Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Jo Nesbo έρχεται στην Αθήνα για να συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες του

O Jo Nesbo έρχεται στην Αθήνα για να συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες του

Ο διάσημος συγγραφέας της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας κάθε φθινόπωρο επιλέγει τη χώρα μας για να απολαύσει τις διακοπές του στο νησί της Καλύμνου. Ωστόσο, φέτος το φθινόπωρο ο Jo Nesbo επιλέγει να κάνει και μια στάση στην πρωτεύουσα για να συναντήσει το φανατικό κοινό των βιβλίων του. Οι βιβλιοφάγοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν […]

Ο διάσημος συγγραφέας της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας κάθε φθινόπωρο επιλέγει τη χώρα μας για να απολαύσει τις διακοπές του στο νησί της Καλύμνου. Ωστόσο, φέτος το φθινόπωρο ο Jo Nesbo επιλέγει να κάνει και μια στάση στην πρωτεύουσα για να συναντήσει το φανατικό κοινό των βιβλίων του.

Οι βιβλιοφάγοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τον νορβηγό συγγραφέα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»).

Εκεί ο Nesbo θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του, Χάρι Χόλε. Επιπλέον θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Η είσοδος στην εκδήλωση, θα είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει την ίδια μέρα από τις 6:30 το απόγευμα. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται τα βιβλία του.

Ποιος είναι ο Jo Nesbo
Ο Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο The Bat Man, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Σήμερα, ο Jo Nesbo, είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικού στη Νορβηγία και θεωρείται ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, καθώς και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως. Βραβευμένος με τα πιο έγκυρα βραβεία και με μοναδικά ρεκόρ πωλήσεων, τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 25.000.000 αντίτυπα, εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες, ενώ ακόμη κι ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη επιτυχία του. Θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, του πάθους του να διηγείται ιστορίες, ενδεχομένως και λίγης τύχης και –ελπίζει– κάποιου ταλέντου.

Ρεκόρ
Το 2011 στη Μ. Βρετανία ο Nesbo ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα που σημαίνει ότι βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα (εάν τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο). Το ρεκόρ αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ευπώλητων συγγραφέων στη Μ. Βρετανία νικώντας τον Stieg Larsson και έχοντας μπροστά του μόνο τον αμερικανό James Patterson. Σε όλη την Ευρώπη τα βιβλία του φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων. Στην Ιρλανδία ο Nesbo είναι επισήμως o νο1 μπεστσελερίστας συγγραφέας.

Βραβεία
Ο Nesbo έχει τιμηθεί με τα βραβεία The Riverton Prize (1997), The Glass Key (1998), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Τρεις φορές υποψήφιος για το βραβείο των Νορβηγών Βιβλιοπωλών, το έχει κατακτήσει ήδη δύο φορές στο παρελθόν: το 2000 για το βιβλίο του Ο κοκκινολαίμης (το τρίτο της σειράς Χόλε) και το 2007 για το βιβλίο Ο χιονάνθρωπος.

