Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάνος Κονδύλης: «Η παιδική λογοτεχνία μπορεί να βοηθήσει στη διδασκαλία της Ιστορίας»

Θάνος Κονδύλης: «Η παιδική λογοτεχνία μπορεί να βοηθήσει στη διδασκαλία της Ιστορίας»

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης μιλά στο in.gr για το πρώτο συγγραφικό του έργο που απευθύνεται σε παιδικό αναγνωστικό κοινό και έχει τίτλο Μυστήριο στην Αρχαία Αθήνα. Το πρώτο παιδικό μιθυστόρημα του Θάνου Κονδύλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και εγκαινιάζει τη νέα σειρά βιβλίων του εκδοτικού οίκου, με τίτλο «Ταξίδι στον […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης μιλά στο in.gr για το πρώτο συγγραφικό του έργο που απευθύνεται σε παιδικό αναγνωστικό κοινό και έχει τίτλο Μυστήριο στην Αρχαία Αθήνα.
Το πρώτο παιδικό μιθυστόρημα του Θάνου Κονδύλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και εγκαινιάζει τη νέα σειρά βιβλίων του εκδοτικού οίκου, με τίτλο «Ταξίδι στον χρόνο».
Στόχος της σειράς, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών και πάνω, είναι να μάθουν οι μικροί αναγνώστες πώς ζούσαν οι συνομήλικοί τους σε σημαντικές περιόδους της ιστορίας μας.

Το πρώτο σας παιδικό βιβλίο είναι γεγονός και έχει τίτλο «Μυστήριο στην Αρχαία Αθήνα». Πώς πήρατε την απόφαση να κυκλοφορήσετε μια έκδοση που απευθύνεται σε παιδιά;
«Πάντα μου άρεσε η παιδική λογοτεχνία. Απλά τη θεωρούσα πολύ σημαντική, για να ασχοληθώ. Κάποια στιγμή συγκέντρωσα τις δυνάμεις μου και το πήρα απόφαση. Η συγκυρία ήταν πολύ ευνοϊκή μιας και οι εκδόσεις Μίνωας αναζητούσαν ένα καλό παιδικό βιβλίο για την έναρξη της νέας σειράς ιστορίας και μυστηρίου που ετοίμαζαν. Όταν εγκρίθηκε η πρότασή μου, ένιωσα μια τεράστια χαρά!»

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας εγκαινιάζει, όπως προαναφέρατε, τη νέα σειρά βιβλίων του Εκδοτικού Οίκου, με τίτλο Ταξίδι στο Χρόνο. Πώς βλέπετε το εγχείρημα αυτό και πόσες εκδόσεις δικές σας, αναμένουμε σε αυτήν τη σειρά;
«Ομολογώ ότι η ιδέα για μια σειρά βιβλίων με ιστορικό περιεχόμενο μου κίνησε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Η προσπάθεια των εκδόσεων Μίνωας είναι καταπληκτική δεδομένου ότι οι νεαροί αναγνώστες θα μπορούν πολύ πιο εύκολα και κατανοητά να έρθουν κοντά στην ελληνική ιστορία απ΄ ότι με τον συνήθη τρόπο σχολικής διδασκαλίας. Νομίζω ότι η σειρά αυτή έχει μέλλον και όσον αφορά τα δικά μου βιβλία πιστεύω ότι, εφόσον το θελήσουν οι μικροί μου φίλοι, θα τους χαρίσω πολλά βιβλία».

Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για όσα πραγματεύεται το πρώτο σας παιδικό βιβλίο, το στόχο του, καθώς και το πώς περιμένετε να υποδεχτεί το παιδικό αναγνωστικό κοινό μια ιστορία που εκτυλίσσεται στα αρχαία χρόνια;
«Η υπόθεση του βιβλίου είναι η ακόλουθη: Αρχαία Αθήνα, 421 π.Χ. Μόλις έχει υπογραφεί ειρήνη με τη Σπάρτη κι έχει κοπάσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Ο δωδεκάχρονος αριστοκράτης Διογένης, που εργάζεται ως βοηθός στη βιβλιοθήκη της πόλης, ακούει θόρυβο στον χώρο όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα βιβλία. Τρέχει να δει τι συμβαίνει και βλέπει μια σκιά να φεύγει τρέχοντας κρατώντας τα ομηρικά έπη… Όταν αφηγείται στους φίλους του, Λαέρτη και Λυσίμαχο, τα γεγονότα, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να λύσουν το μυστήριο, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και τη δημοκρατία.
Ο στόχος του βιβλίου δεν είναι μόνον εκπαιδευτικός αλλά και πληροφοριακός. Θέλω αυτό το βιβλίο να διδάξει αλλά και να τέρψει τους μικρούς αναγνώστες. Η Ιστορία, πιστεύω, διδάσκεται και αφομοιώνεται από τα παιδιά πολύ πιο εύκολα μέσα από τις σελίδες της λογοτεχνίας. Οι μικροί μου φίλοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα, δεδομένων των αναφορών και εντυπώσεων που λαμβάνω στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου καθημερινά. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου!»

