Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί όλοι θέλουν την «Μπλε Βασίλισσα»;

Γιατί όλοι θέλουν την «Μπλε Βασίλισσα»;

...

Αγγελική Στελλάκη

Τι είναι η «Μπλε Βασίλισσα»; Και γιατί είναι τόσο ποθητή από όλους;

Σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει η ταινία του Αλέξανδρου Σιπσίδη, «Μπλε Βασίλισσα» που ολοκλήρωσε πρόσφατα τα γυρίσματά της και βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ.

Όλα ξεκινάνε με τη ληστεία ενός πολύτιμου διαμαντιού, της «Μπλε Βασίλισσας» του τίτλου, από μία ομάδα μαφιόζων. Ο Γιάννης, ένας από τους έμπιστους ανθρώπους του αρχιμαφιόζου Άγγελου, παροτρύνεται από τη σύζυγό του Λένα, να συμμαχήσει με τον εκτελεστή Σταύρο και να κλέψουν το δαχτυλίδι. Στην ιστορία εισέρχεται και ο Νίκος, ο σιωπηλός οδηγός του Άγγελου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μέσα από τα μάτια των διαφορετικών χαρακτήρων της, σαν ένα παιχνίδι που δεν ξέρεις τι εκπλήξεις κρύβει.

Ο (βραβευμένος για τις μικρού του μήκους) σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σιπσίδης και οι ηθοποιοί Δημήτρης Ήμελλος, Θέμης Πάνου, Μιχάλης Οικονόμου και Ράσμι Σούκουλη μίλησαν στο in.gr για την Μπλε Βασίλισσα, τη νουάρ περιπέτεια που ετοίμασαν.

Δημήτρης Ήμελλος (Σταύρος)

«Η ταινία είναι ένα κόλπο που στήνεται γύρω από ένα διαμάντι. Πρόκειται για τη Μπλε Βασίλισσα που θέλουμε όλοι να πάρουμε. Το κόλπο θέλει συμμαχίες και συνωμοσίες. Υπάρχουν αρκετά ζευγάρια στην ταινία. Το θέμα είναι ότι ο καθένας συνωμοτεί εναντίον κάποιου άλλου, αλλά και εναντίον του συνεταίρου του. Υπάρχει ένα διπλό ή τριπλό πρακτοριλίκι του καθενός με πρωταγωνιστή αυτό το διαμάντι που περνά από διάφορα χέρια.

» Ο Σταύρος είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος. Αυτός είναι ο ρόλος του. Αισθάνεται ένα είδος ηδονής όταν σκοτώνει, μοιάζει σαν σεξουαλική πράξη γι’ αυτόν. Είναι σαν μια σκακιέρα που περιμένεις το λάθος του αντιπάλου για να δεις τι γίνεται.

» Βρήκα ενδιαφέρον και προκλητικό το ότι θα βλέπουμε την ίδια ιστορία από διαφορετικές πλευρές. Η ίδια σκηνή γυριζόταν από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

» Η ταινία έχει χιούμορ, στοιχεία νουάρ, μυστηρίου: ποιος είναι με ποιον και τι φαίνεται, τι είναι. Έπαιξε ρόλο η παρέα. Γνώρισα τον Αλέξανδρο που είχε και ρώσικες καταβολές. Πρόκειται για ένα «κρυφτούλι», δείχνεις λίγο γάμπα, παραπλανείς, πας λίγο πιο πέρα, δείχνεις λίγο πόδι, λες «εδώ είμαι», παραπλανείς. Νομίζω ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον ρυθμό του παιχνιδιού».

Αλέξανδρος Σιπσίδης (σκηνοθέτης)

«Η ταινία αφορά μια κομπίνα που κάνουν τέσσερις φίλοι σε έναν μαφιόζο. Βλέπουμε τους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους: για ποιους λόγους κάνουν αυτή την κομπίνα σε έναν μαφιόζο που όλοι τον φοβούνται.

» Είναι μια ταινία νουάρ, έχει δράση. Σίγουρα έχει αμερικάνικες αναφορές. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε ιδιαίτερα τέτοιες ανησυχίες -από τους δημιουργούς γιατί το κοινό παρακολουθούσε νουάρ ταινίες. Για μένα, ο δημιουργός που είχε τέτοιες ανησυχίες ήταν ο Νίκος Νικολαΐδης.

