Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέντευξη με τον

Συνέντευξη με τον «βραβευμένο με Οσκαρ» ηθοποιό Φόρεστ Γουίτακερ

Συνέντευξη με τον «βραβευμένο με Οσκαρ» ηθοποιό Φόρεστ Γουίτακερ, με αφορμή την τελευταία του ταινία «Vantage Point» Σημείο Υπεροχής. Ο τελευταίος σας ρόλος στην ταινία «Σημείο Υπεροχής» αφορά έναν ‘συνηθισμένο’ άνθρωπο. Πράγματι, ο χαρακτήρας του Χάουαρντ Λιούις έχει μια απλότητα. Δεν θέλω να πω ότι είναι αφελής, αλλά σίγουρα ψάχνει να βρει το νόημα στη […]



Συνέντευξη με τον «βραβευμένο με Οσκαρ» ηθοποιό Φόρεστ Γουίτακερ, με αφορμή την τελευταία του ταινία «Vantage Point» Σημείο Υπεροχής.




Ο τελευταίος σας ρόλος στην ταινία «Σημείο Υπεροχής» αφορά έναν ‘συνηθισμένο’ άνθρωπο.

Πράγματι, ο χαρακτήρας του Χάουαρντ Λιούις έχει μια απλότητα. Δεν θέλω να πω ότι είναι αφελής, αλλά σίγουρα ψάχνει να βρει το νόημα στη ζωή του.

Είναι ευκολότερο να υποδύεσαι έναν απλό, καθημερινό τύπο?

Προσωπικά όταν τυχαίνει να ερμηνεύω τέτοιους χαρακτήρες αισθάνομαι ανασφάλεια, γιατί δεν μπορώ να πιαστώ από κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο του χαρακτήρα ή κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα, οπότε τελικά νιώθω σα να μην κάνω τίποτα. Ενώ όταν πρέπει να ταυτιστώ με έναν συγκεκριμένο τύπο, για παράδειγμα με το ρόλο ενός αστυνομικού, μπορώ να μπω στο πετσί του χαρακτήρα και να παθιαστώ μαζί του. Καμιά φορά είναι πιο δύσκολο να υποδύεσαι τον «Καθένα».

Ποια ιστορία διηγείται ο χαρακτήρας σας στην οικογένειά του όταν επιστρέφει τελικά πίσω?

Ακόμα και στο τέλος, δε νομίζω ότι βλέπει τον εαυτό του σαν ήρωα. Το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να τα ξαναβρεί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, να τους δείξει την αγάπη του, και δεν ασχολείται με αναλυτικές περιγραφές.

Είχατε ξαναδουλέψει στο Μεξικό πριν από το Vantage Point?

Ναι, άλλη μια φορά, στα γυρίσματα της ταινίας «Ακραίες Καταστάσεις». Μου αρέσει το Μέξικο Σίτι, και τις δυο φορές το διασκέδασα πολύ και ανακάλυψα διαφορετικές πλευρές του.

Πιστεύετε ότι η ερμηνεία σας στο «Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκοτίας» ήταν πράγματι η καλύτερη της καριέρας σας?

Σαν χαρακτήρας, ήταν σίγουρα ο πιο ολοκληρωμένος. Από την άλλη πλευρά όμως, κάθε ταινία σου μαθαίνει και κάτι διαφορετικό, οπότε η ερμηνεία μου στον «Τελευταίο Βασιλιά της Σκοτίας» δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχαν προϋπάρξει άλλες σημαντικές ταινίες, όπως το «Bird» και το «Ghost Dog: Ο τρόπος των Σαμουράι».

Aλλαξε η ζωή σας μετά το Όσκαρ?

Οπωσδήποτε μου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασίες, όμως ο τρόπος που επιλέγω τους ρόλους μου δεν έχει αλλάξει. Είτε πρόκειται για πρωταγωνιστικό είτε για δευτερεύοντα χαρακτήρα, του δίνομαι απόλυτα. Και το γεγονός ότι τώρα δουλεύω περισσότερο από ότι παλιά, πιθανά να σχετίζεται με το ότι είχα ‘εξαφανιστεί’ για λίγο καιρό.

