Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σινεμά της Αθηνάς Τσαγγάρη στο Goethe-Institut

Το σινεμά της Αθηνάς Τσαγγάρη στο Goethe-Institut

...

Μία μίνι αναδρομή στο σινεμά της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη πραγματοποιεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου το Goethe-Institut Athen. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της aprosps documenta και περιλαμβάνει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες και την προβολή της μεγάλου μήκους «Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ».

Οι μικρού μήκους ταινίες που θα προβληθούν είναι: Fit, The Capsule, Marina No5 και 24 Frames per Century, καθώς και η μεγάλου μήκους The Slow Business of Going.

Γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

Η πτυχιακή της ακόμα ταινία The Slow Business of Going/Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ (2001) έτυχε διθυραμβικής υποδοχής από τη διεθνή κριτική ενώ συμπεριλήφθηκε και στη μόνιμη συλλογή του MoMa.

Αλλά και οι επόμενες ταινίες της Attemberg (2010) και Chevalier (2015), τιμήθηκαν με μεγάλα διεθνή βραβεία και παρουσιάστηκαν σε φεστιβάλ και κινηματογραφικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως συν-ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής «Haos Film», με έδρα την Αθήνα από το 2004, έχει κάνει την παραγωγή μεταξύ άλλων και των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου.

Η ταινία του «The Slow Business of Going / Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ», την οποία προλογίζει η Εύα Στεφανή, ντοκιμαντερίστρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόγραμμα

19:00

Fit (1994, 8´)

Η Lizzie συνεχίζει να πειραματίζεται.

(σε αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

Marina № 5 / 20:04–21:10 UTC+8 / 31° 10′ N 121° 28′ E (2008, 13‘)

με τη Μαρίνα Γιώτη

To Marina No 5 είναι το πρώτο επεισόδιο του instant instants [Στιγμιαία Στιγμιότυπα]. Πρόκειται για μια σειρά από αυθόρμητες λήψεις στιγμιαίων συναντήσεων που έγιναν στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2008. Ο τίτλος κάθε επεισοδίου απαρτίζεται από το όνομα του προσώπου που πρωταγωνιστεί, την ακριβή διάρκεια του επεισοδίου, τη ζώνη ώρας, το γεωγραφικό πλάτος και μήκος της ακριβούς τοποθεσίας της λήψης.

Στο Marina No 5 ακολουθούμε τη Μαρίνα που αναζητά ένα μπουκάλι κινέζικη βότκα μια καλοκαιρινή νύχτα με αποπνικτική ζέστη στους δρόμους της Σαγκάης.

Όταν ολοκληρωθεί η σειρά, όλα τα Στιγμιότυπα, διάρκειας 5΄ ως 15΄, θα ενσωματωθούν και θα εναλλάσσονται σε «mix and pix» λίστες αναπαραγωγής με τυχαία σειρά. Κάθε θέαση θα παράγει ένα νέο, προσωρινό απόθεμα τόπων, αισθήσεων, σχέσεων και ερωτημάτων.

The Capsule (2012, 35´)

Επτά νεαρές γυναίκες. Μια βίλα χτισμένη στο βράχο ενός κυκλαδίτικου νησιού. Μια σειρά μαθημάτων πάνω στην πειθαρχία, τον πόθο, την ανακάλυψη και την εξαφάνιση. Ένας αναπόδραστος κύκλος μελαγχολίας στο κατώφλι της γυναικείας ενηλικίωσης – στο διηνεκές.

Στη documenta 13 The Capsule προβλήθηκε ως work-in- progress (15‘) και ήταν η ταινία έναρξης ενός εκθεσιακού προγράμματος που με μια σειρά προβολών εστίαζε σε σκηνοθέτες που «διαμορφώνουν την άποψή μας για τον κόσμο και τη θέση μας εντός αυτού».

Προβάλλεται η ολοκληρωμένη πλέον ταινία.

(σε διάφορες γλώσσες με ελληνικούς υπότιτλους)

24 FRAMES PER CENTURY (2013, 2‘, 32‘‘)

Science-fiction

Συμμετοχή στο επετειακό πρόγραμμα “Venezia 70 Cinema Reloaded” – 70 Directors On the Future of Cinema

(με ελληνικούς υπότιτλους)

20:30

THE SLOW BUSINESS OF GOING / Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΓΚΟΙΝΓΚ (2001, 95’)

Προλογίζει η Εύα Στεφανή, ντοκιμαντερίστρια και αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Πέτρα Γκόινγκ είναι ένα cyborg που ταξιδεύει ανά τον κόσμο ως πράκτορας του Παγκόσμιου Νομαδικού Προγράμματος (ΠΝΠ). Το ΠΝΠ είναι ένα διεθνές «πρακτορείο συλλογής εμπειριών» που στέλνει εκατοντάδες «δέκτες», σαν την ίδια, να περιπλανηθούν στην υφήλιο και να καταγράψουν μια σειρά από τυχαίες συναντήσεις. Κατά καιρούς, οι «δέκτες» επιστρέφουν στα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου και καταχωρούν τις συσσωρευμένες αναμνήσεις τους σε ένα αρχείο. Το αρχείο αυτό είναι διαθέσιμο σε χρήστες που στη συνέχεια μεταβαίνουν νοερά και εικονικά στα προκατασκευασμένα τοπία τουριστικής συνειδητότητας. Το μότο του ΠΝΠ είναι «Νοσταλγία προς ενοικίαση».

Στο Μανχάταν η Πέτρα γνωρίζει έναν ανασφαλή δολοφόνο. Στο Τόκιο πείθει έναν γκάνγκστερ με υποθερμία να γδυθεί. Στην Πράγα, μια πίτα πέφτει πάνω σε έναν άντρα και τον ρίχνει κάτω αναίσθητο. Στη Θεσσαλονίκη η πρωταγωνίστρια χορεύει ένα παθιασμένο ταγκό. Στην Ταγγέρη ένας ποδοσφαιριστής σκέφτεται να σηκωθεί από το κρεβάτι. Και στην Αβάνα… Στην Αβάνα η Πέτρα συναντά τη Μίκα για εκείνο το μάθημα κολύμβησης που περίμενε καιρό. Ύστερα όμως η Πέτρα διαπράττει το ένα και μοναδικό ασυγχώρητο σφάλμα στο επάγγελμά της: επιτρέπει στον εαυτό της να θυμηθεί.

Δευτέρα 3 Απριλίου, 19:00 στο Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000). Είσοδος ελεύθερη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024