Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιλέγουμε 10+1 παιδικά αναγνώσματα του 2015

Επιλέγουμε 10+1 παιδικά αναγνώσματα του 2015

Ως πιστοί υποστηρικτές της άποψης του Έρνεστ Χέμινγουεϊ πως «δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από ένα βιβλίο», συστήνουμε 10+1 πολύτιμους «φίλους» για τους μικρούς μας αναγνώστες που θα τους ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της φαντασίας και του ονείρου.

Ως πιστοί υποστηρικτές της άποψης του Έρνεστ Χέμινγουεϊ πως «δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από ένα βιβλίο», συστήνουμε 10+1 πολύτιμους «φίλους» για τους μικρούς μας αναγνώστες που θα τους ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της φαντασίας και του ονείρου.

Με τις ζωηρές εικόνες, τα χρώματα, τις ευφάνταστες ιστορίες, τη γλαφυρή αφήγηση, το βιβλίο αποτελεί διαχρονική αξία και εγγύηση για την ψυχαγωγία, αλλά και την πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού από μικρή ηλικία.

Καλλιεργείστε την αγάπη για ανάγνωση στο μικρό «θησαυρό» σας και χαρίστε του αυτό το πολύτιμο δώρο τις φετινές γιορτές, παίρνοντας μια γεύση από τις παιδικές βιβλιοπροτάσεις (που ενδεικτικά έχουμε διαλέξει για εσάς) του έτους που μας αποχαιρετά.

  • Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσσεια, Κάρμεν Ρουγγέρη (με CD) (Εκδόσεις Διάπλαση)

Δύο ηρωικά έπη έχουν σωθεί με το όνομα του Ομήρου. Δύο μεγάλα ποιήματα δηλαδή, που ψάλλουν τα κατορθώματα παλιών ηρώων: η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Η Ιλιάδα περιγράφει ένα μέρος από τον μεγάλο πόλεμο που έγινε στο Ίλιο, στην Τροία δηλαδή, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τρώες, και όλα αυτά εξαιτίας της αρπαγής της ωραίας Ελένης (γυναίκας του Μενέλαου, βασιλιά της Σπάρτης) από τον Πάρη. Η Οδύσσεια καταπιάνεται µε τα κατορθώµατα του Οδυσσέα, του βασιλιά της Ιθάκης, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, καθώς επιστρέφει στην πατρίδα του. Στα δυο βιβλία η Κάρμεν Ρουγγέρη μας διηγείται τα συναρπαστικά έπη του Ομήρου, με τη συνοδεία τραγουδιών και ορχηστρικών κομματιών.

  • Η Στιγμούλα είναι δυνατή, Μαρίνα Γιώτη (Εκδόσεις Διόπτρα)

Ένα παραμύθι για την ομαδικότητα και την ανεξάντλητη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Μια φορά και έναν καιρό μια μικρή σταγόνα, η Στιγμούλα, είδε από ψηλά ένα πολύ παράξενο χωριό! Σ’ αυτό το χωριό δεν υπήρχε καθόλου νερό, τα παιδιά ήταν θλιμμένα και τα πάντα σκονισμένα. Η Στιγμούλα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει να επιστρέψει το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων. Μα θα χρειαστεί βοήθεια. Σιγά σιγά θα ανακαλύψει ότι η δύναμη που υπάρχει μέσα στον καθένα μας γίνεται πολύ μεγαλύτερη όταν ενώνεται με τη δύναμη των άλλων.

  • O Aρκουδάκος στο πάρκο με τους δεινόσαυρους, Benji Davies (Εκδόσεις Ίκαρος)

Ο Αρκουδάκος πάει να εξερευνήσει το πάρκο με τους δεινόσαυρους. Ακολουθεί τα ίχννη τους και συναντά, τον στεγόσαυρο, το μικρό δεινοσαυράκι που μόλις βγήκε από το αβγό, και ένα μεγάλο δράκο! Η σειρά προσχολικών βιβλίων με ήρωα τον Αρκουδάκο αποτελείται από βιβλία μικρού σχήματος, από ανθεκτικό χαρτόνι, με κινούμενα μέρη για ατελείωτες ώρες εξερεύνησης.

  • Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Βασίλης Παπαθεοδώρου (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Ενώ πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζει γεμάτος χαρά τα δώρα των παιδιών, κάποιοι εισβάλλουν στο σπίτι του και τον αρπάζουν. Ποιοι είναι αυτοί οι άγνωστοι και για ποιο λόγο απειλούν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη γιορτή των παιδιών; Πού τον μεταφέρουν και γιατί κάνουν διάφορα πειράματα στο γελαστό γεράκο; Θα καταφέρουν τελικά να μη γίνουν αντιληπτοί από τα παιδιά όλης της γης που περιμένουν με προσμονή τα δώρα τους; Θα πετύχει το σχέδιό τους; O κακός στρατηγός, ο επιστήμονας και ο μικρός γιος του, ο Γιαννάκης, μαζί βέβαια με τον Άγιο Βασίλη, τους βοηθούς και τα ελάφια του, παίρνουν μέρος σ’ αυτή τη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια. Αστυνομική πλοκή, αγωνία και μυστήριο, αλλά προπάντων χιούμορ και ξεκαρδιστικές καταστάσεις συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία και τρυφερότητα για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους που βαθιά μέσα τους αισθάνονται ακόμη παιδιά…

  • Ίκαρος, ο μικρός ολυμπιονίκης, Ουρανία Τουτουντζή (Εκδόσεις Κέδρος)

Μια ιστορική περιπέτεια που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να ζήσουμε από κοντά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες αλλά και για να μας δώσει ένα διαχρονικό μήνυμα: πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στόχους στη ζωή μας και να μην τους εγκαταλείπουμε μόλις εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες. Έφεσος, 632 π.Χ. Οι σπονδοφόροι φτάνουν στην πόλη στεφανωμένοι με κλαδιά ελιάς, για να κηρύξουν την έναρξη της 37ης Ολυμπιάδας. Αυτοί όμως οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους, αφού για πρώτη φορά θα αγωνιστούν και παιδιά. Ο Ίκαρος, ένα αγόρι που ζει στην Έφεσο με την οικογένειά του, θα μπορέσει επιτέλους να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να πάει στην ξακουστή Ολυμπία, να θαυμάσει το υπέροχο άλσος με τους ναούς και τα αιωνόβια δέντρα, και να αγωνιστεί στο στάδιο για να κερδίσει τον πολυπόθητο κότινο. Μέσα από το ταξίδι του στην Ολυμπία ο Ίκαρος θα μάθει την αξία της φιλίας, της ευγενούς άμιλλας και της επιμονής για την επίτευξη ενός στόχου.

  • Τι μπορείς να κάνεις με μία ιδέα; Yamada Kobi (Εκδόσεις Λιβάνη)

Πώς γεννιούνται οι ιδέες; Οι σπουδαίες, οι θαυμάσιες, οι έξυπνες, οι καλές, ακόμα και οι ανόητες ιδέες; Και τι μπορεί να κάνει κανείς με μια ιδέα; Ιδιαίτερα αν αυτή είναι διαφορετική ή τολμηρή;
Μήπως να προσποιηθεί ότι δεν είναι δική του; Να την κρύψει; Να την αποφύγει; Αυτή είναι η ιστορία μιας λαμπρής ιδέας και του παιδιού που της δίνει ζωή. Καθώς η αυτοπεποίθηση του παιδιού μεγαλώνει, μεγαλώνει και η ιδέα. Και μετά, μια μέρα, κάτι καταπληκτικό συμβαίνει. Μια ιστορία για να μας εμπνεύσει να καλωσορίσουμε την ιδέα, να της δώσουμε χώρο να αναπτυχθεί και να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Πράγματι, αυτή είναι μόνο η αρχή. Το βιβλίο απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο 2014 για το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο των Indepedent Publisher Book Awards. Εικονογράφος: Besom Mae

  • Το τριφύλλι της ατυχίας (Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ), Banscherus Jürgen (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η νεότερη, γεμάτη αναπάντεχες εξελίξεις, υπόθεση του δαιμόνιου ντετέκτιβ. Ο Κλουζ βρίσκεται στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι. Και δεν αργεί να προσέξει ότι στον όροφο μπαινοβγαίνει κάποιος κλέφτης. Αρχίζει αμέσως έρευνα, αλλά ο γύψος στο πόδι του τον εμποδίζει. Γι’ αυτό και παίρνει βοηθό, τον Μόντι από το διπλανό κρεβάτι. Ο Μόντι περπατάει μια χαρά. Έχει όμως σπασμένο σαγόνι και δεν μπορεί να μιλήσει…

  • Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου (Εκδόσεις Μίνωας)

