Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντοκιμαντέρ στον καναπέ ή στην κινηματογραφική αίθουσα;

Ντοκιμαντέρ στον καναπέ ή στην κινηματογραφική αίθουσα;

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου Δύο ταινίες τεκμηρίωσης με κάποια…θεματική συνάφεια μπορείτε να απολαύσετε είτε έχετε κέφι για έξοδο είτε από τον αναπαυτικό ζεστό καναπέ σας. Και οι δύο, μιλούν για δύο προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με τη μουσική. Η ιστορία ενός άντρα από το Ντιτρόιτ, τη δεκαετία του 1960, και μιας γυναίκας του σήμερα, πρόσφυγας από το […]

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου

Δύο ταινίες τεκμηρίωσης με κάποια…θεματική συνάφεια μπορείτε να απολαύσετε είτε έχετε κέφι για έξοδο είτε από τον αναπαυτικό ζεστό καναπέ σας. Και οι δύο, μιλούν για δύο προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με τη μουσική. Η ιστορία ενός άντρα από το Ντιτρόιτ, τη δεκαετία του 1960, και μιας γυναίκας του σήμερα, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που ζει και εργάζεται στην Τεχεράνη.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου Doc on ΕΡΤ
ΕΡΤ2 -«Ψάχνοντας τον Σούγκαρ Μαν»
στις 22.15
Συμπαραγωγής Σουηδίας – Αγγλίας

Το ντοκιμαντέρ του Μαλίκ Μπεντζελούλ, (2012) δεν είναι ταινία ευρείας κατανάλωσης. Ωστόσο ιντριγκάρει ως ιστορία ενός μουσικού-φάντασμα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι τόσο γνωστός όσο οι Beatles ή οι Rolling Stones αλλά παραδόξως, οι δίσκοι που ηχογράφησε δεν πούλησαν. Έξι μόλις αντίτυπα πωλήθηκαν στις ΗΠΑ όμως ως εκ θαύματος, η φήμη του ταξίδεψε ω τη Νότιο Αφρική, όπου έφτασε να γίνει πιο γνωστός και από τον Elvis! Ο Σίξτο Ροντρίγκεζ, ο δίσκος του Cold Fact, τα τραγούδια του, με τον έντονα πολιτικοκοινωνικό στίχο, επηρέασαν εκεί, τις αντιδράσεις για το Απαρτχάιντ. Σε μια εποχή όπου στη συγκεκριμένη γωνιά της γης, η λογοκρισία απαγόρευε ακόμη και την τηλεόραση, οι μουσικόφιλοι, βρήκαν δίσκους του Ροντρίγκες και εμπνεύστηκαν από αυτούς. Ένας μύθος ακολουθεί τον καλλιτέχνη, για τον οποίον δεν μπορεί κανείς να βρει καμία πληροφορία! Κυκλοφορούν φήμες ότι έχει αυτοκτονήσει θεαματικά στη σκηνή σε μια από τις συναυλίες του. Τα ίχνη του χαμένα.

Πώς έφτασε ο σκηνοθέτης σκηνοθέτης Μαλίκ Μπεντζελού, στα ίχνη του πιο αφανούς-διάσημου καλλιτέχνη όλων των εποχών, Σίξτο Ροντρίγκεζ; Ψάχνοντας στον κόσμο για καλές ιστορίες, γνώρισε στο Κέιπ Τάουν τον Stephen «Sugar» Segerman, ο οποίος του είπε για την ιστορία. Επί πέντε χρόνια ο σκηνοθέτης ασχολήθηκε με την έρευνα για το πρόσωπο και την ταινία, που το θέμα της ήταν δύσκολο για τους παραγωγούς! Άκουσε τη μουσική του Σίξτο, την έδωσε σε ειδικούς που του πιστοποίησαν ότι πρόκειται για έναν μουσικό της κλάσης των Beatles ή του Bob Dylan!

Η έρευνα έδειξε ότι ο Ροντρίγκεζ ήταν υπαρκτό πρόσωπο! Ασχολήθηκε με τη μουσική και έγραψε στίχους, σαν να ήταν προφήτης. Έγραψε αλήθειες, δεν συμβιβάστηκε, δεν επιδίωξε τίποτα, δεν κυνήγησε τη δόξα. Έβλεπε γύρω του, έγραφε και ζούσε. Και εξαφανίστηκε. Από τις μαρτυρίες που θα δείτε στην ταινία, μπορείτε να καταλάβετε το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε σε όσους τον γνώρισαν. Σε παραγωγούς, σε συνεργάτες –το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, αυτός ο σοφός άνθρωπος, όπως πολύ συχνά τον αποκαλούν, δούλεψε ως οικοδόμος – στην τοπική κοινωνία όπου κατέληξε, στους χιλιάδες υποστηρικτές του στη Νότιο Αφρική, στα παιδιά του, που τον περιγράφουν ως άνθρωπο που ήταν καθ’ όλα ελεύθερος και αυτό δίδαξε και στα ίδια.

