Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Minority Report αφιέρωμα στις μειονότητες από τις Νύχτες Πρεμιέρας

Minority Report αφιέρωμα στις μειονότητες από τις Νύχτες Πρεμιέρας

Πώς είναι να νιώθεις «ξένος μέσα στον κόσμο των άλλων»; Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στις φωτεινές και σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, μέσα από οκτώ δωρεάν προβολές νέων αλλά και κλασικών ταινιών οι οποίες φιλοξενούνται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το αφιέρωμα στοχεύει στην ενθάρρυνση της […]

Πώς είναι να νιώθεις «ξένος μέσα στον κόσμο των άλλων»; Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στις φωτεινές και σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, μέσα από οκτώ δωρεάν προβολές νέων αλλά και κλασικών ταινιών οι οποίες φιλοξενούνται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα στοχεύει στην ενθάρρυνση της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού και της αποδοχής, στην εξάλειψη των στερεοτύπων και προκαταλήψεων, με τελικό σκοπό την ομαλή προσαρμογή και παραμονή στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα των εν λόγω κοινωνικών ομάδων.

Το ζήτημα των μειονοτήτων, τοποθετείται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αγγίζει θεματικές όπως η κοινωνική τους ενσωμάτωση, η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν μερίδες του πληθυσμού είτε λόγω του χρώματός τους, είτε λόγω της γλώσσας που μιλούν και της πατρίδας που εκπροσωπούν, είτε λόγω της σεξουαλικής τους προτίμησης και, βέβαια, η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στις δυσκολίες που συναντά κάθε μειονότητα.

Στο πλαίσιο του «Minority Report», προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ψηφιακά αποκατεστημένη, director’s cut εκδοχή της «Πύλης της Δύσης» του Μάικλ Τσιμίνο, γύρω από το μαζικό, φυλετικής και ταξικής χροιάς έγκλημα στο Γουαϊόμινγκ του 19ου αιώνα με θύματα μετανάστες εργάτες, καθώς επίσης το αριστουργηματικό μελόδραμα του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά», με θέμα τον εναντιωμένο στις ρατσιστικές προκαταλήψεις έρωτα μεταξύ μιας μοναχικής χήρας και ενός νεαρού μετανάστη. Το «Ωραίο Μου Πλυντήριο» του Στίβεν Φρίαρς εστιάζει, επίσης, μοναδικά στην επουλωτική ιδιότητα του έρωτα, μέσα από το αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε έναν αριβίστα νεαρό Πακιστανό και έναν ατίθασο Λονδρέζο.

  • Στις πρεμιέρες του αφιερώματος περιλαμβάνονται: Το «Soy Nero» του Ράφι Πιτς, το οποίο πραγματεύεται τον αγώνα ενός μεγαλωμένου στις ΗΠΑ νεαρού Μεξικανού να κερδίσει την πράσινη κάρτα μέσω της κατάταξής του στον αμερικανικό στρατό.
  • Ο «Διαμεσολαβητής» του Ιαν Ολντς αποτυπώνει την αβάσταχτη ματαίωση ενός ανθρώπου δίχως πατρίδα, ενώ το road movie «Κόκκινο Χαλί» από την Ελβετία, που θα προβληθεί παρουσία των σκηνοθετών Κανταράμα Γκαχιγκίρι και Φρεντ Μπεϊγίφ, αγγίζει το όνειρο μιας παρέας παιδιών από τις φτωχογειτονιές της Λωζάνης να πάνε την ταινία τους μέχρι τις Κάννες.

Πέραν, όμως, από την ανασκευασμένη πραγματικότητα της μυθοπλασίας, το αφιέρωμα δε θα μπορούσε να μη δώσει χώρο και λόγο στο σινεμά τεκμηρίωσης. Έτσι, το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ της Αριάδνης Κουτσαύτη, «Μη Με Φωνάζεις Ξένο», θα αναλάβει να μας φέρει σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη οδύσσεια του προσφυγικού ζητήματος, και θα προβληθεί μαζί με το «Sam Roma – Είμαστε Τσιγγάνοι» της Μαρίνας Δανέζη, παρουσία των δύο νεαρών δημιουργών.

    Το αφιέρωμα «Minority Report: Το ΣΙΝΕΜΑ αγκαλιάζει τις μειονότητες» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

    Μεγάλος χορηγός του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ είναι ο OTE TV.

    entertainment.in.gr

    Sports in

    Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

    Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 25 Απριλίου 2024