Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
10+1 θερινά σινεμά του κέντρου: Μικρές οάσεις με ιστορία στην πόλη

10+1 θερινά σινεμά του κέντρου: Μικρές οάσεις με ιστορία στην πόλη

Εξάρχεια, Πετράλωνα, Ψυρρή, Παγκράτι. Οι πολυσύχναστες αυτές περιοχές του κέντρου ξεκινούν να δείχνουν το «καλοκαιρινό» τους πρόσωπο. Ταινίες υπό το φως της πανσελήνου και των αστεριών, χώροι με προσωπικότητα και πιστό κοινό. Ο λόγος, για τα θερινά σινεμά. Άλλα έχουν ήδη ανοίξει, άλλα αναμένεται να ανοίξουν άμεσα, όλα όμως έτοιμα να υποδεχτούν τους θεατές με […]

Εξάρχεια, Πετράλωνα, Ψυρρή, Παγκράτι. Οι πολυσύχναστες αυτές περιοχές του κέντρου ξεκινούν να δείχνουν το «καλοκαιρινό» τους πρόσωπο. Ταινίες υπό το φως της πανσελήνου και των αστεριών, χώροι με προσωπικότητα και πιστό κοινό. Ο λόγος, για τα θερινά σινεμά. Άλλα έχουν ήδη ανοίξει, άλλα αναμένεται να ανοίξουν άμεσα, όλα όμως έτοιμα να υποδεχτούν τους θεατές με την παραδοσιακή τους «μαγεία». Μπορεί να έχουν επηρεαστεί από τους σύγχρονους τρόπους διασκέδασης και από τις οικονομικές δυσκολίες, οι ιδιοκτήτες τους, όμως, το «παλεύουν» ακόμη, κάνοντας τα θερινά σινεμά να αποτελούν κλασικό σημείο αναφοράς! Διατηρούν ακόμη το στοιχείο της «οικειότητας», υπενθυμίζουν την έννοια της «γειτονιάς», πηγαίνουν κόντρα στη μαζική κουλτούρα των multiplex και «μυρίζουν» παλιά Αθήνα.

Ριβιέρα
Είναι μερικοί κινηματογράφοι που λατρεύεις να μαθαίνεις για την ιστορία τους. Μιλήσαμε με την κ. Πέγκυ Ρίγγα, κόρη του ιδιοκτήτη της Ριβιέρας, αλλά και της Αθηναίας και του Βοξ. «Η δουλειά μου είναι αυτή της αρχαιολόγου, αλλά μετά το θάνατο του πατέρα μου, θεώρησα χρέος μου να συνεχίσω το έργο του». Από το 1969-πέρυσι το Ριβιέρα έκλεισε τα 45 του χρόνια- ο κινηματογράφος ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται το κοινό σε έναν ιδιαίτερα όμορφο κήπο. «Αυτό είναι που καθιστά το σινεμά ξεχωριστό, ο εντελώς διαφορετικός του κήπος. Δεν περιμένεις να δεις κάτι τέτοιο σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή και καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έρχεται για πρώτη φορά, επειδή κάνει ένα βήμα πίσω, εντυπωσιάζεται»! Η κ. Ρίγγα μας ενημερώνει ότι πέρα από τα κλασικά «κινηματογραφικά» εδέσματα, το μπαρ προσφέρει και πίτσα, ενώ σκοπός της είναι η αξιοποίηση του χώρου και τους υπόλοιπους μήνες με πολιτιστικά δρώμενα. Η αρχή έγινε πέρυσι με την έκθεση έργων τέχνης «Πυροτεχνήματα εκτός εποχής» σε επιμέλεια της Γαλήνης Νόττι, η οποία πήγε πολύ καλά «και είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό».
Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

Αθηναία
Η Αθηναία είναι «η μικρή αδερφή του Ριβιέρα» μας λέει η κ. Ρίγγα. «Λειτουργεί από το 1979 και ουσιαστικά έχει τα ίδια στοιχεία με το Ριβιέρα, αλλά σε πιο μικρό μέγεθος. Τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως είναι οι μικροί ρόμβοι, είναι και εδώ εμφανή». Η Αθηναία βρίσκεται στην οδό Χάριτος, ένας «ξεχασμένος τότε δρόμος στο Κολωνάκι, όπου δεν υπήρχε τίποτα εκεί». Η ιδιοκτήτρια κάνει λόγο, επίσης, για την θρυλική τυρόπιτα της Αθηναίας! «Πολλές φορές σχηματίζονται δυο ουρές, μια για το ταμείο και μια για το κυλικείο»! Η Ριβιέρα, η Αθηναία και το Βοξ είναι κτίρια διατηρητέα, σύμφωνα με την κ. Ρίγγα.
Χάριτος 50, Κολωνάκι

