Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος και Ειρήνη»: Το αριστούργημα του Τολστόι συνεχίζεται...

«Πόλεμος και Ειρήνη»: Το αριστούργημα του Τολστόι συνεχίζεται…

Το αριστούργημα «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέων Τολστόι, στην καλύτερη μεταφορά του από τον Σεργκέι Μπόνταρτσουκ, συνεχίζεται με την προβολή του β’ μέρους στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema»την Τρίτη 5/1 στις 18:30, και από 7/1 για όσους το έχασαν, θα προβληθεί ξανά το α’ μέρος. Επίσης, στο «ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema» μετά την […]

Το αριστούργημα «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέων Τολστόι, στην καλύτερη μεταφορά του από τον Σεργκέι Μπόνταρτσουκ, συνεχίζεται με την προβολή του β’ μέρους στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema»την Τρίτη 5/1 στις 18:30, και από 7/1 για όσους το έχασαν, θα προβληθεί ξανά το α’ μέρος.

Επίσης, στο «ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema» μετά την εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου, θα προβάλλεται το α’ μέρος της επικής ταινίας, έως την Τετάρτη 6/1 στις 18:30, ενώ από την Πέμπτη 7/1 θα προβάλλεται το β’ μέρος, στις 18:30.

Η επική ταινία του Μπόνταρτσουκ δεν έχει ποτέ ως τώρα προβληθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους στην ολοκληρωμένη της έκδοση. Τη δεκαετία του΄60 είχε προβληθεί στην Ελλάδα η έκδοση των 263 λεπτών. Το ελληνικό κοινό έχει τώρα την μοναδική ευκαιρία να δει στη μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά ολόκληρο το «Πόλεμος και ειρήνη», διάρκειας 427 λεπτών, όπως το ήθελε ο σκηνοθέτης.

Αναμφισβήτητα είναι μια από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία όχι μόνο του Ρωσικού(Σοβιετικού) αλλά και του Παγκόσμιου. Το μυθιστόρημα-ποταμός του Λ.Τολστόι, μετατρέπεται στα χέρια του Σ. Μπόνταρτσουκ (ο οποίος και πρωταγωνιστεί και στην ταινία) σε ταινία-ποταμός.

Το «Πόλεμος και Ειρήνη» είναι από τα ογκοδέστερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αναφέρεται στους Ναπολεόντειους πολέμους και αρχίζει με την μάχη του Άουστερλιτς και την εισβολή των Γάλλων στην Ρωσία και ολοκληρώνεται με την ήττα του Ναπολέοντα. Ωστόσο, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος δεν είναι ούτε ο Ναπολέων, ούτε ο αντίπαλός του, ο στρατηγός Κουτούζοφ. Μέσα από το μυθιστόρημα αναδεικνύονται οι ιστορίες των απλών ανθρώπων, των στρατιωτών, του λαού.

Ένα τόσο ογκώδες μυθιστόρημα ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά έλαβε χώρα το 1915. Είναι μια βωβή ταινία στην οποία παίζει ο Βλαντιμίρ Γκάρντιν, ένας πρωτοπόρος Ρώσος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός(ο οποίος ως ηθοποιός σκηνής ήταν ήδη γνωστός στην προεπαναστατική Ρωσία για τις ερμηνείες του σε έργα Ρώσων κλασσικών).

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο έργο του μεγάλου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»(όπερα), το οποίο γράφτηκε το 1941 και το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην σκηνή στις 12/6/1946 στο θέατρο Μάλι του Λένινγκραντ. Στην πορεία των χρόνων το έργο αυτό υπέστη διάφορες αλλαγές. Τελικά, μόλις το 2010 παρουσιάστηκε από την Ρίτα ΜακΆλιστερ στη Γλασκώβη, σε συνεργασία με την όπερα της Σκωτίας και το Βασιλικό Ωδείο της Γλασκώβης, η αυθεντική, πρώτη εκδοχή του έργου, η οποία αντιπροσωπεύει την αρχική, πρώτη και συντομότερη γραφή του έργου του έργου του Προκόφιεφ, που έλαβε χώρα το 1941.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 1956 το «Πόλεμος και Ειρήνη» γυρίστηκε σε ταινία. Η παραγωγή ήταν ιταλοαμερικανική(Σκηνοθέτης: Κινγκ Βίντορ, Πρωταγωνιστές: Ώντρεϋ Χέμπορν, Χένρυ Φόντα, Μελ Φερέρ, Μουσική: Νίνο Ρότα). Η διάρκεια της ταινίας ήταν 3,5 ώρες. Προσεγγίζοντας την ταινία «Πόλεμος και Ειρήνη» (Σκην: Σεργκέι Μπόνταρτσουκ, Πρωταγ: ο σκηνοθέτης, Λουντμίλα Σαβελέβα, Βιατσεσλάβ Τικόνωβ) πρέπει να έχουμε σταθερά υπ’όψιν μας κάτι που δεν είναι καθόλου γνωστό: Ο τίτλος του μυθιστορήματος του Λέοντος Τολστόι είναι: «Война и мир». Όταν ο Τολστόι χρησιμοποιεί τη λέξη «MIR», η λέξη αυτή σημαίνει «κοινωνία». Μετά την Επανάσταση(1917) η ρωσική γραφή άλλαξε: το γράμμα I καταργήθηκε και έτσι επικράτησε η λέξη мир(Ειρήνη), καταργώντας παράλληλα και το νόημα του τίτλου του έργου του Τολστόι. Άρα ο πραγματικός τίτλος του Τολστοϊκού έργου είναι «Πόλεμος και Κοινωνία» και όχι «Πόλεμος και Ειρήνη»: Άλλη ήταν η νοηματοδότηση του τίτλου του έργου του μεγάλου Ρώσου κλασσικού και άλλη τελικά είναι αυτή με την οποία το έργο έγινε γνωστό στις νεώτερες γενιές μετά το 1917. Άλλη διάσταση σε ένα έργο δίνει ο τίτλος «Πόλεμος και Κοινωνία» και άλλη ο τίτλος «Πόλεμος και Ειρήνη».

Το φιλμ τιμήθηκε με το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας (1969). Η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου για το μεγαλύτερο μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία εδώ.

Τιμές εισητηρίων:
Εισ.: € 7.00, Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια €5.00, για ανέργους €3.00, οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00

entertainment.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024