Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με Τζιμ Τζάρμους άνοιξε η αυλαία του 57ου ΦΚΘ

Με Τζιμ Τζάρμους άνοιξε η αυλαία του 57ου ΦΚΘ

Με το «Paterson», τη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους που υμνεί την ποίηση της καθημερινότητας, ξεκίνησε την Πέμπτη το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με νέα διοίκηση -μετά την πολυετή παρουσία του Δημήτρη Εϊπίδη στο «τιμόνι» του Φεστιβάλ- το 57ο ΦΚΘ κάνει μια νέα αρχή και φιλοξενεί δεκάδες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, πλούσια αφιερώματα, παράλληλες δράσεις και masterclass.

Με το «Paterson», τη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους που υμνεί την ποίηση της καθημερινότητας, ξεκίνησε την Πέμπτη το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Το μήνυμα του Τζιμ Τζάρμους στο Φεστιβάλ

Με νέα διοίκηση -μετά την πολυετή παρουσία του Δημήτρη Εϊπίδη στο «τιμόνι» του Φεστιβάλ- το 57ο ΦΚΘ κάνει μια νέα αρχή και φιλοξενεί δεκάδες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, πλούσια αφιερώματα, παράλληλες δράσεις και masterclass.

Η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, γαλλικής καταγωγής η ίδια που μίλησε όμως σε άψογα ελληνικά, αναφέρθηκε στους συμπατριώτες της αδελφούς Λυμιέρ που έφτασαν στα 1895 με τρένο στο Παρίσι προκειμένου να παρουσιάσουν την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά και στο… κινηματογραφο-θεατρικό αεροπορικό ταξίδι των παρουσιαστών, της Θέμιδος Μπαζάκα και του Στέλιου Μάινα, που ήρθαν κινηματογραφικά στη Θεσσαλονίκη μέσω της μεγάλης οθόνης και συνέχισαν ως θεατρική παράσταση επί σκηνής την παρουσιάση της τελετής έναρξης.

«Οι ταινίες προχωρούν όπως τα τρένα μεσα στη νύχτα» είπε χαρακτηριστικά η κ.Ζαλαντό για να υπογραμμίσει ότι η συμβολή της νέας διοίκησης είναι το να καταστήσει το ταξίδι αυτό πιο «ανεκτικό», πιο «προσβάσιμο», πιο «καλλιτεχνικό».

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές αλλαγές που συντελέσθηκαν και στον κόσμο του κινηματογράφου και τις τεχνολογίας από το 1932, οπότε και πραγματοποιήθηκε το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι η επαναδιατύπωση της έννοιας ενός σύγχρονου φεστιβάλ ως ζωντανού οργανισμού σε διαρκή συνομιλία με την πόλη, που «δεν το φιλοξενεί αλλά το έχει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου», τους φορείς τέχνης και τους πολίτες, προσβάσιμο σε όλους, ένα φεστιβαλ ελληνικό αλλά με διεθνή αναγνώριση, που είναι πλέον και το ζητούμενο.

Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης απηύθυνε επίσης και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στην ενίσχυση του θεσμού από την Περιφέρεια μέσω των ΕΣΠΑ, με το ποσό των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ και για τα δύο για τα δύο τέσσερα φεστιβάλ, Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η τελετή διήρκησε περί τη μία ώρα και ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Paterson», του ανεξάρτητου Αμερικανού κινηματογραφιστή Τζιμ Τζάρμους που επεφύλαξε μια έκπληξη. Παρέστη κι αυτός και χαιρέτησε από τη σκηνή του «Ολύμπιον» τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα , αλλά… κινηματογραφικά.

Το τηλέφωνο του Ορέστη Ανδρεαδάκη χτύπησε ενοχλητικά στο τέλος της τελετής κι ενώ οι παρουσιαστές εξέφρασαν την ενόχλησή τους, στην οθόνη εμφανίστηκε η μορφή του σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους, με την ταινία «Paterson» του οποίου ξεκίνησε το Φεστιβάλ. Ο σκηνοθέτης, ζητούσε μ’εσω «τηλεφώνου» συγνώμη που δεν βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη και ευχήθηκε στους σινεφίλ να «γευτούν και να απολαύσουν τις ταινίες, την υπέροχη πόλη με το πιο νόστιμο φαγητό του κόσμου, ο ένας τον άλλον» και τον αγαπημένο του «Paterson». Ο Τζάρμους είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη πριν από τρία χρόνια, στο 54ο φεστιβάλ του 2013, οπότε και η ταινία του «Μόνον οι εραστές μένουν ζωντανοί» ήταν και τότε η εναρκτήρια της διοργάνωσης.

«Τα τελευταία χρόνια ζούμε ένα είδος πολιτιστικής αναγέννησης στη χώρα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξαναβρίσκει μια δυναμική, ξαναμπαίνει στο χώρο του ελληνικού, ανοίγει τα φτερά του στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο, συνεργάζεται στενά με φορείς του πολιτισμού (θέατρο, φωτογραφία, εικαστικά) αλλά και στον εμπορικό κόσμο. Η διοίκηση του φεστιβάλ και οι σχέσεις που αναπτύσσει δείχνουν ότι κάτι σημαντικό συντελείται στην πόλη» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς κηρύσσοντας την έναρξη του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τι έχει φέτος το Φεστιβάλ

  • Δεκαέξι ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας στο 57ο ΦΚΘ

Η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε την Πέμπτη -και όχι την Παρασκευή όπως γινόταν μέχρι τώρα-, ενώ η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου -αντί για Σάββατο. Η ταινία που θα ρίξει την αυλαία του Φεστιβάλ είναι το Dancer και η πρωταγωνίστρια Soko θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της ταινίας.

Μεγάλη έμφαση δίνεται φέτος στο ελληνικό σινεμά.

Στο Φεστιβάλ προβάλλονται 27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους: 16 σε πρώτη προβολή καθώς και ακόμα 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Στις 16 πρεμιέρες περιλαμβάνονται και 3 ταινίες από την ενότητα «Έλληνες της Διασποράς» (στην ίδια ενότητα θα προβληθεί και μια ταινία μικρού μήκους).

Παράλληλα, θα προβληθεί σε πρεμιέρα και το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον, η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Μικρού μήκους ταινίες, από τη Δράμα και από ξένα Φεστιβάλ πρόκειται να προβληθούν και αυτές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αφιερώματα του Φεστιβάλ: Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το έργο του ανατρεπτικού γάλλου κινηματογραφιστή Φιλίπ Γκραντριέ και του Αργεντίνου σκηνοθέτη Λεονάρντο Φάβιο, καθώς και του ΤούρκουΖεκί Ντεμίρκουμπουζ.

Ένα παζλ των θεμάτων που απασχολούν τις χώρες των Βαλκανίων θα έχουν οι θεατές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο πάντα ενδιαφέρον τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια».

Φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί και ένα αφιέρωμα στους διαφορετικούς ρόλους των γυναικών -με τον τίτλο «2, 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν».

Εκτός από την ηγετική ομάδα του Φεστιβάλ (η Ελίζ Ζαλαντό είναι πρόεδρος, ενώ ο Ορέστης Ανδρεαδάκης καλλιτεχνικός διευθυντής), φέτος άλλαξε και η οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ. Τα τρέιλερ σκηνοθέτησε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Suntan) και παραπέμπουν σε αγαπημένες σκηνές από γνωστές χολιγουντιανές ταινίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024