Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κινηματογραφικοί Φιτζέραλντ και Χέμινγουεϊ

Οι κινηματογραφικοί Φιτζέραλντ και Χέμινγουεϊ

...

Αγγελική Στελλάκη

Η ταινία «Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος» που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες δίνει στους θεατές την ευκαιρία να δουν τους λογοτεχνικούς θρύλους Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και Έρνεστ Χέμινγουεϊ να «ζωντανεύουν» στη μεγάλη οθόνη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εκφραστές της λεγόμενης «Χαμένης Γενιάς» κάνουν την κινηματογραφική εμφάνισή τους. Με ζωές άκρως κινηματογραφικές -και συναρπαστικές όσο τα μυθιστορήματά τους- ήταν μάλλον αναμενόμενο πώς το σινεμά θα ασχολιόταν μαζί τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κανένας από τους δύο συγγραφείς δεν έχει ευτυχίσει να «δει» μία πραγματικά εξαιρετική μεταφορά της ζωής του στη μεγάλη οθόνη.

Ακολουθούν μερικοί από τους χαρακτηριστικούς Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και Έρνεστ Χέμινγουεϊ της μικρής και μεγάλης οθόνης:

Γκάι Πιρς – Genius

Ο Γκάι Πιρς ερμηνεύει τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ στην ταινία «Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος», σε μία δύσκολη περίοδο για τον συγγραφέα. Η συζυγός του, Ζέλντα, μπαινοβγαίνει στο φρενοκομείο και ο ίδιος δυσκολεύεται πλέον να γράψει και θεωρεί ότι έχει αφήσει την παλιά του δόξα πίσω του.

Τομ Χίντλεστον – Μεσάνυχτα στο Παρίσι

Ο βρετανός Τομ Χίντλεστον ερμηνεύει τον Αμερικανό Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ στην κωμωδία του Γούντι Άλεν, «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» που θέλει τον νεαρό ήρωά του (Όουεν Γουίλσον) να μεταφέρεται στο Παρίσι της δεκαετίας του 1920, όπου συναντά όλα τα ινδάλματά του, ανάμεσά τους και τον θρυλικό συγγραφέα, με τη σύζυγό του, Ζέλντα.


Τζέρεμι Άιρονς – Last Call

Άλλος ένας Βρετανός στον ρόλο του αμερικανού συγγραφέα: ο Τζέρεμι Άιρονς ερμηνεύει έναν ηλικιωμένο Φιτζέραλντ στην τηλεταινία Last Call (2002) που αναφέρεται στους τελευταίους μήνες της ζωής του συγγραφέα στο πλευρό της νεαρής γραμματέως και προστατευόμενής του. Στον ρόλο της Ζέλντα βρίσκουμε την Σίσι Σπέισεκ.

Τίμοθι Χάτον – Zelda

Στην τηλεταινία Zelda του 1993, ο Τίμοθι Χάτον εμφανίζεται ως Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ στο πλευρό της Νατάσα Ρίτσαρντσον – Ζέλντα.

Γκρέγκορι Πεκ – Beloved Infidel

Στο Beloved Infidel (1959) o Γκρέγκορι Πεκ ερμηνεύει τον διάσημο συγγραφέα σε μια περίοδο που αυτός γράφει σενάρια γα τα στούντιο του Χόλιγουντ, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τη νοσηλία της συζύγου του, Ζέλντα. Ο Φιτζέραλντ αντιμετωπίζει προβλήματα αλκοολισμού, αλλά η ταινία επικεντρώνεται στον έρωτά του με την Σίλα Γκρέιχαμ, γνωστή κοσμικογράφο του Χόλιγουντ που ερμηνεύει η Ντέμπορα Κερ.

Ντόμινικ Γουέστ – Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος

Σε μία μικρή σκηνή της ταινίας Genius εμφανίζεται ο Ντόμινικ Γουέστ στον ρόλο του Χέμινγουεϊ. Ο κινηματογραφικός αυτός Χέμινγουεϊ έχει μόλις ολοκληρώσει μια εκδρομή ψαρέματος με τον εκδότη Μαξ Πέρκινς και δεν διστάζει να μιλήσει με αυστηρά λόγια για τη λογοτεχνική αξία του Τόμας Γουλφ (Τζουντ Λο).

Κόρεϊ Στολ – Μεσάνυχτα στο Παρίσι

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν θα μπορούσε να λείπει από την ταινία του Γούντι Άλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι». Ο Κόρεϊ Στολ (Strain) είναι αυτός που τον ερμηνεύει σε μία κωμική εκδοχή του συγγραφέα. Όταν ο ήρωας της ταινίας ζητά από τον Χέμινγουεϊ να διαβάσει το μυθιστόρημά του εκείνος του απαντά: «Το μισώ! Εάν είναι κακό θα το μισήσω γιατί σιχαίνομαι το κακό γράψιμο, αν είναι καλό θα ζηλέψω και θα το μισήσω ακόμα περισσότερο».

Κλάιβ Όουεν – Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ του Κλάιβ Όουεν ερωτεύεται την πολεμική ανταποκρίτρια Μάρθα Γκέλχορν της Νικόλ Κίντμαν στην τηλεοπτική ταινία του Φίλιπ Κάουφμαν «Έρωτας στα χρόνια του πολέμου» (2012). Η Γκέλχορν υπήξρε πηγή έμπνευσης για το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ: «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα». Η ταινία του HBO αφηγείται τη θυελλώδη σχέση τους.

Άντριαν Σπαρκς – Papa Hemingway in Cuba

Στην περίοδο που πέρασε ο διάσημος συγγραφέας στην Κούβα επικεντρώνεται η ταινία του Μπομπ Γιάρι του 2015. Στην ταινία ένας νεαρός δημοσιογράφος ταξιδεύει το 1959 στην Αβάνα για να συναντήσει τον Χέμινγουεϊ, εν μέσω της κουβανικής επανάστασης.



Κρις Ο’ Ντόνελ – Στον Έρωτα και στον Πόλεμο

Ο Κρις Ο’ Ντόνελ ερμηνεύει τον νεαρό Χέμινγουεϊ στην ταινία του 1996. Στην ταινία βλέπουμε τον συγγραφέα να εργάζεται ως τραυματιοφορέας στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο έρωτάς του με τη νοσοκόμα Άγκνες φον Κουρόφσκι (την ερμηνεύει η Σάντρα Μπούλοκ) θεωρείται ότι υπήρξε έμπνευση για το βιβλίο του «Αποχαιρετισμός στα Όπλα».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024