Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Νέος» Ζέφυρος πνέει στα Πετράλωνα

«Νέος» Ζέφυρος πνέει στα Πετράλωνα

Ένας κινηματογράφος με ιστορία. Μια γειτονιά που παραμένει γειτονιά. Το πάντρεμα των δύο, το σμίξιμο του πολιτισμού με τον τόπο, οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε ένα απρόσμενα καλό αποτέλεσμα. Η επαναλειτουργία του κινηματογράφου «Ζέφυρος» στα Πετράλωνα, ξανάδωσε ζωή στην περιοχή, καθώς στέκια για τη νεολαία και όχι μόνο, ξεπηδούν συνεχώς την τελευταία τριετία… Οδός Τρώων, […]

Ένας κινηματογράφος με ιστορία. Μια γειτονιά που παραμένει γειτονιά. Το πάντρεμα των δύο, το σμίξιμο του πολιτισμού με τον τόπο, οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε ένα απρόσμενα καλό αποτέλεσμα. Η επαναλειτουργία του κινηματογράφου «Ζέφυρος» στα Πετράλωνα, ξανάδωσε ζωή στην περιοχή, καθώς στέκια για τη νεολαία και όχι μόνο, ξεπηδούν συνεχώς την τελευταία τριετία…
Οδός Τρώων, νούμερο 36. Σύνορα Θησείου – Άνω Πετραλώνων. Προπολεμικά ακόμη, από το 1932, ο Ζέφυρος ήταν γνωστός ως χώρος παρουσίασης θεάτρου σκιών και βαριετέ, ενώ κατά τις επόμενες δεκαετίες άρχισε να εξελίσσεται σε αίθουσα προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αναπόφευκτα επηρεάστηκε από τη γενικότερη παρακμή που περνούσε εκείνη την περίοδο το εμπορικό ελληνικό σινεμά και διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του για να επαναλειτουργήσει το 1988, προβάλλοντας κλασικές-σινεφίλ ταινίες.

Με επιλεγμένες ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, κλασικές και σύγχρονες και με τις υπογραφές πολύ σημαντικών δημιουργών, ο Ζέφυρος έγινε το αγαπημένο στέκι των σινεφίλ της Αθήνας, που ανακάλυψαν ένα σινεμά αποκαλυπτικό, πρωτότυπο, απαιτητικό, ανήσυχο, αυθεντικό. Ένα σινεμά που τους αφορά.

Το θερινό πρόγραμμα προβολών του Ζέφυρου επιμελείται η New Star που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την προβολή του ανεξάρτητου σινεμά και για να είναι η διανομή υπό την υπηρεσία των δημιουργών.

Στο μεταξύ, ενώ η ίδια περιοχή ήταν γνωστή για τα στέκια λιγοστών και εκλεκτών καλοφαγάδων, λίγα στον αριθμό μέχρι μια πενταετία πριν, δεκάδες νέα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας άνοιξαν τα τελευταία χρόνια γύρω από τον Ζέφυρο. Στην ευρύτερη περιοχή που παραπέμπει σε παραδοσιακή γειτονιά, από τις λίγες που έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους στην Αθήνα, ένας εναλλακτικός πόλος διασκέδασης αναπτύσσεται και ιντριγκάρει κυρίως όσους βαριούνται τις πολυπερπατημένες περιοχές διασκέδασης, όπως το Γκάζι ή το Θησείο που βρίσκεται μια ανάσα μακρύτερα.

Τη Συνοικία του Ονείρου – έτσι αποκαλείται η γειτονιά από τότε που πραγματοποιήθηκαν εδώ τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας του Αλέκου Αλεξανδράκη – επισκεπτόμαστε από παλιά για στέκια όπως το Chez Lucien. Το εστιατόριο όπου «αφεντικό» χρόνια τώρα είναι η γαλλική κουζίνα, με τα λιγοστά τραπεζάκια και τους πάγκους, όπου όσοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια θέση, γίνονται παρέα, πάντα χωρίς κράτηση, βρίσκεται στην οδό Τρώων και Κυδαντιδών γωνία, και οι αμέτρητοι θαυμαστές του, το επισκέπτονται κυρίως για την κρεμμυδόσουπά του, το εντρκότ μπεαρνέζ αλλά και το φιλέτο πάπιας.