Πράγματι, μετά τα ‘Ghost Dog: Ο τρόπος των Σαμουράι’, ‘Δωμάτιο Πανικού’ και ‘Τηλεφονικός Θάλαμος’ απουσιάσατε για αρκετά χρόνια από τα κινηματογραφικά δρώμενα…

Ναι, πριν από τον «Τελευταίο Βασιλιά της Σκοτίας» είχα να παίξω σε ταινία 5 ολόκληρα χρόνια, με είχε απορροφήσει η παραγωγή και η σκηνοθεσία. Αρχικά ασχολήθηκα με την ταινία «Fat Albert», που τελικά δεν σκηνοθέτησα λόγω διαφωνίας με τον Μπιλ Κόσμπι, και στη συνέχεια με το «Η Κόρη του Προέδρου». Παράλληλα ανέλαβα και την παραγωγή σε δύο άλλες ταινίες.


Βλέπετε τις ταινίες στις οποίες παίζετε?

Ναι, τις περισσότερες, αν και δεν τις έχω δει όλες. Παλιότερα μου ήταν πολύ δύσκολο να βλέπω τον εαυτό μου να παίζει.

Μπαίνατε στη διαδικασία της κριτικής?

Ναι, ήταν πολύ σκληρό. Ακόμα και όταν έκανα το «Bird» με αμφισβητούσα, θεωρούσα ότι δεν ήμουν όσο καλός θα έπρεπε. Μου πήρε πολλά χρόνια για να δω μια ταινία μου και να παραδεχτώ ότι πράγματι είχε ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι τελευταία όμως έχω αρχίσει να μαθαίνω. Ότι για παράδειγμα, κάθε χαρακτήρας έχει άλλες απαιτήσεις και για να διεισδύσεις μέσα του πρέπει να διαφοροποιήσεις την ενέργειά σου, να αλλάξεις συχνότητα.

Και μια πολιτική ερώτηση: υποστηρίζετε τον Ομπάμα? Αισθάνεστε ικανοποιημένος ή ανήσυχος με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις?

Είμαι χαρούμενος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στην αλλαγή και στην ελπίδα, γιατί όλοι πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά ώστε να δούμε ουσιαστική διαφορά σε θέματα όπως ο πόλεμος, το περιβάλλον, η οικονομία και η κοινωνική πρόνοια, να συμβάλουμε στον πολιτισμό. Ο Ομπάμα δε λέει ‘Έχω την εξουσία’, λέει ‘Έχετε την εξουσία’, όλοι εμείς μαζί, συλλογικά, και αυτό με συγκινεί.

Η πρώτη μεγάλη διάκριση για τον Φόρεστ Γουίτακερ έφτασε το 1988, όταν βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών ως Καλύτερος Ηθοποιός για την ερμηνεία του Τσάρλι Πάρκερ στην ταινία ‘Bird ‘του Κλιντ Ίστγουντ, ενώ λίγο αργότερα κέρδισε την διεθνή αναγνώριση με τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Νιλ Τζόρνταν ‘The Crying Game’.

Πέρα από τις αναρίθμητες εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές σειρές και τις δραστηριότητές του ως παραγωγός, ο Γουίτακερ έχει στο ενεργητικό του και τρεις μεγάλου μήκους ταινίες ως σκηνοθέτης (‘Waiting to Exhale’, ‘Hope Floats’, ‘The First Daughter’). Σύντομα θα τον δούμε στις ταινίες ‘Where the Wild Things Are’ και ‘The Night Watchman’ ενώ αυτόν τον καιρό συμμετέχει στα γυρίσματα της ταινίας ‘Repossession Mambo’, μαζί με τον Τζουντ Λο.

Η ερμηνεία του Φόρεστ Γουίτακερ στην ταινία «Τhe Last King of Scotland» δεν του χάρισε μόνο το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, αλλά και μια Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο SAG και το βραβείο BAFTA.

To «Σημείο Υπεροχής» βγαίνει 27 Μαρτίου στους κινηματογράφους


Επιμέλεια: Ελσα Γράψα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024