Ίσως δεν ξέρατε ότι…
1. Προέρχεται από οικογένεια βιβλιόφιλων. Η μητέρα του ήταν βιβλιοθηκονόμος και ο πατέρας του κάθε απόγευμα στο σαλόνι διάβαζε βιβλία και αφηγούνταν ιστορίες με τόσο ελκυστικό τρόπο που ήθελες να τις ακούς ξανά και ξανά.
2. Ο ίδιος πίστευε για τον εαυτό του, όταν ήταν κιόλας επτά ετών, ότι θα τις έκανε πιο συναρπαστικές εάν τις έγραφε εκείνος και ήδη εντυπωσίαζε τους φίλους του λέγοντας ιστορίες για φαντάσματα.
3. Ζει μόνιμα στο Όσλο. Έχει μία κόρη 13 χρονών. Τραγουδάει και γράφει τραγούδια στο μουσικό συγκρότημα «Di Derre».
4. Κάθε φθινόπωρο έρχεται για αναρρίχηση στην Κάλυμνο. Η αναρρίχηση σε βράχους είναι από τα αγαπημένα του χόμπι. θεωρεί πως ο καλύτερος ασβεστόλιθος για αναρρίχηση στην Ευρώπη βρίσκεται αναμφισβήτητα στην Κάλυμνο.
5. Οι αγαπημένοι του συγγραφείς είναι: Τζιμ Τόμσον, Ναμπόκοφ, Χεμινγουέι, Μπουκόφσκι, Ίψεν.
6. Βιβλία που τον επηρέασαν να γίνει συγγραφέας: Τοστ ζαμπόν του Τσαρλς Μπουκόφσκι, Η πείνα του Κνουτ Χάμσουν (Knut Hamsun).
7. Οι αγαπημένοι του μουσικοί είναι: Miles Davis, Elvis Costello, Bruce Springsteen, Neil Young, Tom Waits.
8. Ταινίες που του αρέσουν: Οι συνήθεις ύποπτοι, Ο νονός, Ο ταξιτζής, Ο ελαφοκυνηγός.
9. Αγαπημένοι προορισμοί: Μπουένος Άιρες, νότια Ταϊλάνδη, Αυστραλία. Εκεί αναγκάζεται να βρεθεί και ο ντετέκτιβ του για να διαλευκάνει υποθέσεις που έχει αναλάβει.
10. Φανατικός ποδοσφαιρόφιλος είναι οπαδός των ομάδων Molde (η πόλη όπου μεγάλωσε), Τότεναμ και υποστηρίζει πάντα τη Βραζιλία. Το μεγαλύτερο πάθος του σε εφηβική και νεαρή ηλικία ήταν η μπάλα. Σε ηλικία 17 ετών έπαιζε στη Μόλντε (νορβηγική ομάδα Α΄ Εθνικής) και ήταν σχεδόν σίγουρος πως στο μέλλον θα έπαιζε επαγγελματικά στην Τότεναμ, αλλά μια ρήξη συνδέσμου στο γόνατο έθεσε τέρμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα.
11. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρηματιστής πριν ξεκινήσει τη συγγραφική του καριέρα.
12. Ένας χαρακτήρας που ζηλεύει και θα ήθελε να είναι δικός του είναι ο Batman.
13. Τα καλύτερα μέρη για να γράφει είναι τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα αεροδρόμια. Είναι ο μόνος που ενθουσιάζεται όταν στο αεροδρόμιο ακούει την ανακοίνωση για τρίωρη καθυστέρηση της πτήσης του.
14. Παράτησε τη δουλειά του στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Νορβηγίας εξηγώντας στο αφεντικό του πως δεν έχει χρόνο να δουλέψει γι’ αυτόν. Ο λόγος: να προλάβει να γράψει ιστορίες. Πριν από δύο χρόνια ο πατέρας του πέθανε, τον ίδιο ακριβώς χρόνο που συνταξιοδοτήθηκε και ξεκινούσε να γράφει το βιβλίο που επιθυμούσε σχετικά με τις εμπειρίες του στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά ο χρόνος τον πρόλαβε και ο Nesbo δεν θα επέτρεπε να συμβεί το ίδιο και στον εαυτό του.
15. Το 1997, σε ηλικία 37 χρονών, κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο The Bat Man, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον καλτ ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, στον εκκεντρικό και ταυτόχρονα συμπαθητικό χαρακτήρα του οποίου οφείλεται και η διεθνή επιτυχία της σειράς των βιβλίων του.
16. Το όνομά του Χόλε είναι εμπνευσμένο από δύο φίλους, τους Χάρι Λάιμ και Χόλι Μάρτινς, στην ταινία Ο τρίτος άνθρωπος. Ο κακός και ο καλός, ο ένας ψάχνει να βρει τον άλλον.
17. Τον Οκτώβριο του 2007 έγραψε το πρώτο βιβλίο μιας παιδικής σειράς με τίτλο Δόκτωρ Πορδαλός, το οποίο οι μικροί αναγνώστες καλωσόρισαν με ομόφωνο ενθουσιασμό.

Τα δέκα βιβλία της σειράς Χάρι Χόλε που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι:
1. Η νυχτερίδα
2. Οι κατσαρίδες
3. Ο κοκκινολαίμης
4. Νέμεσις
5. Το αστέρι του διαβόλου
6. Ο λυτρωτής
7. Ο χιονάνθρωπος
8. Η λεοπάρδαλη
9. Ο φαντομάς
10. Αστυνομία

Κυκλοφορούν επίσης:
Κυνηγοί κεφαλών, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, Ο γιος, το νέο του βιβλίο Αίμα στο χιόνι, η σειρά παιδικών βιβλίων του ίδιου με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό, ενώ μόλις δύο μέρες πριν προσγειωθεί στην Αθήνα θα κυκλοφορήσει το Περισσότερο αίμα, η συνέχεια του μπεστ σέλερ Αίμα στο χιόνι. Τα αστυνομικά του βιβλία κυκλοφορούν και σε e-book (e-pub).

entertainment.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024