Βοξ
Ακριβή ημερομηνία «γέννησης» του Βοξ δεν γνωρίζουμε, αλλά η κ. Ρίγγα την πιθανολογεί το 1938. Το Βοξ διακρίνεται για την ταράτσα του, για την «πλατεία πάνω στην πλατεία», ενώ «οι θεατές απολαμβάνουν τη θέα στην Μπλε Πολυκατοικία». Η Μπλε Πολυκατοικία χρονολογείται από το 1933-1935 και μαζί με το Βοξ, αποτελούν «αρχιτεκτονικό δίδυμο». Η κ. Ρίγγα επισημαίνει ότι παρόλο που και οι τρεις κινηματογράφοι φέρνουν ταινίες πρώτης προβολής, «η προτίμησή μας στρέφεται στις επανεκδόσεις και στις κλασικές ταινίες». Επίσης, η ιδιοκτήτρια επιθυμεί να υπάρξουν πολλαπλοί τρόποι λειτουργίας των χώρων αυτών, με παρουσιάσεις βιβλίων ή συζητήσεις. «Αυτό αποτελεί τον στόχο μου».
Θεμιστοκλέους 82

Σινέ Θησείον
Ο θερινός κινηματογράφος Θησείον άνοιξε και περιμένει το κοινό του! Το σινεμά κατασκευάστηκε το 1935 και έκτοτε λειτουργεί σταθερά, με μια μικρή διακοπή κατά την γερμανική Κατοχή, επισημαίνει ο κ. Πάρις Κουτρουμάνος, υπεύθυνος επικοινωνίας του κινηματογράφου. Από το 1980 έως σήμερα, το Σινέ Θησείον ανήκει στην οικογένεια Μανιάκη. Ο χώρος διακρίνεται για «την έντονα θετική του ενέργεια και για αυτό τον μοναδικό συνδυασμό της προβολής ταινίας με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη» αναφέρει στο in.gr ο κ. Κουτρουμάνος, ενώ τονίζει ότι ξεχωρίζει και για τον «καταπράσινο κήπο του, τον οποίο καθημερινά φροντίζουμε. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά κάθε μέρα και τον χειμώνα». Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και για τα σπιτικά εδέσματα που προσφέρει το κυλικείο. «Ψήνουμε τυρόπιτες λίγο πριν το διάλειμμα, ανάλογα με τον αριθμό των θεατών και παρασκευάζουμε γλυκό βύσσινο με μαύρη ζάχαρη. Τα βύσσινα βρίσκονται στον χώρο του σινεμά, μέσα σε γυάλες και κάτω από τον αττικό ήλιο. Οι θεατές μπορούν να τα δουν», μας λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας, ενώ κατά διαστήματα «έχουμε αυγοτάραχο Μεσολογγίου και τσίπουρο Αγρινίου, μιας και η οικογένεια Μανιάκη κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και στηρίζει και την εκεί κοινωνία». Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνος εξηγεί ότι ανέκαθεν τα θερινά σινεμά είχαν τη συνήθεια να προβάλλουν μόνο κλασικά έργα, για παράδειγμα ταινίες του Χίτσκοκ. Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, «τα θερινά, έτσι και το Θησείον, προβάλλουν και ταινίες πρώτης προβολής, προσπαθώντας όμως να μένουν όσο πιο πιστοί γίνεται στο σινεφίλ κοινό».
Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο

Σινέ Paris
«Η ιστορία του κινηματογράφου ξεκινά από το 1920, από έναν Έλληνα κομμωτή που ζούσε στο Παρίσι- και αυτό εξηγεί και την ονομασία Cine Paris» μας λέει η κ. Μαίρη Πάνου, κόρη του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου. «Έπειτα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ο κινηματογράφος έκλεισε και άνοιξε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου και λειτουργεί έως και σήμερα». Ξεχωρίζει η συλλογή από παλιές και καινούριες αφίσες στην είσοδο, σύμφωνα με την κ. Πάνου, ενώ το περιβάλλον είναι «ευχάριστο και προσφέρει υπέροχη θέα στην Ακρόπολη»! Η κ. Πάνου μας ενημερώνει και για τις τιμές του εισιτηρίου, που διαμορφώνονται στα οκτώ ευρώ, εκτός από κάθε Τρίτη και Τετάρτη, που η τιμή κυμαίνεται στα πέντε ευρώ. Οι ταινίες που προβάλλονται είναι πρώτης προβολής.
Κυδαθηναίων 22, Πλάκα