Στα 85 λεπτά διάρκειας του ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε την ιστορία του από το τέλος της δεκαετίας του ’60, όταν δύο μουσικοί παραγωγοί τον ανακάλυψαν σε ένα περιθωριακό καταγώγι στο Ντιτρόιτ. Οι περιγραφές ντύνονται με animation, που σταδιακά γίνονται εικόνα που μας μεταφέρει στους δρόμους που περιπλανιόταν ο σπουδαίος μουσικός.. Αρκετά περιγραφικό το πρώτο μέρος της ταινίας, ενώ στο δεύτερο, έρχεται η μεγάλη αποκάλυψη: η κάμερα πλησιάζει το πρόσωπο-μύθο!

Ο σκηνοθέτης Μαλίκ Μπεντζελού, εγκατεστημένος στη Στοκχόλμη, επί μία δεκαετία και πλέον σκηνοθετούσε ντοκιμαντέρ για μουσικούς. Πιο χαρακτηριστική δουλειά του η ταινία για τους γερμανούς πρωτοπόρους στην ηλεκτρονική μουσική Kraftwerk, το 2001, έχει όμως κάνει και ένα ντοκιμαντέρ για το heavy metal αλλά και για μεμονωμένους καλλιτέχνες όπως οι: Björk, Sting, Elton John, Rod Stewart, Madonna, Mariah Carey, U2 και Kylie Minogue.

Η ταινία απέσπασε μεταξύ πολλών διακρίσεων και το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ!

Sonita

Όσοι προτιμάτε να βλέπετε σινεμά εκτός «έδρας» θα απολαύσετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και σε άλλους δύο χώρους το ντοκιμαντέρ της Rokhsareh Ghaem Maghami, «Sonita». Η ταινία είναι μια Ιρανο-Γερμανο-Ελβετική συμπαραγωγή του 2015.

Στην αρχή του ντοκιμαντέρ, βρίσκουμε τη 18χρονη Σονίτα, πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, να εργάζεται στην Τεχεράνη σαν καθαρίστρια σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Φαντάζεται ότι είναι διάσημη ράπερ – και όταν δεν δουλεύει, περνάει την ώρα της κολλώντας το πρόσωπό της πάνω σε αποκόμματα της Rihanna ή τραγουδώντας για τις φίλες της.

Όμως στην πραγματικότητα, η Σονίτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από την Rihanna. Οι στίχοι της δεν μιλάνε για την αγάπη ή την δόξα, αλλά για την εμπειρία μιας Αφγανής έφηβης που αντιστέκεται σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον. Τα όνειρά της Σονίτα ανατρέπονται όταν καταφθάνει η μητέρα της από το Αφγανιστάν, και σύντομα κάνει γνωστές τις προθέσεις της: έχει έρθει για να την φέρει σπίτι και να την πουλήσει σαν νύφη για $9,000. Έτσι, η οικογένεια θα μπορέσει να αγοράσει γυναίκα για τον αδελφό της Σονίτα…

Το ντοκιμαντέρ την ακολουθεί ενώ μάχεται μέσα από την τέχνη της, για να κάνει το όνειρό της, να γίνει μουσικός, πραγματικότητα. Στο κέντρο της ταινίας, δημιουργεί ένα δραματικό ραπ βίντεο κατά του καταναγκαστικού γάμου που απειλεί την ελευθερία της. Η Σονίτα, οπλισμένη με πάθος και επιμονή, προσπαθεί να μετατρέψει τα εμπόδια σε ευκαιρίες. «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα», τραγουδά.
Η ταινία ξεχώρισε στο Φεστιβάλ του Sundance όπου απέσπασε δύο βραβεία, της Κριτικής Επιτροπής και του Κοινού.

Βιογραφικό Σκηνοθέτιδας
Η Rokhsareh Ghaem Maghami σπούδασε σκηνοθεσία και κινούμενα σχέδια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Μετά από έρευνα πάνω στο ντοκιμαντέρ και την κινούμενη εικόνα, ολοκλήρωσε το βιβλίο «Ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων: ένας νέος τρόπος για να εκφραστείς». Έχει ολοκληρώσει 6 ντοκιμαντέρ και έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υποτίτλους και είσοδο 6 ευρώ

ΑΘΗΝΑ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός
ΒΟΛΟΣ
Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 20.00 στο Δημοτικό Κινηματογράφο Βόλου «Αχίλλειον»

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024