Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βιβλιοπαρουσίαση: «Μάρκος Βαμβακάρης, Από τον Μύθο στην Ιστορία, 1600-2017»

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μάρκος Βαμβακάρης, Από τον Μύθο στην Ιστορία, 1600-2017»

Οι εκδόσεις Εκπαιδευτήρια Άγιος Παύλος και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το δύο τόμων έργο του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης, Από τον Μύθο στην Ιστορία, 1600-2017», την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, στις 19.00, στο café IANOS.

Οι εκδόσεις Εκπαιδευτήρια Άγιος Παύλος και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το δύο τόμων έργο του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης, Από τον Μύθο στην Ιστορία, 1600-2017», την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, στις 19.00, στο café IANOS.

Θα μιλήσουν οι:

Παναγιώτης Κουνάδης, ερευνητής και μελετητής του ελληνικού τραγουδιού,

Ευαγγελινή Γλυνού, ιστορικός- αρχαιολόγος,

Σγουρή Β. Γεωργιάδη, εκπαιδευτικός-συγγραφέας,

Μιχάλης Ζουλουφός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σύρου- Ερμούπολης,

Σίσυ Παπαθανασίου, ιστορικός, θεατρολόγος και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεατρικού Φεστιβάλ «Αναλόγιο»,

Γιάννα Γιαννουλοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Στέλιος Βαμβακάρης και Δομένικος Βαμβακάρης.

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Ιορδανίδης.

Τα τραγούδια του Μάρκου θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι μουσικοί του Τρίο Κατάρα, Κωστής Κωστάκης, Παναγιώτης Διαμάντης και Σωτήρης Λέτσιος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μετά από μια μεγάλη, ενδελεχή έρευνα, είκοσι και πλέον ετών και με κίνητρο την αγάπη για το έργο του συντοπίτη του Μάρκου Βαμβακάρη, ο Συριανός εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης μας παραδίδει τη γνώση του, γύρω από τον Πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού, μέσα από μια βιογραφία του μεγάλου Κυκλαδίτη καλλιτέχνη. Στο δύο τόμων έργο του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη συμπεριλαμβάνονται νέες σπάνιες μαρτυρίες, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά και αναφέρονται σε πρόσωπα που γνώρισε ο Μάρκος, σε πρόσωπα που συναναστράφηκε, σε καταστάσεις που βίωσε, σε γεγονότα, τόπους που έζησε, τόπους που έπαιξε, αλλά και μια λεπτομερής καταγραφή τόσο του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειάς του, όσο και συγκλονιστικοί τρόποι που ο Μάρκος συνδεόταν, συνδέεται και πάντα θα συνδέεται με τη Σύρα και την Ελλάδα εν γένει. Ο Πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ Αναστάσιος Ε. Βασιλάς και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο φιλόσοφος Ευάγγελος Ρούσσος και ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, η μουσικολόγος Αναστασία Γεωργάκη, φίλοι, συγγενείς και γείτονες από τη Σύρα και τον Πειραιά, μέλη της οικογένειας του, δάσκαλοι και συμμαθητές των παιδιών του, καλλιτέχνες που έπαιξαν μαζί του και πολλοί άλλοι που ο Μάρκος υπήρξε σημείο αναφοράς στη ζωή τους καταγράφουν τις εμπειρίες, τις απόψεις, τα γεγονότα που αξίζει να σημειωθούν, ξαναζωντανεύοντας μέσα από τις 1368 σελίδες του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη, τόσο τη ζωή και το μνημειώδες έργο του Μάρκου, όσο και στιγμές ορόσημα, στιγμές γνωστές, αλλά και άγνωστες της ρεμπέτικης ιστορίας, στην οποία ο Μάρκος αποτελεί τον αθάνατο και μοναδικά διαχρονικό πρωταγωνιστή της.

in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024