Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλεοπάτρα Κοραή: Χρειάζεται να «τεντώνουμε» τα όριά μας

Κλεοπάτρα Κοραή: Χρειάζεται να «τεντώνουμε» τα όριά μας

Μαρία Πετροπούλου 300 ώρες και 30 ημέρες. Τόσο χρειάστηκε για να δημιουργήσει η Κλεοπάτρα Κοραή το 61 δευτερολέπτων animation φιλμ, Stretching the Boundaries. Το βίντεο, εντυπωσιακό σε εικόνα και αφήγηση, σχεδιάστηκε στο χέρι από τη δημιουργό με σκοπό να προβληθεί στην τελετή έναρξης των 8ων ασιατικών Παρα- Αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν στη Σιγκαπούρη το 2015. Τώρα, […]

Μαρία Πετροπούλου

300 ώρες και 30 ημέρες. Τόσο χρειάστηκε για να δημιουργήσει η Κλεοπάτρα Κοραή το 61 δευτερολέπτων animation φιλμ, Stretching the Boundaries. Το βίντεο, εντυπωσιακό σε εικόνα και αφήγηση, σχεδιάστηκε στο χέρι από τη δημιουργό με σκοπό να προβληθεί στην τελετή έναρξης των 8ων ασιατικών Παρα- Αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν στη Σιγκαπούρη το 2015. Τώρα, οδεύει προς το 2016 Annecy Festival (13-18 Ιουνίου), το πιο διάσημο διεθνές φεστιβάλ για ταινίες animation, αφού επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό τμήμα.

Η Κλεοπάτρα Κοραή μιλά στο in.gr για την πορεία του Stretching the Boundaries και για την εμπειρία της από τη συνεργασία με την ομάδα παραγωγής στη Σιγκαπούρη, ενώ δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενη για την διάκριση που έλαβε η ίδια και η δουλειά της.

«Στην εταιρεία παραγωγής με σύστησε ο visual artist Μίκαελ Λάρσον από τη Σουηδία, με τον οποίο συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια και είχε επίσης αναλάβει τη δημιουργία οπτικού υλικού για την τελετή έναρξης των 8ων ασιατικών Παρα-Αγώνων. Μου ζητήθηκε να φτιάξω το βίντεο animation με το οποίο θα ξεκινούσε το σόου, θα συνόδευε τους χορευτές στη σκηνή του σταδίου και θα παρουσίαζε τα 15 αθλήματα των αγώνων».

Το φιλμ είναι σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου στο χέρι και βασίστηκε σε βιντεάκια από στιγμιότυπα αγώνων. Κάθε καρέ ζωγραφίστηκε ξεχωριστά με πενάκι σε υπολογιστή, μια τεχνική που, σύμφωνα με την κ. Κοραή, ονομάζεται rotoscope.

Ιδιαίτερα μεγάλη πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν οι άνθρωποι με ειδικές ικανότητες. «Είδα πολύ υλικό από προηγουμένους αγώνες και πραγματικά εντυπωσιάστηκα και θαύμασα αυτούς τους αθλητές» δηλώνει η δημιουργός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια δουλειά που έκανα με πολύ κόπο, άγχος και αγάπη».

Συνεργάστηκε με την ομάδα παραγωγής στην Αγγλία και στη Σιγκαπούρη και συγκεκριμένα με την Κάι, τον Ταν και την Γκεν, ανθρώπους με τους οποίους, όπως επισημαίνει η κ. Κοραή, ήρθε πολύ κοντά μέσα από τη δουλειά, χωρίς να έχει βρεθεί ποτέ στο ίδιο δωμάτιο μαζί τους.

Πιστεύει ακράδαντα ότι η δύναμη του μυαλού και της ψυχής κάνει «θαύματα» και θεωρεί ότι μερικές φορές χρειάζεται να «τεντώνουμε» και να διευρύνουμε τα όριά μας, «έτσι ώστε να ελισσόμαστε και να προχωράμε συνέχεια πιο μπροστά. Θέλει καθημερινή εξάσκηση και προπόνηση σαν τους αθλητές, ώστε να μη χάνουμε την ελαστικότητα μας και σπάμε».

Πόσο εύκολο είναι, άραγε, για μια Ελληνίδα δημιουργό να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο; Η Κλεοπάτρα Κοραή υποστηρίζει ότι στο δικό της αντικείμενο- την κινούμενη εικόνα- υπάρχουν ανοιχτές ευκαιρίες, είτε κανείς βρίσκεται στην Ελλάδα είτε αλλού. «Το διαδίκτυο έχει κάνει τον κόσμο μας πιο μικρό και προσβάσιμο».

Με σπουδές στην Αθήνα, στη Δανία και στο Μπρίστολ, η σκηνοθέτις έχει ασχοληθεί με την παραγωγή βίντεο για ταινίες μικρού μήκους, για την τηλεόραση, αλλά και για θεατρικές παραγωγές. «Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από αυτά. Μου αρέσει να αλλάζω τις συνθήκες. Ξεχωρίζω δουλειές από τις επιμέρους συνεργασίες και αν είμαι ευτυχής με το τελικό αποτέλεσμα» επισημαίνει, ενώ αυτό που την γοητεύει στον κόσμο της σκηνοθεσίας είναι η εικόνα.

Εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την παρούσα κατάσταση στη χώρα. «Δεν είναι και ρόδινα τα πράγματα, ούτε για τους καλλιτέχνες, ούτε και για κανέναν πάνω κάτω». Ωστόσο, δηλώνει αποφασιστικά, ότι όποιος έχει να πει κάτι και να κάνει κάτι, δεν τον εμποδίζει κανείς.

Το Stretching the Boundaries επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό τμήμα του 2016 Annecy Festival. Η ίδια αισθάνεται ευτυχής με αυτή τη διάκριση. «Είναι ένα φεστιβάλ που χρόνια τώρα ονειρευόμουν να συμμετέχω. Προσμένω με χαρά να βρεθώ στην ίδια αίθουσα με συναδέλφους που χρόνια παρακολουθώ τη δουλειά τους».

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Κλεοπάτρα Κοραή είναι από το 2005 μέλος της ομάδας Lokey, που δημιούργησε μαζί με τον art director Γιάννη Λώλη. Ταυτόχρονα, είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Media Electronique, ενώ δουλειά της παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

entertainment.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024