Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι... άλλες γκάφες των Όσκαρ

Οι… άλλες γκάφες των Όσκαρ

...

Αγγελική Στελλάκη

Ένα φιάσκο μεγατόνων που θα μείνει στην ιστορία των Όσκαρ σημάδεψε την 89η τελετή απονομής των βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αυτή δεν ήταν όμως η πρώτη «γκάφα» που συμβαίνει σε οσκαρική τελετή, ούτε καν η πρώτη φορά που ανακοινώνεται λάθος νικητής (αν και είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται στη σημαντικότερη κατηγορία της βραδιάς).

Δεν είναι καν η μοναδική γκάφα της 89ης τελετής απονομής.

Το in.gr ρίχνει μια ματιά σε άλλα λάθη και γκάφες στην ιστορία των Όσκαρ.

Ο λάθος Φρανκ

«Έλα να το πάρεις, Φρανκ» αναφώνησε το 1933 ο ηθοποιός Γουίλ Ρότζερς ανοίγοντας τον φάκελο και διαβάζοντας το όνομα του καλύτερου σκηνοθέτη. Ο Φρανκ Κάπρα (είχε σκηνοθετήσει το Lady for a Day) ξεκίνησε να προχωράει προς τη σκηνή, όταν ανακάλυψε ότι ο νικητής δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο Φρανκ Λόιντ για το Cavalcade. Ο Κάπρα θα κέρδιζε την επόμενη χρονιά για το Συνέβη μια Νύχτα.

Κατά λάθος στο In Memoriam

Το 2017, τα Όσκαρ είχαν κάνει και μια δεύτερη γκάφα. Η φωτογραφία μιας παραγωγού, εν ζωή, βρέθηκε κατά λάθος μεταξύ των εκπροσώπων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που απεβίωσαν. Όταν άρχισε η παρουσίαση των φωτογραφιών, φόρος τιμής για όσους χάθηκαν, στην μεγάλη οθόνη του Dolby Theater στο Λος Άντζελες, η Τζαν Τσάπμαν, μια Αυστραλή παραγωγός, ανακάλυψε με τρόμο ότι το πρόσωπό της φιγουράριζε πάνω από το όνομα της φίλης της και συμπατριώτισσάς της, Τζάνετ Πάτερσον, που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016, όπως γράφει το περιοδικό Variety.

Έπρεπε να φορέσει τα γυαλιά του

Το 1964, ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ ανακοίνωσε λάθος νικητή για το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής (δίνοντας το βραβείο στο Tom Jones αντί για το Irma La Douce), αλλά προκαλεί το γέλιο όταν λέει: «Περιμένετε να το μάθει αυτό η NAACP (σ.σ. η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων)». Αφού φορά τα γυαλιά του ανακοινώνει τον σωστό νικητή.

Ποιος ήταν αυτός;

Κανείς δεν γνώριζε τον άνδρα που σηκώθηκε το 1937 να παραλάβει το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου εκ μέρους της ηθοποιού Αλις Μπρέιντι, η οποία βρισκόταν στο κρεβάτι με σπασμένο αστράγαλο. Ούτε καν η ίδια η Μπρέιντι, η οποία δεν είχε στείλει κανέναν να παραλάβει το βραβείο στη θέση της. Ο απατεώνας και το αγαλματίδιο δεν βρέθηκαν ποτέ.

Αντέλ Νταζίμ

Στα Όσκαρ του 2014, ο Τζον Τραβόλτα ανέβηκε στη σκηνή για να παρουσιάσει την Ίντινα Μένζελ και το τραγούδι της Let it Go από το Frozen. Μόνο που κατά λάθος, αποκάλεσε την τραγουδοποιό «Αντέλ Νταζίμ» και εκείνη έσπευσε να τον αποκαλέσει «Γκλομ Γκαζίνγκο».

