Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη φωλιά της Ταινιοθήκης

Στη φωλιά της Ταινιοθήκης

...

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά ο Κλάδος για την Τέχνη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδoς παρουσιάζει το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική». Oπως φαίνεται και από τον τίτλο του αφιερώματος, πρόκειται για μια σειρά κινηματογραφικών ταινιών που συγκλίνουν σε μια ορισμένη θεματική.

Εφέτος το αφιέρωμα εστιάζει «στην κατακλυσμιαία ένταση του Πάθους εντός του ανθρώπινου ψυχισμού που δοκιμάζεται από την προσήλωση στο ερωτικό αντικείμενο» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ψυχιατρικής Εταιρείας. «Οι ταινίες που θα προβληθούν και θα σχολιαστούν διατρέχουν όλο το φάσμα αμετάκλητων σχέσεων από τη διαστροφική διέγερση έως την αυτοκαταστροφή του ατόμου».

Σίγουρα πρόκειται για ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα λαμβάνει χώρα Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι ανάμεσα στο διάστημα 11 Φεβρουαρίου – 22 Απριλίου (δείτε πιο κάτω αναλυτικό πρόγραμμα). Η επιλογή έγινε με κριτήριο την υψηλή αισθητική όσο και την ψυχολογική δομή των έξι τελικά ταινιών του εφετινού αφιερώματος.

Πρόκειται για τις ταινίες «Ερωτική επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Βάι, «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Θυσία για την ηδονή – Δεσποινίς Τζούλια» του Αλφ Σγιόμπεργκ, «Αυτοκρατορία των αισθήσεων» του Ναγκίσα Οσιμα, «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» του Aντρέι Ζουλάφσκι (μια μεγάλη επιτυχία των θερινών σινεμά πέρυσι όπου βγήκε σε επανέκδοση) και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Τζορτζ Κιούκορ.

«Τα έργα αυτά θα σχολιαστούν, όπως σε κάθε περίοδο της πρωτοβουλίας μας, με γνώμονα την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην αναπαραστατική δύναμη του Κινηματογράφου και στην Ψυχιατρική» αναφέρει η Ψυχιατρική Εταιρεία. «Οι προβλεπόμενες εισηγήσεις από διανοουμένους και ψυχιάτρους/ψυχολόγους θέλουν να αποτελούν ένα έναυσμα για τον δημόσιο διάλογο που πάντα επακολουθεί».

Σύμφωνα πάντα με την Ψυχιατρική Εταιρεία, αυτός ο διάλογος γύρω από διαφορετικές θεματικές με τους συμμετέχοντες υπήρξε ως τώρα έντονος και αυθόρμητος, τόσο ώστε να ενθαρρύνει μια συνέχειά του εφέτος. Εξάλλου το ερμηνευτικό κέρδος από την αντιπαραβολή κλινικών-θεωρητικών απόψεων με την αυθόρμητη και άμεση συμμετοχή των θεατών είναι για την ίδια την ψυχιατρική επιστήμη ένας πρόσθετος εμπλουτισμός των τρόπων κατανόησης των

Αλλων που διαθέτουμε. «Γι’ αυτό οι διαλογικές μορφές που αναπτύσσονται είναι αμφίδρομα ειλικρινείς και, όπως πιστεύουμε, αμφίδρομα εκμεταλλεύσιμες τόσο στο επίπεδο της αισθητικής όσο και του διαφωτισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρόγραμμα προβολών
11/2/2018
«Ερωτική επιθυμία»
Σκηνοθεσία: Kar Wai Wong
Μαρία Κομνηνού, Γρηγόρης Μανιαδάκης.

25/2/2018
«Λολίτα»
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Αργυρώ Κυριαζή, Μάνια Παπαδημητρίου.

11/3/2018
«Θυσία για την ηδονή-Δεσποινίς Τζούλια»
Σκηνοθεσία Alf Sjoberg
Ηλίας Βλάχος, Σόνια Ζαχαράτου.

18/3/2018
«Η αυτοκρατορία των αισθήσεων»
Σκηνοθεσία: Nagisa Ôshima
Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Ελισάβετ Παπανδρέου.

1/4/2018
«Σημασία έχει ν’ αγαπάς»
Σκηνοθεσία: Andrzej Zulawski
Στέλιος Κρασανάκης, Αννα Λυδάκη.

22/4/2018
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Σκηνοθεσία George Cukor
Χρυσή Γιαννουλάκη, Γιάννης Πετρόπουλος.

in.gr

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024