Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «Ζούσαμε πάντα σ' ένα κάστρο» της Shirley Jackson στα βιβλιοπωλεία και στο σινεμά

Το «Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο» της Shirley Jackson στα βιβλιοπωλεία και στο σινεμά

...

Το πασίγνωστο γοτθικό μυθιστόρημαWe have always lived in the castle (Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο) της Shirley Jackson αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 3 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμίο. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη, ενώ παράλληλα τα γυρίσματα για την κινηματογραφική του μεταφορά έχουν ήδη ξεκινήσει στο Δουβλίνο, με παραγωγό τον Michael Douglas και πρωταγωνιστές τους Τaissa Farmiga, Alexandra Daddario, Sebastian Stan (από το Captain America: Εμφύλιος πόλεμος), Joanne Crawford και Willem Dafoe. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2017.

Το μυθιστόρημα Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962, με πρωταγωνιστές δύο εκ διαμέτρου αντίθετους γυναικείους χαρακτήρες που, σύμφωνα με τη βιογράφο της συγγραφέα, Judy Oppenheimer, εκφράζουν τις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητας της Shirley Jackson: η μία διεκδικητική και γεμάτη όρεξη για νέες εμπειρίες, και η άλλη πειθήνια, αγοραφοβική και με απέχθεια για τις αλλαγές.

Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, της Μέρικατ και της Κόνστανς Μπλάκγουντ, που ζουν με τον θείο τους Τζούλιαν, ο οποίος είναι ασταθής τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Η υπόλοιπη δυναστεία αφανίστηκε όταν κάποιος έριξε αρσενικό σε ένα μπολ με ζάχαρη την οποία τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποίησαν για να πασπαλίσουν το επιδόρπιό τους. Η Μέρικατ θέλει να διατηρήσει τον εύθραυστο τρόπο ζωής τους. Από τότε όμως που η Κόνστανς αθωώθηκε για τη δολοφονία της υπόλοιπης οικογένειάς τους, ο κόσμος δεν αφήνει σε ησυχία τους Μπλάκγουντ. Όταν ο ξάδερφος Τσαρλς τούς επισκέπτεται με εξαιρετικά φιλική διάθεση και επιμένει να δει τους τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού τους, η Μέρικατ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατέψει την εναπομείνασα οικογένειά της. Πρόκειται για ένα συνταρακτικό έργο που παρασύρει τον αναγνώστη σε έναν λαβύρινθο νευρώσεων και ζοφερών ενστίκτων.

Η Shirley Jackson είναι μία από τις πλέον επιδραστικές συγγραφείς του 20ού αιώνα. Αριστοτέχνης του γοτθικού τρόμου και βραβευμένη δημιουργός μυθιστορημάτων και διηγημάτων που κινούνται στον χώρο του υπερφυσικού -έχει κερδίσει ένα βραβείο O. Henry το 1949 και ήταν υποψήφια για National Book Award το 1960-, η Jackson έχει επηρεάσει τους σημαντικότερους σύγχρονους λογοτέχνες του είδους, όπως ο Steven King, η Gillian Flynn, ο Neil Gaiman. Σήμερα, η σκοτεινή ιδιοφυΐα της συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο: συνεχείς επανεκδόσεις, μελέτη των βιβλίων της στα σημαντικότερα πανεπιστήμια, μια επερχόμενη κινηματογραφική μεταφορά, ραδιοφωνικές διασκευές, προβολή από σημαντικά ΜΜΕ και πωλήσεις που παραμένουν υψηλές πιστοποιούν το έντονο ενδιαφέρον για εκείνη και το έργο της 100 χρόνια μετά τη γέννησή της.

Η Shirley Jackson γεννήθηκε το 1916 (η φετινή επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννησή της θα γιορταστεί με μια μεγάλη καμπάνια στο εξωτερικό) και πέθανε το 1965. Είναι περισσότερο γνωστή για το διήγημά της Η Λοταρία (The Lottery) και το μπεστ σέλερ Οι δαίμονες του Χιλ Χάουζ (The Haunting of Hill House), το οποίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τον τίτλο Το στοιχειωμένο σπίτι και θεωρείται η επιτομή των θρίλερ με στοιχειωμένα σπίτια.

entertainment.in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024