς μια μελωδική φωνή, εναλλασσόμενη με αυτοσχεδιαστική έξαρση στις στιγμές που η γλώσσα του σώματος των ηθοποιών το απαιτούσε.

Έτσι το μουσικό σχήμα inSΤUMmental έχει αποκτήσει ένα δικό του ήχο βγαλμένο από γραπτές και διαισθητικές οδούς, επεξεργασμένο ηλεκτρονικά και αποτυπωμένο σε σύγχρονη σημειογραφία. Ο βασικός κορμός του σχήματος είναι οι: Καραγεώργος Δημήτρης (djkar) live electronics, Λαμπαδάριος Φίλιππος (I.M.P) electric double bass, Παναγιωτάκης Νίκος (PaNik Project) electric guitar, effect.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024