Σε εικονογράφηση Ζελέσκου Ειρήνης, Τσίλη Θάνου. Τα Ψηλά βουνά κυκλοφόρησαν το 1918 και αποτελούσαν το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα. Η απλή αφήγηση και η ζωντανή γλώσσα του Ζαχαρία Παπαντωνίου καθιστούν το βιβλίο αυτό ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αξεπέραστα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Μια παρέα παιδιών τελειώνουν το σχολείο και αποφασίζουν να κάνουν διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί έρχονται σε επαφή με τη ζωή του βουνού, τις ομορφιές της φύσης, δημιουργούν μια κοινότητα με ρόλους και αρμοδιότητες για τον καθένα. Μαθαίνουν να λύνουν τα προβλήματά τους και να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής, ενώ γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση.

  • Είκοσι χιλιάδες Λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Αντώνης Παπαθεοδούλου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Η εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή, θα ταξιδέψει τα μικρά παιδιά στο πνεύμα του Ιουλίου Βερν, πέρα από τους περιορισμούς του (αναγκαστικά μικρού μεγέθους) κειμένου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου οραματιστή Ιούλιου Βερν, για πρώτη φορά εικονογραφημένο και προσαρμοσμένο για μικρά παιδιά. Τί είναι αυτό το παράξενο αντικείμενο που τρομοκρατεί τους ναυτικούς στα 1866; Θαλάσσιο τέρας ή ανθρώπινο κατασκεύασμα; Ποια είναι τα μυστικά του Ναυτίλου; Τί μας κρύβουν τα άγνωστα βάθη των ωκεανών; Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο πλοίαρχος Νέμο;

  • Οι δώδεκα ομπρέλες & Ο Γκουντουνοφάγος παθαίνει αμνησία (Σειρά Η Χαρά και το Γκουντούν – χαρτόδετη έκδοση), Ευγένιος Τριβιζάς (Εκδόσεις Πατάκη)

Δεν είναι ντουν δεν είναι γκουν!
Είναι το ένα και μοναδικό γκουντούν
που το κυνηγάει ένας αδηφάγος
φοβερός γκουντουνοφάγος,
αλλά από τα νύχια του τα σουβλερά
το σώζει πάντα η Χαρά!
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ το πιο περίεργο, το πιο χαριτωμένο, το πιο απίθανο ζωάκι του κόσμου ζητάει καταφύγιο στο δωμάτιο της Χαράς. Η Χαρά το σώζει από το θανάσιμο εχθρό του και το ζωάκι αποφασίζει να μείνει παντοτινά κοντά της. Έτσι γνωρίζει η Χαρά το Γκουντούν και το Γκουντούν τη Χαρά. Έτσι αρχίζουν οι θαυμαστές, οι μυστικές τους περιπέτειες, σε λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια, σε φάρους με γαλάζιους γλάρους, σε δάση με μαγεμένες πασχαλιές, σε βουνά από κανέλα και θαλασσινές σπηλιές… Ενώ τρεις νάνοι πειρατές μαγειρεύουν κουκιά με φεγγαροπολτό και μοιράζουν γυαλόπετρες κάτω απ’ το κρεβάτι, η Χαρά και το Γκουντούν ταξιδεύουν με το ιπτάμενο σουρωτήρι στη χώρα του Χασμουρητού, στη χώρα της Πρωταπριλιάς, στο δάσος με τα γλειφιτζούρια κι ακόμα παραπέρα…

  • Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 10 – Τον παλιό καλό καιρό, Τζεφ Κίνι (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Μια από τις πιο αγαπημένες σειρές βιβλίων για τους μικρούς μας φίλους. Η ζωή ήταν καλύτερη τον παλιό καλό καιρό. Ή μήπως όχι; Αυτό αναρωτιέται ο Γκρεγκ Χέφλι καθώς η πόλη του, με δική της απόφαση, καταργεί τις ηλεκτρονικές συσκευές από την καθημερινότητα. Όμως η σύγχρονη ζωή έχει τις ανέσεις της και ο Γκρεγκ δεν είναι διατεθειμένος να τις απαρνηθεί. Κι ενώ το σπιτικό των Χέφλι ζει στιγμές έντασης εντός και εκτός, ο Γκρεγκ προσπαθεί να βρει τρόπους να επιβιώσει. Άραγε ο παλιός καλός καιρός θα αποδειχτεί εύκολη πρόκληση για ένα παιδί σαν τον Γκρεγκ;

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024