Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαρίνα Γιώτη: «Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να μάθουμε στα παιδιά μας τη συλλογικότητα»

Μαρίνα Γιώτη: «Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να μάθουμε στα παιδιά μας τη συλλογικότητα»

Η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη μιλά στο in.gr για το δεύτερο παιδικό βιβλίο της με πρωταγωνίστρια και πάλι τη Στιγμούλα. Το νέο βιβλίο έχει τίτλο «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» (2015, εκδ. Διόπτρα). Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 3-6 ετών και μιλάει για την ομαδικότητα και την εσωτερική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Follow @ingrBook Συνέντευξη: Πάνος […]

Η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη μιλά στο in.gr για το δεύτερο παιδικό βιβλίο της με πρωταγωνίστρια και πάλι τη Στιγμούλα. Το νέο βιβλίο έχει τίτλο «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» (2015, εκδ. Διόπτρα). Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 3-6 ετών και μιλάει για την ομαδικότητα και την εσωτερική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.

Συνέντευξη: Πάνος Βασιλάκης

Η Στιγμούλα επανέρχεται με μια καινούργια ιστορία. Μιλήστε μου για το νέο σας βιβλίο «Η Στιγμούλα είναι δυνατή»

Η «Στιγμούλα» επανέρχεται με μια νέα περιπέτεια, πιο ώριμη αυτή την φορά, και καλείται να πάρει μόνη της αποφάσεις και πρωτοβουλίες για να σώσει ένα άνυδρο χωριό. Το πρώτο βιβλίο μίλαγε για την μοναδικότητα. Το δεύτερο, «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» μιλάει για την ομαδικότητα. Δείχνει πώς μια μικρή σταγόνα έχει την δύναμη να παρακινήσει τους άλλους και πως όταν ενωνόμαστε γινόμαστε πιο δυνατοί. Φιλοδοξεί να μάθει στα παιδιά πώς το καθένα από αυτά είναι δυνατό και γίνεται πιο δυνατό όταν ενώνει την δύναμή του με την δύναμη των άλλων.
Είμαστε μια κοινωνία που έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, να μάθουμε στα παιδιά μας τη συλλογικότητα. Οι Έλληνες έχουμε μάθει να επιβιώνουμε στα δύσκολα, αλλά μόνοι μας. Ο καθένας για τον εαυτό του. Νιώθω λοιπόν ότι είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία, ότι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα, να τα καταφέρουμε καλύτερα και να πάμε ακόμα πιο μακριά.

Πως (και από ποτέ) σάς ήρθε η ιδέα για τη Στιγμούλα;

Η «Στιγμούλα» εμφανίστηκε στη ζωή μου το 2005. Έψαχνα να βρω έναν τρόπο να μιλήσω στα παιδιά με απλά λόγια για πολύπλοκες έννοιες και συναισθήματα. Μου άρεσε η ιδέα της σταγόνας γιατί το νερό είναι ένα τόσο πολύτιμο και βασικό αγαθό και μέσα από αυτό μπορούσα να περάσω νοήματα στα παιδιά που είχαν πολλαπλές διαστάσεις. Αφού έγραψα την πρώτη ιστορία, την έβαλα σε ένα συρτάρι. Ξέρετε, αυτά τα συρτάρια που πολύ συχνά καταχωνιάζουμε τα όνειρά μας, είτε γιατί φοβόμαστε, είτε γιατί μας παίρνει από κάτω η ταχύτητα της καθημερινότητας. Το 2014 ήρθε η ώρα να βγει «Η Στιγμούλα» από το συρτάρι και να διεκδικήσει την θέση της στη ζωή μας.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων;

Είναι μια φυσική προέκταση όλων όσων έχω κάνει μέχρι σήμερα. Από μικρή σκαρφιζόμουν ιστορίες με μάγισσες, ιππότες και νεράιδες. Σπουδάζοντας στην Αμερική έμαθα πώς να αποτυπώνω τις ιδέες που υπήρχαν στο μυαλό μου σε μια κόλλα χαρτί. Για 15 χρόνια δούλεψα στο να επικοινωνώ το όραμα των άλλων, αλλά πάντα ήθελα να γυρίσω σε εκείνα τα χρόνια που όλα ήταν πιθανά. Μέσω της συγγραφής και της εικονογράφησης χρησιμοποιώ τη δυνατότητα μου να φαντάζομαι και να επικοινωνώ για να μιλάω πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις καρδιές και το μυαλό των παιδιών.

Είσαστε παντρεμένη με τον ηθοποιό και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα. Δύο συγγραφείς στο ίδιο σπίτι. Πως είναι η συμβίωση;

Όπως όλα τα ζευγάρια, λειτουργούμε ως συγκοινωνούντα δοχεία για πολλά πράγματα που κάνουμε επαγγελματικά ή προσωπικά. Βοηθάμε ο ένας τον άλλο, συζητάμε και ανταλλάσουμε απόψεις. Έχω εμπιστοσύνη στην γνώμη του Κώστα και σέβομαι την άποψη του.