Άλλο ένα παραδοσιακό στέκι ήταν και είναι η περίφημη ταβέρνα του Οικονόμου, στην απέναντι διαγώνιο, Κυδαντιδών και Τρώων, κλασική ταβέρνα που πραγματικά παραπέμπει σε παλιές ελληνικές ταινίες και έχει ταΐσει χρόνια τώρα από φοιτητές μέχρι διανοούμενους! Το κουνέλι στιφάδο, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, το αρνάκι φούρνου με πατάτες – πιο καλό και από σπιτικό λένε πολλοί – τα σουτζουκάκια αλλά και οι σούπες και η σπανακόπιτα, είναι από τα αγαπημένα των θαμώνων.

Από τα πιο γνωστά παλιά στέκια της περιοχής και το Ασχημόπαπο, στην οδό Ιώνων, ένα παλιό σπίτι που μετατρέπεται σε ταβέρνα τη δεκαετία του ’60. Πρωταγωνιστής της κουζίνας εδώ, χρόνια τώρα, το χοιρινό στάμνας, αλλά ελληνικό παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι θυμίζουν επίσης και άλλα πιάτα του, όπως τα ντολμαδάκια και τα σαλιγκάρια.

Ψαροταβέρνα σε νησί θυμίζει και το Θεραπευτήριο, γωνία Καλλισθένους και Κυδαντιδών, όπου τα 20 τελευταία χρόνια προσφέρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά αλλά και μαγειρευτά στους μερακλήδες, που δεν θέλουν να πληρώνουν τιμές παραλίας! Πρόσφατα ανακαινισμένο – σχεδόν δεν το γνωρίσαμε περνώντας απ’ έξω – είναι ιδανικό για να απολαύσεις τα μπακαλιαράκια σου, τα εξαιρετικά βραστά λαχανικά του, καλαμάρι τηγανιτό, αλλά και μαγειρευτά. Μην περιμένετε φυσικά να τη βγάλετε καθαρή με 15 ευρώ έκαστος!

Στις νέες προσελεύσεις στην περιοχή – μην περιμένετε να τις αναφέρουμε όλες – ξεχωρίζουμε τα:

ΑΣΤΕΡ: ένα ημιυπόγειο κουτουκάκι με κρητικούς μεζέδες, όπου αν είστε τυχεροί και βρείτε τραπέζι μπορείτε να καταφύγετε για μεζέ και καφέ από το πρωί ως το βράδυ.

Φαγητό όχι μεγάλων απαιτήσεων, ωραία ρακή, και ταιριαστοί μεζέδες θα συνοδεύσουν την παρεΐστικη διάθεσή σας, σε έναν χώρο που θυμίζει το σπίτι της γιαγιάς σας.

Εδώ θα ανακαλύψετε τραπεζάκια που όλοι είχαμε στο σπίτι μας, παλιά σερβίτσια και ποτήρια, λες και πήγατε επίσκεψη στο σπίτι μιας θείας στην Κρήτη. Ξυδάτο αυθεντικό κρητικό λουκάνικο, απίστευτες πατάτες – αστεροπατάτες νομίζω τις αναφέρει ο κατάλογος – εξαιρετική γραβιέρα με μέλι αλλά και ξύγαλο, όλα σε πιατάκια του μεζέ, ακριβώς γιατί αυτή είναι η λογική του μαγαζιού, όπου συναντάς παρέες φοιτητών και ανερχόμενους καλλιτέχνες! Αγαπάμε τους σερβιτόρους για την άνεση και τους φιλικούς τρόπους.