Ζέφυρος
«Μας ενδιαφέρει η ποιότητα, να την κρατάμε και όχι να είμαστε εμπορικοί» τονίζει στο in.gr η κ. Γεωργία Μουζακιώτη, ιδιοκτήτρια του «Ζέφυρος» τα τελευταία 25 χρόνια. «Τα παιδιά μου κι εγώ συνεχίζουμε το έργο του συζύγου μου, Νίκου Μουζακιώτη. Τον λάτρευε τον Ζέφυρο, τον ευχαριστούσε να βλέπει τους πελάτες να έρχονται και να μένουν ικανοποιημένοι. Τον ενδιέφερε να κρατά την ποιότητα. Ο Ζέφυρος ήταν για εκείνον ‘όνειρο ψυχής’». Ο κινηματογράφος διακρίνεται για το κλασικό του στιλ, με το χαλίκι, τα τραπεζάκια και τον πράσινο κήπο του. «Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι και οι μηχανές που έχουμε στον κήπο και ήμασταν πρωτοπόροι σε αυτό» επισημαίνει η κ. Μουζακιώτη. Ο κινηματογράφος δεν παίζει εμπορικές ταινίες, αλλά καθαρά σινεφίλ και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι πελάτες δεν είναι από τις γειτονικές περιοχές, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από πιο μακρινές περιοχές. «Έρχονται από Κηφισιά, Μαρούσι, ακόμη και από επαρχία. Το ξέρετε ότι με παίρνουν τηλέφωνο πελάτες από επαρχιακές πόλεις και με ρωτούν ποιες ταινίες θα προβάλλω για να έρθουν; Το συνδυάζουν με επίσκεψη σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο, έρχονται και στον Ζέφυρο». Από τον κινηματογράφο έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου, και αυτό που χαροποιεί ιδιαίτερα την ιδιοκτήτρια είναι το «μπράβο, κάνετε πολύ καλή δουλειά, να συνεχίσετε έτσι» που ακούει από τους πελάτες. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή, σε αυτό που ο σύζυγός μου έχτισε με υπομονή και πίστη. ‘Κάνε υπομονή’, μου έλεγε, ‘θα το κυνηγήσουμε και θα πετύχουμε’». Η κ. Μουζακιώτη αναφέρει, ότι ανάμεσα στα «κινηματογραφικά» εδέσματα προσφέρει και σπιτική καρυδόπιτα με ινδική καρύδα, ενώ εξηγεί ότι ο Ζέφυρος έχει ανοίξει από τις 19 Απριλίου. «Το έχουμε σαν έθιμο να ανοίγουμε από το Πάσχα, φέτος επειδή έπεσε νωρίς, το αργήσαμε μια εβδομάδα και κλείνουμε το Νοέμβριο».
Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα

Cine Lila
Ο κινηματογράφος, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969 και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς, υποδέχεται τη σεζόν στις 22 Μαΐου με την ταινία «Τα σύννεφα του Σιλς Μαρία» με την Τζουλιέτ Μπινός και την Κρίστεν Στιούαρτ. «Ο κινηματογράφος Lila παραμένει, σε πείσμα των καιρών, ο μοναδικός θερινός στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης- Πατησίων» αναφέρει στο in.gr ο κ. Δημήτρης Λυμπερόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνία του Cine Lila ενώ επισημαίνει ότι «φέτος ο χώρος-κήπος μας ανακαινίστηκε, εγκαταστήσαμε ψηφιακό ήχο και προβολή, δωρεάν wifi και το μπαρ θα προσφέρει περισσότερες λιχουδιές»! Επίσης, κάθε Τετάρτη, υπάρχει η προσφορά του 2for1, τα δύο άτομα, δηλαδή, θα πληρώνουν το κόστος του ενός εισιτηρίου.

Νάξου 115, Πατήσια

Όασις
Κλασική αξία όταν αναφερόμαστε σε θερινό κινηματογράφο, η αυλή του Όασις μετρά πέντε δεκαετίες ζωής. «Ο χώρος ξεκίνησε σαν θέατρο σκιών και το 1976 το πήραμε εμείς» αναφέρουν στο in.gr οι ιδιοκτήτριες κ.κ. Ντία και Μαρία Κρωτήρα. Ο χώρος έχει κηρυχθεί διατηρητέος και «το χαρακτηριστικό του Όασις είναι το πράσινο και τα δέντρα του» επισημαίνουν οι ιδιοκτήτριες, ενώ τονίζουν ότι «έχει και πολλά αρχαϊκά στοιχεία, όπως αγάλματα και παγκάκια». Επίσης, στην είσοδο έχει πολλές «κινηματογραφικές» αφίσες με ηθοποιούς, που σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή του επισκέπτη. Το σινεμά, που συνεχίζει να προσδίδει ιδιαίτερο νόημα στην έννοια της γειτονιάς, ξεκινά να λειτουργεί προς το τέλος Μαίου, «καιρού και Θεού επιτρέποντος», όπως εξηγούν οι κ.κ. Κρωτήρα. Τέλος, αξίζει να γίνει μια αναφορά στην ιδιαίτερα ξεχωριστή λεπτομέρεια, την ταμπέλα vintage αισθητικής «Σινέ Όασις. Ταινίες ποιότητος».
Πρατίνου 7, Παγκράτι

