Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest

10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου «10 χρόνια, 1000 ταινίες, 100.000 θεατές» Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest γίνεται 10 ετών. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, κορυφαίοι δημιουργοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων και της Τέχνης γιορτάζουν τα 10 χρόνια λειτουργίας του, μεταμορφώνοντας την πόλη της Χαλκίδας σε κέντρο πολιτισμού. Από το 2007, οπότε και φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, […]

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου

«10 χρόνια, 1000 ταινίες, 100.000 θεατές»

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest γίνεται 10 ετών. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, κορυφαίοι δημιουργοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων και της Τέχνης γιορτάζουν τα 10 χρόνια λειτουργίας του, μεταμορφώνοντας την πόλη της Χαλκίδας σε κέντρο πολιτισμού. Από το 2007, οπότε και φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ως βασικός συνδιοργανωτής, στηρίζει έμπρακτα τη διεξαγωγή του κορυφαίου αυτού πολιτιστικού γεγονότος.

Από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου και για έξι ημέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest στη Χαλκίδα, ένα Φεστιβάλ που συγκεντρώνει και προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ. Φέτος, μέσα από 70 ξεχωριστές ιστορίες ταινιών, παραγωγής 2015-2016, θα δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ανεξάρτητων δημιουργών ντοκιμαντέρ, ρίχνοντας φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου.

Tην επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 25 ταινίες-ντοκιμαντέρ. Η Τελετή Έναρξης, στο Αμφιθέατρο Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, είναι αφιερωμένη φέτος σε έναν σπουδαίο ηθοποιό του Ελληνικού Κινηματογράφου, το Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Θα προβληθεί η ταινία «To Αυγό» από τη σειρά «Εκείνος και Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Αντίστοιχα, η Τελετή Λήξης, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 20:30, είναι αφιερωμένη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος σφράγισε με το έργο του την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, με μια πλούσια παρακαταθήκη 19 ταινιών μεγάλου μήκους. Πνεύμα ανήσυχο και αντισυμβατικό, υπήρξε ένας από τις σημαντικότερους δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν φίλοι και συνεργάτες του, ενώ θα προβληθεί η ταινία του, «Αυτή η νύχτα μένει» (1999).

Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 20 ταινίες ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων και τιμητικών εκδηλώσεων σε σημαντικούς Έλληνες κινηματογραφιστές.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού ντοκιμαντέρ-docfest διοργανώνει αφιέρωμα στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση προς τιμήν των 50 χρόνων από τη λειτουργία της, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 20.00. Μέσα από 5 ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ, καθένα από μια δεκαετία, θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50, του 60’, του 70’, του 80’ και του 90’. Το αφιέρωμα πλαισιώνουν συζητήσεις, προβολές ταινιών, καθώς και έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού αφιέρωμα στο Σύγχρονο Μεξικάνικο Ντοκιμαντέρ. Μέσα από 3 ντοκιμαντέρ που εστιάζουν την προσοχή προς μια καλλιτεχνική οπτική, διαφορετική από τα συνηθισμένα, θα ταξιδέψουμε από 11 έως 16 Οκτωβρίου στον Μεξικάνικο Κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει επίσης αφιέρωμα με τίτλο «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», ένα αφιέρωμα στους Ρομά της Ελλάδας, μέσα από τα μάτια των δημιουργών. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε. Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και το πλαισιώνουν συζητήσεις, προβολές ταινιών, έκθεση Φωτογραφίας και εικαστικές παρεμβάσεις.

Παράλληλες Εκδηλώσεις 10ου Docfest
Όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις -ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, masterclasses, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα- προσφέροντας ένα χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.

Εκθέσεις

I. Από 12 έως και 16 Οκτωβρίου θα λειτουργεί στο Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Γιάννη Βαλυράκη.

II. Από 12 έως και 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας έκθεση «Από το κινηματοθέατρον του ξενοδοχείου Λούσυ στο θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος» για τα 35 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Χαλκίδας (1981-2016).

III. Από 12 έως 16 Οκτωβρίου θα λειτουργεί στην Πλατεία Τζαμί έκθεση φωτογραφίας-εγκατάσταση μαθητών υπό το συντονισμό του δασκάλου Γιώργου Ζαφειρίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Περισσότερες πληροφορίες: www.docfest.gr

entertainment.in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024