Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«ΙSIS η αποκάλυψη»: Κερδίστε το βιβλίο του William McCants για το Ισλαμικό Κράτος

«ΙSIS η αποκάλυψη»: Κερδίστε το βιβλίο του William McCants για το Ισλαμικό Κράτος

...

Ο Αμερικανός William McCants, απαντά σε καίρια ερωτήματα γύρω από τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους, την άγρια βιαιότητά του και τον ιδεολογικό, θεοκρατικό μανδύα που καλύπτει την ύπαρξη και τις τερατώδεις πράξεις του.

To in.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πεδίο σάς δίνουν τη δυνατότητα να κερδίσετε το βιβλίο ΙSIS η αποκάλυψη, συμπληρώνοντας τη φόρμα του διαγωνισμού. Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail.

«Το Ισλαμικό Κράτος ήρθε στη ζωή από την εσχατολογική αβιογένεση του πολέμου στο Ιράκ και ενισχύθηκε από την εισροή ξένων μαχητών στην Συρία, πολλοί εκ των οποίων αναζητούσαν ένα ρόλο στην παράσταση του Τέλους του Κόσμου. Το τέρας που γεννήθηκε και γαλουχήθηκε μέσα σε δύο σεχταριστικούς εμφυλίους πολέμους ήταν έτοιμο να ενηλικιωθεί…»

Τον Ιούνιο του 2014, το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος επέλαυνε στο Ιράκ και κατακτούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του, τη Μοσούλη. Ακολούθησαν μαζικές εκτελέσεις, σκλαβωμένες γυναίκες και σταυρώσεις, παρελαύνοντας στη συνδρομητική τηλεόραση και στο Twitter. Ο χορός του θανάτου δεν έχει σταματήσει από τότε. Από εκείνο δηλαδή το καλοκαίριπου οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους διακήρυξαν την εγκαθίδρυση του βασιλείου του Θεού στη γη, το επονομαζόμενο χαλιφάτο.

Εκπληρώνοντας την προφητεία, το (μεσαιωνικό) χαλιφάτο υποτίθεται ότι αναγεννήθηκε και όλοι οι μουσουλμάνοι όφειλαν να υποκλιθούν στον αυτόκλητο χαλίφη Ιμπραΐμ αλ Μπαγκνταντί. Έναν ιρακινό μελετητή θρησκευτικών κειμένων που πήρε τα όπλα μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, με επαρχίες πλέον από τη Μοσούλη μέχρι τα περίχωρα της Αλέπο στη Συρία, τη χώρα που οι ισλαμικές προφητείες αναφέρουν ως το σημείο που θα λάβουν χώρα οι τελευταίες μάχες της Αποκάλυψης.

Μετά και τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι και την απειλή εναντίον ολόκληρου του δυτικού κόσμου, το βιβλίο του Αμερικανού William McCants, ειδήμονα της Μέσης Ανατολής και της διεθνούς τρομοκρατίας, πρώην συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε θέματα εξτρεμιστικής βίας, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Το έργο του γύρω από την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους το 2006 στο Ιράκ και την πορεία του μέχρι την ανακήρυξη του χαλιφάτου το 2014, με τίτλο «ISIS η Αποκάλυψη», κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πεδίο».

Βαθύς γνώστης της ισλαμικής θεολογίας και ιστορίας, του σύγχρονου τζιχαντισμού, της απόκρυφης γραφειοκρατίας και της αραβικής γλώσσας, όπως συστήνεται στον πρόλογό του, ο συγγραφέας μάς μεταφέρει μια λεπτομερή απεικόνιση της οργάνωσης, χρησιμοποιώντας ένα πλήθος πληροφοριών μέσω ενός ευρύτατου δικτύου πηγών, από τα αμερικανικά διπλωματικά και στρατιωτικά αρχεία μέχρι τη διεθνή βιβλιογραφία επί του θέματος ή τα εσωτερικά έγγραφα της οργάνωσης που ήρθαν στο φως από διάφορα κανάλια , όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι γνώσεις του McCants γύρω από την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους από το 2006 έως το 2014 συνοδεύονται από ιστορικές αναδρομές σε γεγονότα της μεσαιωνικής και της σύγχρονης ιστορίας που ενέπνευσαν ή συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του, όπως και από πλείστες εσχατολογικές αναφορές της οργάνωσης, όπως τις διαβάζουμε στα παραρτήματα του βιβλίου, όπου συγκεντρώνεται πλήθος μουσουλμανικών ιερών κειμένων και προφητειών που χρησιμοποιεί η οργάνωση ως ιδεολογικό μανδύα των πράξεών της. Το νεαρό χαλιφάτο ήταν επεκτατικό και γεμάτο όπλα και λεφτά, τα οποία σύμφωνα με αναφορές ανέρχονταν σε εκατομμύρια.