Δεξαμενή
Μια όαση δροσιάς στην καρδιά της πόλης! Το 1991 η διαχείριση του χώρου της Δεξαμενής δόθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, το οποίο και αποφάσισε τη μετατροπή του χώρου σε θερινό σινεμά. «Αυτή η επιλογή αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς το Cine Δεξαμενή σε ελάχιστο χρόνο έγινε αγαπημένος προορισμός και ξεχώρισε για το φιλόξενο περιβάλλον και τις επιλογές των ταινιών» εξηγεί στο in.gr εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων. Επίσης, επισημαίνει ότι «κάθε καλοκαίρι παρουσιάζονται ταινίες βραβευμένες σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ αλλά και πολυαναμενόμενα blockbuster», ενώ «η καλή λειτουργία του και η διατήρηση των ιδιαίτερων στοιχείων του, οφείλεται στις προσπάθειες και τη ρομαντική διάθεση των μελών μας αλλά και στη νοσταλγική διάθεση των ‘κινηματογραφικών’ φίλων μας».
Πλ.Δεξαμενής, Κολωνάκι

Τριανόν
Το Τριανόν ετοιμάζεται να φορέσει τα καλοκαιρινά του και να υποδεχτεί το κοινό με επιλεγμένες ταινίες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινηματογράφου, το Τριανόν άνοιξε με την πρεμιέρα της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» τον Αύγουστο του 1961 και έκτοτε διαγράφει μια πορεία ως μια από τις πιο όμορφες κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών». Είναι ένας από τους ελάχιστους κινηματογράφους, που το 1997, με νόμο που θεσπισε η τότε Υπ. Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, χαρακτηρίστηκε διατηρητέος θερινός κινηματογράφος. «Το οίκημα διαθέτει ανοιγόμενη σκεπή από το πρώτο έτος της λειτουργίας του, ώστε να λειτουργεί και τους 12 μήνες του χρόνου, τόσο ως κλασικός χειμερινός κινηματογράφος όσο και ως θερινό σινεμά». Η εκπρόσωπος τονίζει ότι «έχοντας μεγάλη σκηνή, καθώς και πλήρη, διαρκώς εκσυγχρονιζόμενη υλικοτεχνική υποδομή το Τριανόν απέκτησε μια πολυσχιδή λειτουργία, υλοποιώντας ποικίλλες, αξιόλογες και αναρίθμητες -χωρίς υπερβολή- εκδηλώσεις».
Πραγματοποιεί κινηματογραφικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εναλλακτικές μορφές εικαστικού θεάματος, παρουσιάσεις, φεστιβάλ, ακόμη και συνδυαστικά προγράμματα, όπως το γνωστό πρόγραμμα
«Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν». Πρόκειται για έναν χειμερινό κύκλο μουσικο-κινηματογραφικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε απο το 2000 και για έξι συναπτά έτη υπό την επιμέλεια της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» του Μάνου Χατζηδάκι και επανήλθε τον χειμώνα που μας πέρασε ως αυτόνομη παραγωγή του κινηματογραφου, εμπλουτισμένο με διάφορα μουσικά σχήματα και λογοτεχνικά – εικαστικά δρώμενα, εξηγεί η εκπρόσωπος. «Επίσης, το φεστιβάλ της Δράμας φιλοξενείται στο Τριανόν, μετά την ολοκλήρωσή του στην επίσημη έδρα του. Χρόνια τώρα, άλλωστε, το σινεμά αυτό είναι η στέγη των μικρομικάδων και των νέων σκηνοθετών», αναφέρει η εκπρόσωπος, ενώ τονίζει ότι «τα καλοκαίρια με τις συναυλίες , τα φεστιβάλ, τα θεατρικά, και τις κινηματογραφικές προβολές του, το Τριανόν δίνει ζωή στην Πατησίων και πνοή ελπίδας και αισιοδοξίας σε μία περιοχή του κέντρου της Αθήνας που νοσεί».
Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101)

Λαΐς
Το 250-300 θέσεων θερινό σινεμά της Ταινιοθήκης βρίσκεται σε μια υπέροχη ταράτσα. Από εκεί, μπορούμε να δούμε ποιοτικές προβολές με εισιτήριο σε οικονομική τιμή. Το Λαΐς, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου, προβάλλει ταινίες πρώτης προβολής, ενώ οργανώνει και ειδικά αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς, φεστιβάλ ή άλλες φιλοξενούμενες εκδηλώσεις. Το μπαρ προσφέρει χειροποίητα σάντουιτς, καθώς και δέκα διαφορετικές ετικέτες μπύρας.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Γκάζι

Μαρία Πετροπούλου

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024