Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάικλ Φασμπέντερ: «Για να παίξω τον Στιβ Τζομπς, μελέτησα τον Άστον Κάτσερ»

Μάικλ Φασμπέντερ: «Για να παίξω τον Στιβ Τζομπς, μελέτησα τον Άστον Κάτσερ»

Μαρία Πετροπούλου «Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η τεχνολογία» παραδέχεται ο Μάικλ Φασμπέντερ, που υποδύεται τον πρωτοπόρο της τεχνολογίας, Στιβ Τζομπς, στην ομώνυμη βιογραφική ταινία του Ντάνι Μπόιλ. Ο Φασμπέντερ, ωστόσο, δεν είναι ο πρώτος ηθοποιός που θα μεταμορφωθεί στον «κολοσσό» της Apple. Αφότου απεβίωσε ο Στιβ Τζομπς, το 2011, έχουν γίνει δυο κινηματογραφικές απόπειρες απεικόνισης […]

Μαρία Πετροπούλου

«Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η τεχνολογία» παραδέχεται ο Μάικλ Φασμπέντερ, που υποδύεται τον πρωτοπόρο της τεχνολογίας, Στιβ Τζομπς, στην ομώνυμη βιογραφική ταινία του Ντάνι Μπόιλ.

Ο Φασμπέντερ, ωστόσο, δεν είναι ο πρώτος ηθοποιός που θα μεταμορφωθεί στον «κολοσσό» της Apple. Αφότου απεβίωσε ο Στιβ Τζομπς, το 2011, έχουν γίνει δυο κινηματογραφικές απόπειρες απεικόνισης της ζωής του. Η πρώτη ήταν το 2013. Ο Άστον Κάτσερ υποδύθηκε τον ιδρυτή της Apple στο βιογραφικό δράμα ‘Jobs’. Η απόπειρα αυτή δεν κατάφερε να γνωρίσει την εύνοια από τους κριτικούς και η E! Online την χαρακτήρισε ως «ένα μη ικανοποιητικό πορτρέτο ενός ανθρώπου που άξιζε κάτι καλύτερο».

Δυο χρόνια μετά, ο Μάικλ Φασμπέντερ αναλαμβάνει τον ρόλο, στην ταινία που σκηνοθετεί ο Ντάνι Μπόιλ και δεν αργεί να αστειευτεί για τον προκάτοχό του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ο ηθοποιός ερωτηθείς για το πώς προετοιμάστηκε για τον «δικό του» Στιβ Τζομπς, απάντησε «μελέτησα τον Άστον Κάτσερ».

Σε αντίθεση με τον ‘Jobs’, η ταινία ‘Steve Jobs’, έχει δεχτεί ευνοϊκές κριτικές από την ημέρα που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Telluride. Σύμφωνα με την Variety «η ερμηνεία του Φασμπέντερ είναι συναρπαστική. Αποδίδει εξαιρετικά την λαμπρή και αντισυμβατική ζωή του Αμερικανού οραματιστή».

Η ταινία και ο Φασμπέντερ θεωρούνται φαβορί για τα φετινά Όσκαρ, ενώ το σενάριο του «μαέστρου» Άαρον Σόρκιν, σε αντίθεση και πάλι με την βιογραφία του 2013, επικεντρώνεται σε μια πορεία 14 ετών, καθώς και σε τρία βασικά προϊόντα της Apple: τον υπολογιστή Macintosh το 1984, το NeXT ‘Cube’ το 1988 και ολοκληρώνεται με το λανσάρισμα του iMac το 1998.

Ο ηθοποιός παραδέχεται ότι δεν γνώριζε πολλά για τον Στιβ Τζομπς πριν αναλάβει τον ρόλο. «Δεν γνωρίζω πολλά για την τεχνολογία. Την χρησιμοποιώ ελάχιστα. Συνεπώς, όλα όσα έμαθα για τις ανάγκες της ταινίας ήταν εντελώς καινούρια για εμένα».

Γνωρίζοντας και συνομιλώντας με ανθρώπους που είχε συναναστραφεί ο πρωτοπόρος της τεχνολογίας, ανάμεσα σε αυτούς οι προγραμματιστές Στιβ Χόσνιαν και Άντι Χέρζτφελντ, που μαζί δημιούργησαν το Macintosh, ο ηθοποιός επισημαίνει ότι «ένα πράγμα που μου έμεινε από τη συζήτηση με αυτούς τους ανθρώπους είναι η επιρροή που άσκησε πάνω τους ο Τζομπς. Ακόμη και τώρα, που δεν ζει πια, μπορεί κανείς να δει ότι είναι παρών στις ζωές τους. Ακόμη κι αν οι σχέσεις τους ήταν δύσκολες μερικές φορές, μπόρεσα ξεκάθαρα να αισθανθώ την αγάπη προς το πρόσωπό του».

Αρχικά, η ταινία θα σκηνοθετούνταν από τον Ντέιβιντ Φίντσερ, με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι τελικά ο Φασμπέντερ πήρε το ρόλο, πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν το γεγονός ότι δεν μοιάζει εξωτερικά με τον Τζομπς. «Αυτό ήταν και το πρώτο πράγμα που είπα κι εγώ στον Ντάνι. ‘Ο Μπέιλ του μοιάζει περισσότερο’». Αλλά αυτό που ενδιέφερε τον σκηνοθέτη δεν ήταν αυτό. «Τον ενδιέφερε να αποδώσει την ενέργεια και την ουσία αυτού του ανθρώπου».

Μαζί με τον Μάικλ Φασμπέντερ, θα δούμε τους Κέιτ Γουίνσλετ, Σιθ Ρόγκαν και Τζεφ Ντάνιελς.

Η ταινία ‘Steve Jobs’ θα προβληθεί στις 18 Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (BFI), ενώ στις 9 του ίδιου μήνα θα προβληθεί στην Αμερική.

entertainment.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024