» Όλα πήγαν πολύ εύκολα στα γυρίσματα, απλά δεν είχαμε λεφτά. Από όλες τις τέχνες το σινεμά είναι το πιο ακριβό. Πώς ξεπερνάς αυτή τη δυσκολία; Ή είσαι πλούσιος, ή έχεις όνομα και θέλουν να σε χρηματοδοτήσουν ή όπως λέει και μια ρώσικη παροιμία: «Να μην έχεις 100 ρούβλια, να έχεις 100 φίλους». Οι φίλοι δεν σε βοηθούν με χρήματα, αλλά με πολλούς άλλους τρόπους: με το να σου δανείσουν ένα αμάξι ή να σου δώσουν τον χώρο τους. Χωρίς τους φίλους δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η ταινία. Δεν έχουμε πάρει χρηματοδότηση ούτε από το ΕΚΚ, ούτε από την ΕΡΤ. Την γυρίσαμε μόνοι μας.

» Κάναμε πολύ καλή προετοιμασία για να ολοκληρώσουμε την ταινία σε 18 ημέρες γυρισμάτων.

» Στο σινεμά έχεις 1,5 ώρα να αφηγηθείς μια ιστορία και ο θεατής να μη βαρεθεί. Άνθρωποι κόβουν ένα εισιτήριο, παίρνουν το ποπκορν τους και μάλλον θέλουν να περάσουν ευχάριστα γιατί δίπλα στις αίθουσες πουλάνε ποπ κορν και κόκα κόλα και όχι χαβιάρι και κρασί. Υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό.

» Προσπαθούσα να βρω ένα σενάριο που να αρέσει και σε εμένα, να θέλω να δω τι θα γίνει παρακάτω, αλλά και στον θεατή.

» Αυτό που περίμενα από την ταινία ήταν η ίδια η διαδικασία, η διαδρομή. Και τώρα που φτάσαμε -ας πούμε- στην Ιθάκη, δεν μπορεί να σου δώσει κάτι άλλο. Η διαδρομή που έκανες είναι αυτό που σου προσφέρει η ταινία».

Μιχάλης Οικονόμου (Γιάννης)

«Ο Γιάννης είναι ένας δειλός τύπος που μπλέκει εύκολα με κακές παρέες, έχει μπλέξει με μαφιόζους, δεν έχει ισχυρή βούληση. Τον παρακολουθούμε αυτές τις πέντε ώρες που είναι η εξέλιξη της ταινίας μονίμως ιδρωμένο, με ένα τραύμα στο πόδι, να τρέξει, να κυνηγήσει. Είναι συμπαθητικός, παρ’ όλο που είναι λίγο ηλίθιος.

» Κάναμε πάρα πολλές πρόβες με τον Αλέξανδρο. Είναι ένας τρομερός σκηνοθέτης, καθώς είναι από τους λίγους που καθοδηγεί υποκριτικά τους ηθοποιούς. Ήταν σαν να είχα δίπλα μου έναν acting coach. Αυτό με βοήθησε πολύ.

» Είναι μια ταινία δράσης και αυτό είναι ατού γιατί δεν έχουμε μεγάλο ιστορικό τέτοιου είδους ταινιών στον ελληνικό κινηματογράφο. Το σενάριο έχει να κάνει με την κλοπή ενός δαχτυλιδιού από μία ομάδα μαφιόζων. Αυτό μπορεί να έχει ξαναγίνει, αλλά η πλοκή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά μέσα από τα μάτια διαφορετικών χαρακτήρων. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί.

» Ο Αλέξανδρος έχει μια κουλτούρα πολύ ποπ, αλλά κουβαλά και τη ρώσικη καταγωγή του και αυτό φέρνει άλλη ποιότητα ακόμα και σε μία ταινία δράσης.