facebook

Θείο Τραγί: αυτοαποκαλείται Punk Bistro, είναι ένα συνεταιριστικό εστιατόριο – κοκτέιλ μπαρ και παραπέμπει στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Στην ουσία πρόκειται για ένα οικονομικό γκουρμέ στέκι, όπου μπορείς να φας και να πιεις το κοκτέιλ σου, ή το ένα από τα δύο, είτε στο μπαρ είτε στους άνετους πάγκους του μαγαζιού. Μερικά από τα πιο απολαυστικά πιάτα του, κάποια από τα οποία αντλούν τους τίτλους τους επίσης από βιβλία του Σκαρίμπα, είναι το ριζότο με σανό!, το μοσχάρι με σοκολάτα και βατόμουρο, τα μοσχαρίσια γλυκάδια με τραχανά, μαυροδάφνη και φινόκιο, η μπουγιαμπέσα.

facebook

Σαλός Λαγός: χαμηλό κόστος-καλή ποιότητα. Το μελωμένο κότσι, τα ντολμαδάκια, ο τραχανάς με μελιτζάνες η φάβα και το κοτόπουλο με μανιτάρια, πρωταγωνιστούν στα χειρόγραφα σχολικά τετράδια – καταλόγους του μαγαζιού. Βρίσκεται επίσης στην οδό Τρώων, στο νούμερο 63, γωνία με την Αιολέων.

Το τσιπουράδικο του Αποστόλη αν και φιγουράρει ως πρωταγωνιστής στους νέους «καλλιτέχνες» της γειτονίας δεν είναι νέο στέκι. Μετρά και αυτό αρκετά χρόνια στα Πετράλωνα αλλά ευτυχώς νεανίζει.

Σπάνια θα βρεις τα τραπέζια του άδεια.

Τσίπουρο – κρασί -ρακόμελο κλέβουν την παράσταση με τη συνοδεία πλήθους μεζέδων, κρεατικών αλλά και θαλασσινών, με θέα τον κινηματογράφο Ζέφυρο ακριβώς απέναντι.

Όσο για το βράδυ, Το Κλουβί (Κυδαντιδών και Δημοφώντος) ήταν πάντα ένα ενδιαφέρον μίνιμαλ στέκι- ποτάδικο, όπου το ποτό σε ικανοποιεί αλλά η τιμή σε απογειώνει! Φοβερά κοκτέιλ ανάλογα με την εποχή και τις προτιμήσεις σας, ποικιλία από μπίρες – ήταν το πρώτο μαγαζί όπου εντόπισα τσέχικη μπίρα χρόνια πριν – το Κλουβί είναι πέρασμα και ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις ή να κλείσεις τη βραδιά σου.

Το Μπαρ Λόλα σε άλλο στυλ, βιομηχανικό αυτή τη φορά, ευρύχωρο και εναλλακτικό σερβίρει φαγητό και ποτό και βρίσκεται στην Κειριαδών στο νούμερο 11.

Στη Δημοφώντος θα βρούμε και τον Μπάμπουρα, με τραπεζάκια εντός και εκτός, όπου φθηνά ποτά, ρακή και μπίρα αλλά και συνοδευτικοί μεζέδες καθόλου ευκαταφρόνητοι, συνιστούν μια καλή πρόταση για πιο light βραδινή διασκέδαση.

Να μη ξεχάσουμε επίσης τη Βραζιλιάνα στην οδό Αρκάδων, ένα στέκι για νέους, έθνικ μουσική και καλό mojito αλλά και το El Camino στην Πλατεία Μερκούρη, Ανταίου 3, (facebook) που λειτουργεί από το πρωί ως cafe, έχει μια συμπαθητική λίστα κρασιών από Ισπανία, Χιλή και Ελλάδα φυσικά, συνοδευόμενα με μεξικάνικα ή ελληνικά tapas, ενώ η κουζίνα του σερβίρει ως αργά και τα επιτραπέζια σας κρατούν συντροφιά τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

Μετά από όλα αυτά μια βόλτα στο Πετράλωνα, μάλλον δεν θα σας απογοητεύσει!

Τζένη Παπαγεωργίου

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024