Έχετε μια κόρη. Πως σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο με το παιδί σας;

Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, νέες εμπειρίες και αντίθετους κόσμους. Μέσα στην εβδομάδα κάνουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα όλοι μαζί. Πάμε θέατρο, παίζουμε τένις, διαβάζουμε βιβλία και περνάμε χρόνο στο πάρκο χωρίς κανένα απολύτως πρόγραμμα. Όλα είναι εξίσου σημαντικά! Αρκεί να τα κάνουμε μαζί και να δίνουμε στα παιδιά μας την απόλυτη προσοχή μας.

Από που παίρνετε έμπνευση;

Από την κόρη μου και αυτά που θα ήθελα να της μάθω, για την ζωή, τις αξίες, τους ανθρώπους. Προσπαθώ μέσα από τις ιστορίες μου να της δώσω εργαλεία και εφόδια να αντιμετωπίσει και να απολαύσει την ζωή με σεβασμό προς τους άλλους και την φύση.

Τι ιδέες σας πως και που τις αποτυπώνετε;

Έχω ένα sketchbook στο οποίο κρατάω σημειώσεις για κάθε τι μου τραβάει τη προσοχή. Φτιάχνω χαρακτήρες και εικόνες για πολλές ιστορίες ταυτόχρονά. Τις ιστορίες μου τις γράφω στο computer, γιατί με βοηθάει πολύ να σβήνω και να αλλάζω πράγματα. Για την εικονογράφηση ξεκινάω πολύ παραδοσιακά με μολύβι και χαρτί. Υπάρχει μια αμεσότητα στη σχέση του μυαλού μας με το μολύβι που πολύ δύσκολα ξεπερνιέται. Έτσι αποφεύγω τις τυποποιημένες λύσεις. Λόγω δουλειάς όμως έχω μια τρομερή ευχέρεια με τα ψηφιακά μέσα. Από ένα σημείο και πέρα επεξεργάζομαι τις εικόνες μου ψηφιακά, κάτι που μου δίνει πολύ μεγάλη ευελιξία και τη δυνατότητα να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Νομίζω άλλωστε ότι τα ψηφιακά μέσα είναι η επόμενη μέρα. Αν δεν μάθουμε τα νέα εργαλεία της δουλειάς σήμερα, αύριο θα μας έχουν ξεπεράσει.

Πιστεύετε ότι οι παιδικές ιστορίες πρέπει πάντα να έχουν χαρούμενο τέλος;

Είναι σημαντικό για τα παιδιά σε αυτές στις ηλικίες να πιστεύουν ότι κάθε δυσκολία έχει ένα αίσιο τέλος για να μάθουν να ζουν με αισιοδοξία και να μην το βάζουν κάτω. Στη πραγματικότητα όμως το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» δεν υπάρχει. Η ζωή έχει πάνω και κάτω και κάθε μέρα είναι διαφορετική. Αυτή είναι όμως και η ομορφιά της. Αν έχεις όρεξη να κυνηγάς τα όνειρά σου, δεν βαριέσαι ποτέ. Θέλει όμως θάρρος να κυνηγήσεις τη ζωή.

Οι γονείς ξέρουν ποια είναι τα σωστά και κατάλληλα βιβλία για τα παιδιά τους; Τι πρέπει να έχουν στο νου τους όταν επιλέγουν ένα παιδικό βιβλίο;

Νομίζω ότι πρέπει πρώτα-πρώτα να έχουν στο νου τους το παιδί τους. Τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του. Τα βιβλία είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να ξεκινήσεις μια συζήτηση για ένα θέμα που μπορεί να απασχολεί το παιδί ή ακόμα και τον γονιό. Γι’ αυτό και στο βιβλίο «η Στιγμούλα είναι δυνατή» έχουμε κάποια λόγια για τους γονείς από την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα. Πιστεύω ότι η συζήτηση μετά το διάβασμα ενός βιβλίου, οι απορίες ή οι προβληματισμοί που δημιουργούνται έχουν μεγαλύτερη διδακτική αξία από την ίδια την ιστορία.

Ένας γονιός τι μπορεί να κάνει για να προτρέψει το παιδί του ν’ αγαπήσει το διάβασμα;

Να διαβάζει ο ίδιος. Να τον βλέπει το παιδί του να διαβάζει. Νομίζω ότι τα μηνύματα που περνάμε ως γονείς με τις πράξεις μας είναι απείρως πιο δυνατά από αυτά που προσπαθούμε να εξηγήσουμε με τα πιο όμορφα λόγια.

Τι παιδικά βιβλία διαβάζατε μικρή και ποιος ήταν ο αγαπημένος σας ήρωας;

Ακόμα διαβάζω παιδικά βιβλία και συλλέγω πολλά από αυτά. Πάντα μου άρεσαν οι ιστορίες του Αισώπου γιατί ένιωθα ότι περιελάμβαναν μικρές σοφίες για την ζωή. Στο τέλος μου βγαίνει αβίαστα αυτό το «Χμμμ, κοίτα να δεις». Μικρή με γοήτευε το παραμύθι με το ασχημόπαπο. Μου άρεσε αυτή η δικαίωση που υπάρχει στο τέλος…

.
Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing Sonar. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της.
Links:
Email: marina@sonar.gr
www.marinagioti.gr
https://www.facebook.com/marina.gioti.50
https://www.facebook.com/marinagiotiofficial

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024