» Αυτό που με κάνει να επιλέξω ένα σενάριο είναι το εάν θα ήθελα να το δω σαν θεατής. Σαν ρόλος το εάν με κάνει να βγάλω πράγματα, αλλά και να κρύψω. Στο σινεμά πρέπει να κρύβεις πράγματα και να αφήνεις στον θεατή τον χρόνο να μπαίνει στη διαδικασία να τα ψάχνει, να εμπλακεί σε αυτό που βλέπει.

» Πρέπει να βρούμε τρόπους να κάνουμε αυτά που κάναμε μέχρι τώρα με λίγα λεφτά. Θα γίνω ρομαντικός και θα σου πω ότι η τέχνη παραμένει τέχνη ασχέτως ποσού και η ευρηματικότητα πάει χέρι-χέρι με το ταλέντο και τη δουλειά. Δεν θεωρώ ότι είναι τυχαίο που μπαίνουμε στη διαδικασία να εφευρίσκουμε νέους τρόπους να κάνουμε πράγματα και ότι το ελληνικό σινεμά ακούγεται παγκοσμίως. Ελπίζω να γίνει κάτι τέτοιο και με αυτή την ταινία».

Θέμης Πάνου (Άγγελος)

«Ο ρόλος είναι ενός μαφιόζου που υποπτεύεται ότι ο πιο έμπιστος άνθρωπός του εμπλέκεται σε μία συνωμοσία που έχει σχέση με τον θάνατο του γιου του και την κλοπή ενός πολύτιμου αντικειμένου. Ο ρόλος εντάσσεται στο πλαίσιο σκληρών ηρώων που συχνά με καλούν να παίξω.

» Τον Αλέξανδρο δεν τον ήξερα, είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη δουλειά του, τους συνεργάτες του. Ήταν πολύ καλά μελετημένος για το τι ακριβώς θέλει να κάνει, τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση με τους ηθοποιούς του και τι μπορεί να προκαλέσει η συνάντηση αυτή μπροστά στην κάμερα. Είναι ένας νέος άνθρωπος και αυτή είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Είναι ένας άνθρωπος που έχει μέλλον.

» Συνήθως οι ρόλοι με διαλέγουν, έρχονται και με βρίσκουν. Το ζήτημα είναι πώς τους ερμηνεύει κανείς. Σίγουρα για να έχει ένας ρόλος ενδιαφέρον πρέπει να είναι λίγο στα άκρα. Μάλλον χρειάζεται να υπάρχει μια υπέρβαση ορίων».

Ράσμι Σούκουλη (Λένα)

«Ο ρόλος μου είναι εκ διαμέτρου αντίθετος από εμένα. Η Λένα είναι μια femme fatale. Η φιλοδοξία, η δύναμη και το χρήμα είναι αυτό που κινούν την ταινία –και την πραγματικότητα εδώ που τα λέμε.

» Μου άρεσε που ο ρόλος ήταν πολύ έξω από εμένα, ήταν μια πρόκληση. Έπρεπε να μπω σε μία διαφορετική κατάσταση και ψυχολογία. Αυτό που ΔΕΝ μου άρεσε είναι ότι φορούσα μια ξανθιά περούκα.

» Ήταν μια ενδιαφέρουσα διαδικασία τα γυρίσματα. Είχαμε να σκεφτούμε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα ένας χαρακτήρας ερμηνεύει κάτι, αλλά ήδη έχει κοροϊδέψει κάποιον άλλο χαρακτήρα, ενώ πρέπει να σκεφτεί πώς θα κρύψει πράγματα και από έναν τρίτο χαρακτήρα.

» Η συνεργασία μου με τον Αλέξανδρο ήταν άψογη. Ήξερε τι ήθελε. Για μένα είναι διάνοια. Η ταινία έχει στηθεί κινηματογραφικά και σημειολογικά. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο.

» Πολλές εκπλήξεις περιμένουν τον θεατή. Δεν υπάρχει μόνο μία ανατροπή στην ταινία, υπάρχουν πολλές ανατροπές που θα κρατήσουν τον θεατή. Ελπίζω ότι οι θεατές θα εκτιμήσουν κάτι διαφορετικό».

Blue Queen-The Making Of (teaser) from alexandros sipsidis on Vimeo.

* Η ταινία έχει πάρει διανομή από την Odeon.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024