Γυμνός στα Όσκαρ

Το 1974 ένας άνδρας, ονόματι Ρόμπερτ Όπαλ, φωτογράφος και ιδιοκτήτης γκαλερί τέχνης, γδύθηκε και έτρεξε κατά μήκος της σκηνής, κάνοντας παράλληλα και το σήμα της ειρήνης, πίσω από έναν έκπληκτο Ντέιβιντ Νίβεν, ο οποίος ανακοίνωνε εκείνη τη στιγμή κάποιες υποψηφιότητες. Πέντε χρόνια αργότερα ο Όπαλ θα σκοτωνόταν κατά τη διάρκεια ληστείας στο κατάστημα σεξουαλικών ειδών που διατηρούσε στο Λος Αντζελες.

Σηκώθηκε νωρίς

To 1947 και έχοντας χάσει δύο φορές το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, η Ρόζαλιντ Ράσελ είναι τόσο σίγουρη ότι θα κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι για την κινηματογραφική μεταφορά του «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» που σηκώθηκε από τη θέση της πριν καν ανακοινωθεί ο νικητής του βραβείου. Τελικά έχασε και πάλι από τη Λορέτα Γιάνγκ (The Farmer’s Daughter). Τελικά η ηττημένη της βραδιάς έμεινε να χειροκροτεί όρθια τη νικήτρια.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

Συνηθισμένο λάθος για έναν παρουσιαστή είναι να έχει ετοιμάσει έναν λόγο που τραβάει σε μάκρος. Το 1969, ο Τζέρι Λούις έκανε το ανάποδο: είχε ετοιμάσει έναν πολύ μικρό λόγο, με αποτέλεσμα να μείνουν 20 λεπτά κενού τηλεοπτικού χρόνου. Ο Τζέρι Λούις αυτοσχεδίασε, διήυθυνε την ορχήστρα και κάλεσε τους διάσημους να χορέψουν.

Η ερμηνεία του Against All Odds

H αμερικανική Ακδημία απαγορεύει στον Φιλ Κόλινς να ερμηνεύσει το τραγούδι του Against All Odds επειδή δεν είναι «άνθρωπος του σινεμά». Στη θέση του το τραγούδι ερμηνεύει η Αν Ράινκιν, η οποία μάλλον δεν τα κατάφερε καλά. Ο Φιλ Κόλις που καθόταν στο κοινό είπε αργότερα για την εμπειρία: «Ήταν φριχτό».




«Κανείς δεν είπε ότι τα παιδιά ήταν πράγματι κωφά»

Το 1976, η ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου και χρησιμοποιεί τη νοηματική για να απευθυνθεί στους κωφούς γονείς της. Η Ακαδημία αποφασίζει να επανεισάγει τη νοηματική την επόμενη χρονιά και έντεκα κορίτσια από την κλινική για κωφούς John Tracy -γιου του Σπένσερ Τρέισι- ανεβαίνουν για να συνοδεύσουν την Ντέμπι Μπουν στο τραγούδι «You light up my life». Μόνο που τα κορίτσια δεν ήταν κωφά και δεν γνώριζαν καλά τη νοηματική. Εκπρόσωπος της Ακαδημίας παραδέχθηκε τη γκάφα, λέγοντας: «κανείς δεν είπε ότι τα παιδιά ήταν πράγματι κωφά».

Χορέψτε α λα Saving Private Ryan

Το 1999, η Ακαδημία αποφασίζει να εισάγει χορούς που συνοδεύουν τις υποψήφιες για Όσκαρ μουσικές. Πώς χορογραφείς, όμως, το Saving Private Ryan; Το αποτέλεσμα είναι ένα αμήχανο χορογραφημένο νούμερο που κανείς δεν κατάλαβε γιατί βρέθηκε εκεί.

Δείτε μέρος του χορού εδώ.

O Ρομπ Λόου και η Χιονάτη

Ένα καταστροφικό εναρκτήριο νούμερο που δείχνει τον Ρομπ Λόου και τη Χιονάτη να χορεύουν και να τραγουδούν. Το νούμερο , το οποίο οδήγησε αρκετούς διάσημους σταρ -μεταξύ των οποίων Τζούλι Άντριους, Πολ Νιούμαν και Μπίλι Γουάιλντερ- να υπογράψουν ανοιχτή επιστολή, σημειώνοντας ότι ήταν «ντροπή» για την Ακαδημία και την κινηματογραφική βιομηχανία.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024