Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζιμ Τζάρμους: «Οι γυναίκες με καθοδηγούν»

Τζιμ Τζάρμους: «Οι γυναίκες με καθοδηγούν»

«Έχω δει το σκύλο μου να ονειρεύεται»…Έτσι ξεκινά η συνέντευξη του σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους στην εφημερίδα Guardian για τον ρομαντική ταινία του, «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί». Ο ευαίσθητος σκηνοθέτης και ευάλωτος στη γυναικεία φύση, Τζιμ Τζάρμους, αποκαλύπτει: «οι γυναίκες με καθοδηγούν», ενώ για την Τίλντα Σουίντον, την πρωταγωνίστρια της ταινίας του, λέει πως το […]

«Έχω δει το σκύλο μου να ονειρεύεται»…Έτσι ξεκινά η συνέντευξη του σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους στην εφημερίδα Guardian για τον ρομαντική ταινία του, «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί».

Ο ευαίσθητος σκηνοθέτης και ευάλωτος στη γυναικεία φύση, Τζιμ Τζάρμους, αποκαλύπτει: «οι γυναίκες με καθοδηγούν», ενώ για την Τίλντα Σουίντον, την πρωταγωνίστρια της ταινίας του, λέει πως το ξεκάθαρό βλέμμα της είναι αυτό που τον μαγεύει περισσότερο.

Χαρακτηριστικά αναφέρει για την ηρωίδα του: «έχει την ικανότητα να απομονώνει ό,τι έχει πραγματικά σημασία στη ζωή. Όταν είχαμε γευματίσει με την Πάτι Σμιθ και την άκουγα να μιλά σκέφτηκα: Εάν καταρρεύσει η κουλτούρα θα τις ακολουθήσω», ενώ συνεχίζοντας είπε: « η ωραιότερη στιγμή της ζωής μου ήταν όταν γυρίζαμε την ταινία ‘The limits of control’ και όταν τελείωσε το γύρισμα λέω στην Τίλντα: ‘ Ήσουν υπέροχη, θα με παντρευτείς;’ και μου απαντά : ‘Αγάπη μου είμαστε ήδη παντρεμένοι’. Ήμουν έτοιμος να πεθάνω».

Ο Τζιμ Τζάρμους, ένας σκηνοθέτης με ερωτική ματιά είναι «ανοιχτό βιβλίο» όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στη σκηνοθεσία του. Λειτουργεί με αστερισμούς και όχι με αληθινές ιστορίες, ενώ η ιδιοσυγκρασία και ψυχή του περνά μέσα από τον ήρωά του Αδάμ (Τομ Χίντλστον) που έλκεται από την εσωτερική απομόνωση, αλλά δεν φοβάται να μοιραστεί την ψυχή του με το έτερόν του ήμισυ.

Για τις μακροχρόνιες αγάπες ο Τζάρμους αναφέρει : «Εάν ζεις πολλά χρόνια μαζί με τον άλλον, ο ένας χρόνος φαίνεται σαν μια εβδομάδα. Η δέσμευση δεν είναι υποχρέωση, αλλά συναισθηματικό δέσιμο. Εάν χωρίσεις δύο ενωμένα σωματίδια, το ένα από τα δύο οπωσδήποτε θα επηρεαστεί».

Επιρροές από Λόρδο Βύρωνα, αλλά και από παλιά αγγλική λογοτεχνία ανιχνεύονται στο έργο του Τζάρμους με τον βαμπιρικό μύθο να λειτουργεί σαν μαγνήτης και τον έρωτα να μην αντιστέκεται στο χρόνο.

Ο Τζάρμους δεν σταματά το «κυνήγι» νέων ηρώων, ενώ ύψιστη καλλιτεχνική απόλαυση για εκείνον αποτελεί η προσευχή ενός βαμπίρ 3.000 ετών.

Μια άλλη του καλλιτεχνική αγάπη είναι ο μουσικός Jack White, ενώ γίνεται έξω φρενών, όπως λέει, όταν ο κόσμος ισχυρίζεται πως τα αστυνομικά μυθιστορήματα δεν έχουν ακαδημαϊκή, φιλολογική αξία, και ενοχλείται με τα στερεότυπα που ακολουθούν την ποπ σε σχέση με την κλασσική μουσική.

Αποκαλύπτοντας τη «συνταγή» της σκηνοθετικής του ματιάς σημειώνει: «όταν ξεκινάω να ασχολούμαι με μια ταινία την προστατεύω μεν, αλλά δεν πιστεύω ότι θα σημειώσει επιτυχία. Είμαι πλοηγός στο σκάφος, όχι καπετάνιος. Δεν μπορώ να λειτουργήσω χωρίς τη συμβολή όλων».

Θέλοντας να περιγράψει την «αλυσίδα» της δημιουργίας του και δίνοντας την αίσθηση του ντόμινο, προτάσσει το εξής τρίπτυχο: «αποπλάνηση, άγριο σεξ και εγκυμοσύνη. Έτσι αισθάνομαι όταν δημιουργώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της συνέντευξης, μετά από μια μικρή συζήτηση του Τζάρμους με τον δημοσιογράφο για την μαγειρική, ο σκηνοθέτης κλείνει με την φράση – «πυροτέχνημα» : «Καλό και το μαγείρεμα, αλλά προτιμώ το σεξ».

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024