Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι «Νύφες» του Βούλγαρη ανοίγουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Οι «Νύφες» του Βούλγαρη ανοίγουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης τιμά το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) με την παρουσία του. Η ταινία του, «Νύφες», σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη, επιλέχθηκε ως η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Δεν είναι τυχαία […]

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου

Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης τιμά το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) με την παρουσία του. Η ταινία του, «Νύφες», σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη, επιλέχθηκε ως η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της ταινίας αυτής, καθώς μέρος των γυρισμάτων της έγινε στα Χανιά, με τη συμμετοχή αρκετών χανιωτών ηθοποιών και κομπάρσων. Στις 27 ΟΚτωβρίου, την Πέμπτη, θα ακολουθήσει και ένα master Class από τον Παντελή Βούλγαρη στις 12 το μεσημέρι.

Ογδόντα δύο ταινίες, συνολικά θα προβληθπύν στο πλαίσιο του χανιώτικου φεστιβάλ κινηματογράφου, που πραγματοποιείται για τέταρτη φορά και διαρκεί ως τις 4 Νοεμβρίου.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ με αφετηρία τα Χανιά που σχεδιάζεται και υλοποιείται από μια ομάδα που ζει και δημιουργεί στα Χανιά και αγαπά το σινεμά. Μια διοργάνωση που γρήγορα έγινε θεσμός με διεθνείς συνεργασίες, με μετακλήσεις δημιουργών, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με αναγνώριση και αποδοχή. Ένας κινηματογραφικός θεσμός – τόπος συνάντησης ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation.

Τα cineΜαθήματα αποτελούν την εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF). Ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοαουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης. ​

Ένα ειδικό αφιέρωμα με 12 ταινίες (5 εκ των οποίων σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα) που αναφέρονται σε άτομα με αναπηρίες φιλοξενεί το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπό τον τίτλο «Ολοι Διαφορετικοί, Ολοι ίσοι». Καθημερινά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχει μια ταινία του αφιερώματος, ενώ η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου είναι εξ ολοκλήρου ένα αφιέρωμα με παρεμβάσεις Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες καθώς και ταινίες σκηνοθετών με ανάλογο θέμα.
Το αφιέρωμα ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση”, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

Ο «Αόρατος» / INVISIBLE του Δημήτρη Αθανίτη, είναι μία από τις επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος, η οποία μάλιστα προβάλλεται εδώ, μια εβδομάδα πριν προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τόσο ο σκηνοθέτης όσο και ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, που κρατά το συγκλονιστικό ρόλο του απολυμένου πατέρα ενός εξάχρονου παιδιού, ο οποίος αποζητά εκδίκηση, θα τιμήσουν το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με την παρουσία τους.

Άλλες ταινίες που θα προβληθούν είναι οι:

«Αλλος Δρόμος δεν Υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη (υπάρχει αφιέρωμα στις ταινίες του) αλλά και «Το Δίλλημα», «Τα Σκοτεινά στην Κρήτη» της Χανιώτισσας Βίκυς Αρβελάκη, το «Εγώ…το πρόβλημα», ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Μάρκου που ακολουθεί παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα.

Θα προβληθούν επίσης τρία ντοκιμαντέρ των οποίων δεν έχει γίνει διανομή στην Ελλάδα: «Κάθε πρόσωπο έχει όνομα»/ Every Face has a Name του Σουηδού Magnus Gertten, όπου επιζώντες του B΄Παγκοσμίου Πολέμου αφηγούνται τις ιστορίες τους καθώς ανακαλύπτουν ξανά τους εαυτούς τους σε αρχειακό υλικό που γυρίστηκε στις 28 Απριλίου 1945, την ημέρα που απελευθερώθηκαν τελικά από τα γερμανικά στρατόπεδα, «Τα παιδιά του Χίτλερ» / Hitler’s children του Χανόχ Ζεεβί, μια ταινία για τους απογόνους των πιο ισχυρών φυσιογνωμιών του ναζιστικού καθεστώτος, άνδρες και γυναίκες των οποίων η κληρονομιά θα τους συσχετίζει ως το τέλος της ζωής τους μ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία και τέλος, η ταινία του ιταλού δημοσιογράφου και ντοκιμαντερίστα Νίκο Πίρο «Killa-Dizez/Ζωή και θάνατος στην εποχή του Εμπολα».

Θα προβληθούν ακόμη η «Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, το «Κουτί» της Εύας Στεφανή, ο «Τερματισμός» της Ελιάνας Αμπραβανέλ, ένας ύμνος στους Μαραθωνοδρόμους , «Τα Βερίκοκα», animation, του Σπύρου Σιάκα και άλλες ταινίες μικρομηκάδων, καθώς επίσης και 18 animation σπουδαστών του ΤΕΙ Αθηνών.

Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από masteclasses, εργαστήρια, συζητήσεις.

Περισσότρες πληροφορίες στο www.chaniafilmfestival.com

entertainment.in.gr

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024