Αλλά πώς κατάφερε το Ισλαμικό Κράτος να κατακτήσει τόσο μεγάλες εκτάσεις, τη στιγμή μάλιστα που η Αλ Κάιντα και ειδικά ο Μπιν Λάντεν διαφωνούσανμε την ίδρυση ενός Κράτους, πόσω μάλλον ενός χαλιφάτου, θεωρώντας ότι έπρεπε πρώτα να διασφαλιστεί η λαϊκή μουσουλμανική υποστήριξη; Γιατί ήταν τόσο κτηνώδες; Γιατί μια ομάδα δολοφόνων ισχυριζόταν ότι εκτελούσε το θέλημα του Θεού και εκπλήρωνε κάποια προφητεία; Είχε πραγματικά κάποια σχέση με το Ισλάμ, τη δεύτερη πιο διαδεδομένη θρησκεία παγκοσμίως; Τι απειλή αποτελούσε για τη διεθνή κοινότητα; Και τι μπορεί να κάνει η ίδια;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας οδηγώντας τον αναγνώστη στα πολυδαίδαλα μονοπάτια της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους, «η ακραία βαρβαρότητα του οποίου αντιβαίνει στον συμβατικό τρόπο διεξαγωγής της τζιχάντ», όπως αναφέρει προσθέτοντας:
«Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν ο χείριστος των κακών, αλλά το Ισλαμικό Κράτος είναι το χειρότερο (…) Τα μέλη του πολεμούν και κυβερνούν σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή του ρητού του Μακιαβέλι «είναι πολύ ασφαλέστερο να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν». Ενθαρρύνουν τη μεσσιανική πίστη αντί να την καταστέλλουν».

Κατά τον McCants, το 2014 ήταν ευνοϊκό, καθώς οι σουνιτικές φυλές του Ιράκ δεν εμπιστεύονταν πλέον την κυβέρνηση της Βαγδάτης, οι Αμερικανοί είχαν αποχωρήσει, και οι κυβερνητικοί στρατιώτες αδυνατούσαν να ειρηνεύσουν την αραβική και σουνιτική ενδοχώρα του δυτικού Ιράκ. Από την άλλη, «ο Άσαντ θεώρησε ότι ήταν προς το πολιτικό του συμφέρον να αφήσει το Ισλαμικό Κράτος ήσυχο ώστε αυτό να επιτεθεί στους εσωτερικούς του εχθρούς, να τρομάξει τους πολίτες της Συρίας και να τρομοκρατήσει τις ξένες χώρες που αντιτάσσονταν. Υπολόγιζε ότι ο μέσος Σύρος θα προτιμούσε τον ίδιο παρά το χειρότερο Ισλαμικό Κράτος..

Αν και η γραφειοκρατία του Ισλαμικού Κράτους διέπεται από άκρα μυστικότητα, ο συγγραφέας αποδίδει μέρος της επιτυχίας του στην τακτική του καρότου και του μαστιγίου στον τρόπο διακυβέρνησης. Από τη μια,προσπάθησε να παράσχει δημόσιες υπηρεσίες, όπως επιδιόρθωση του αποχετευτικού συστήματος, διοίκηση του ταχυδρομείου και διανομή φαγητού. Από την άλλη, τα χέρια των κλεφτών κόβονταν, οι ένοχοι για μοιχεία λιθοβολούνταν, οι ληστές πυροβολούνταν και σταυρώνονταν, όλα σε κοινή θέα. «Οι σκληρές ποινές του Ισλαμικού Κράτους κρατούσαν τους ντόπιους υποταγμένους με την ίδια αποδοτικότητα που τους κρατούσε και η σφαγή των εχθρών του κράτους».

Άλλωστε, «η θρησκευτική προσήλωση και το πολιτικό όφελος δεν είναι πάντα αντιθετικές έννοιες». Ο William McCants διευθύνει το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Brookings για τις Σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ισλαμικό Κόσμο. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και έχει διατελέσει επικεφαλής σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο McCants έχει διδακτορικό στις Μεσανατολικές Σπουδές και ζει στην Ουάσιγκτον.

Όροι και προϋποθέσεις διαγωνισμού

  • Οι νικητές θα παραλάβουν το αντίτυπό τους από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πεδίο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα (Στοά του Βιβλίου), τηλ: 210-3229620.
  • Η κλήρωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 3/06/2016.
  • Οι νικητές εκτός Αττικής θα παραλάβουν το αντίτυπό τους ταχυδρομικώς.
  • Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν μέσω e-mail από το in.gr Βιβλίο.
  • Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024