Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας: Φανταστικά ζώα και ευρωπαϊκό σινεμά

Οι ταινίες της εβδομάδας: Φανταστικά ζώα και ευρωπαϊκό σινεμά

...

Αγγελική Στελλάκη

Πέντε ταινίες κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες με το υπερθέαμα «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» να έρχεται να συμπληρώσει το μαγικό σύμπαν που μάς σύστησε η Τζόαν Ρόουλινγκ με τη σειρά βιβλίων Χάρι Πότερ. Η ταινία είναι και η επιλογή της εβδομάδας. Την εβδομάδα συμπληρώνουν ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές ταινίες, όπως το «Η Τρελή Χαρά» του Πάολο Βίρτσι και το «The Stopover» των Μιριέλ και Ντελφίν Κουλέν -γυρισμένο στην Ρόδο- και «Το Μέλλον» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται

(4/5)

Σε μία ταινία που συνδυάζει υπερθέαμα και ιστορία, τα «Φανταστικά Ζώα» έρχονται να πλουτίσουν τον κόσμο των μάγων με μία ενδιαφέρουσα ιστορία που διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη του 1926 (μια μεγαλούπολη που ακόμα διαμορφώνει τον χαρακτήρα της). Σε αυτή τη Νέα Υόρκη φτάνει ο Νιούτ Σκάμαντερ, αποφασισμένος να μελετήσει και να σώσει τα σπάνια είδη μαγικών ζώων. Στις ΗΠΑ, όμως, επικρατεί ο φόβος στη σκιά βίαιων επιθέσεων, ενώ τον κόσμο των μάγων συγκλονίζει η εξαφάνιση του ισχυρού μάγου Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ. Ο Νιουτ θα γνωρίσει τον μη – μάγο Τζέικομπ Κοβάλσκι και την χρυσούχο Τίνα, καθώς και την αδελφή της Κουίνι. Και μαζί θα μπλεχτούν σε μια μαγική περιπέτεια. Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι το σενάριο, το οποίο αυτή τη φορά υπογράφει η ίδια η Ρόουλινγκ. Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα θέματά της: Σεβασμός στη διαφορετικότητα, κάλεσμα για ενότητα και όχι για διαχωρισμούς. Οι μάγοι δεν είναι τίποτε άλλο από όχημα για να μιλήσει η Ρόουλινγκ για όλα αυτά που την απασχολούν (εδώ βλέπουμε στοιχεία ανόδου του φασισμού και του εθνικισμού). Όλο αυτό ντύνεται, φυσικά, με εντυπωσιακά εφέ και θέαμα, ενώ «καθοδηγητής» μας στην ιστορία είναι ο «κοινός θνητός» Τζέικομπ (εξαιρετικός ο Νταν Φόγκλερ). Ένα από τα μικροπροβλήματα της ταινίας είναι το φινάλε: τα Φανταστικά Ζώα μοιάζουν να έχουν τρία ή τέσσερα διαφορετικά φινάλε, ενώ θα θέλαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη του χαρακτήρα της Κάθριν Γουότερστον.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γέιτς
Πρωταγωνιστούν: Έντι Ρεντμέιν, Κάθριν Γουότερστον, Άλισον Σούντολ, Νταν Φόγκλερ, Έζρα Μίλερ, Σαμάνθα Μόρτον, Κόλιν Φάρελ, Γιον Βόιτ, Ρον Πέρλμαν

Η Τρελή Χαρά

(3,5/5)

Πρώην μεγαλοαστής που εγκαταλείπει τον δικηγόρο σύζυγό της για έναν απατεώνα νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί θα γνωρίσει μία νεαρή κοπέλα, η οποία έχει αναγκαστεί να αφήσει πίσω της το παιδί της. Οι δυο τους θα αποφασίσουν να ζήσουν μερικές στιγμές ελευθερίας, σε μία πορεία αυτογνωσίας. Ούτε κωμική, ούτε ακριβώς δραματική, αλλά κρατώντας τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο, η ταινία του ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Βίρτσι (Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο) είναι τρυφερή και ανθρώπινη. Διαθέτει, μάλιστα, μια πολύ καλή ερμηνεία από την Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι και μια πολύ καλή χημεία ανάμεσα στις δύο πρωταγωνίστριες.

Σκηνοθεσία: Πάολο Βίρτσι
Πρωταγωνιστούν: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Μικαέλα Ραματσότι

The Stopover

(3/5)

Ομάδα στρατιωτών επιστρέφει από θητεία στο Αφγανιστάν και πηγαίνει για τριήμερη «αποσυμπίεση» στην Κύπρο, σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο. Οι δύο κεντρικές ηρωίδες της ταινίας, η Ορόρ (Αριάν Λαμπέντ) και η Μαρίν (Soko) προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τη βία του πολέμου και ένα συγκεκριμένο περιστατικό που φαίνεται πως έχει στιγματίσει την μονάδα. Η ταινία των Μιριέλ και Ντελφίν Κουλέν που κέρδισε βραβείο Σεναρίου στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες γυρίστηκε στη Ρόδο και αποτελεί ελληνογαλλική συμπαραγωγή. Το «The Stopover» μιλά με ευαισθησία για τη βία που δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας και ανατέμνει έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

Σκηνοθεσία: Ντελφίν και Μίριελ Κουλέν
Πρωταγωνιστούν: Αριάν Λαμπέντ, Soko, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάκης Παπαδημητρίου

Το Μέλλον

Η Ναταλί διδάσκει φιλοσοφία σε ένα Λύκειο στο Παρίσι. Είναι παθιασμένη με την δουλειά της και απολαμβάνει να βυθίζεται στις σκέψεις και τους στοχασμούς της. Παντρεμένη με δύο παιδιά μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην οικογένεια της, τους παλιούς μαθητές της, και την πολύ κτητική μητέρα της. Μία μέρα ο σύζυγός της, της ανακοινώνει ότι θα την αφήσει για μία άλλη γυναίκα. Ελεύθερη πλέον (αν και χωρίς να το θέλει) , θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την ζωή της. Η ταινία απέσπασε Αργυρή Άρκτο στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν Λοβ
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Αντρέ Μαρκόν, Ρομάν Κολίνκα



Στην Καρδιά του Δάσους

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, δύο αδελφές ζουν μαζί με τον πατέρα τους σε ένα όμορφο σπίτι στο βουνό. Ξαφνικά, μία μέρα, το ρεύμα κόβεται –κανείς δεν ξέρει γιατί. Χωρίς ηλεκτρικό, βενζίνη και κανενός είδους ενέργεια, ακούν εκατοντάδες θεωρίες στο ραδιόφωνο. Τρομοκρατική επίθεση; Φονικός ιός; Μετά από λίγο, το ράδιο σταματά κι αυτό. Απόλυτη σιωπή. Έχοντας χάσει κάθε αίσθηση ασφάλειας, και με αντίπαλο την πείνα και την αβεβαιότητα, οι δύο αδερφές θα πρέπει να συνεργαστούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτή την κατάσταση. Μοναδικό τους όπλο, οι μνήμες της χαρούμενης οικογένειας που ήταν κάποτε.

Σκηνοθεσία: Πατρίσια Ρόζεμα
Πρωταγωνιστούν: Έλεν Πέιτζ, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, Μαξ Μινγκέλα

Παράλληλα, σε εξέλιξη μέχρι τις 27 Νοεμβρίου βρίσκεται το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024