Το παιδικό σας βιβλίο ακολουθεί τη «συνταγή» των τελευταίων σας μυθιστορημάτων για ενήλικες, όπου μυστηριώδη πράγματα και γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην Αρχαία Ελλάδα. Το μυστήριο είναι κάτι που μπορεί να γοητεύσει πιο εύκολα και τους μικρούς αναγνώστες;
«Νομίζω όχι άδικα. Το παιδικό μυαλό εκ φύσεως ακολουθεί, θα έλεγα, μυστηριώδεις ατραπούς και μονοπάτια πολλές φορές πιο περίπλοκα και ενδεχομένως ανεξήγητα σε σχέση με την καθιερωμένη αντίληψη των ενηλίκων. Λοιπόν οι ιστορίες μυστηρίου αναπόφευκτα γοητεύουν τους μικρούς αναγνώστες σε μεγάλο βαθμό».

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά η επαφή που έχουν τα παιδιά του Δημοτικού με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο περιορίζεται -κυρίως- μέσα από αναγνώσματα με τους μύθους του Αισώπου, τα (εικονογραφημένα σε μορφή παραμυθιού) έπη του Ομήρου ή τους άθλους του Ηρακλή. Και σίγουρα για αυτό δεν ευθύνονται τα παιδιά. Θα έπρεπε να αλλάξει αυτό και με ποιους τρόπους;

«Έχετε δίκιο. Πιστεύω ότι τα παιδιά του δημοτικού, κυρίως αυτά των τελευταίων δυο τάξεων είναι στην εποχή μας πολύ πιο ώριμα απ΄ όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Άρα πιο ικανά ν΄ αφομοιώσουν σελίδες της Ιστορίας, ειδικά του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ανεξαρτήτως του πώς αυτά θα παρουσιαστούν. Λοιπόν θεωρώ ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να δει το θέμα. Η παιδική λογοτεχνία μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά και η εισαγωγή της στα σχολεία θα επιφέρει σημαντική βοήθεια στον τομέα της διδασκαλίας της Ιστορίας».

Θεωρείτε πως τα σημερινά ελληνόπουλα έχουν ως χόμπι το διάβασμα και πώς –κατά τη γνώμη σας- η οικογένεια και η σχολική κοινότητα μπορεί να «μυήσει» τα παιδιά στην ανάγνωση βιβλίων;
«Συμφωνώ ότι το διάβασμα εξωσχολικών αναγνωσμάτων είναι χόμπι για τα ελληνοπούλα, όπως τόσα άλλα. Θεωρώ μεγάλη επιτυχία στο σημερινό κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών ότι υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται με τη λογοτεχνία. Οι γονείς και γενικά το κράτος μπορούν να μυήσουν, αν θέλουν, τους νεαρούς αναγνώστες στην λογοτεχνία με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα μπορούν να θέσουν ως επιλεκτικό μάθημα τη λογοτεχνία στα σχολεία, να συστήσουν διαγωνισμούς ανάγνωσης με ηθικές αμοιβές, να ιδρύσουν σχολικές βιβλιοθήκες με δωρεάν το δανεισμό βιβλίων όλο το χρόνο. Έτσι η μύηση των παιδιών στη λογοτεχνία θα είναι πολύ εύκολη και δεν θα αποτελεί μια ακόμα αγγαρεία στην σχολική ζωή τους».

Ανεξαρτήτως της εμπορικής πορείας του βιβλίου, θεωρείτε πιθανή για εσάς τη συγγραφή μιας σειράς παιδικών βιβλίων; Μαθαίνουμε μάλιστα πως ετοιμάζετε και ένα δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Μυστήριο στην αρχαία Σπάρτη». Θα μπορούσατε να μας αποκαλύψατε μερικά πράγματα και για αυτό;
«Πιστεύω ότι το εκδοτικό εγχείρημα των εκδόσεων Μίνωας μπορεί ακόμα και τώρα να θεωρείται επιτυχημένο μιας και ήδη ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο τη σειράς. Η επιτυχία ενός βιβλίου εξαρτάται άμεσα από την ανταπόκριση που θα έχει στο αναγνωστικό κοινό. Και το Μυστήριο στην Αρχαία Αθήνα πραγματικά το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή οι μικροί αναγνώστες μας. Γι΄ αυτό, μιας και μας το ζήτησαν, ήδη ετοιμάζουμε ένα δεύτερο βιβλίο. Η υπόθεση του νέου βιβλίου τοποθετείται στην Αρχαία Σπάρτη με πρωταγωνιστές τον γνωστό βασιλιά Λεωνίδα και τον μικρό γιο του, τον Πλείσταρχο, την εποχή τη μάχης των Θερμοπυλών ενάντια στους Πέρσες κατακτητές».

Τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια (σε ένα γενικό πλάνο) τι περιλαμβάνουν;
«Κατ΄ αρχήν ο συγγραφέας χρειάζεται ανάπαυση για λίγες μέρες. Δεδομένου ότι το επόμενο βιβλίο μου θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι η ξεκούραση ολίγων ημερών είναι αναγκαία πολυτέλεια. Κατόπιν θα συζητήσω με τον εκδότη μου τα μελλοντικά σχέδια. Ίσως ακολουθήσει ένα τρίτο βιβλίο της σειράς των παιδικών μας βιβλίων, αν και αυτό είναι ακόμα νωρίς για να το πούμε. Πιθανόν δε είναι να ετοιμάσουμε ένα βιβλίο καθαρά ιστορικού ενδιαφέροντος, μιας κι ο Έλληνας αρέσκεται να ασχολείται με τέτοια αναγνώσματα που του προσφέρουν γνώσεις και συμβάλλουν στη μόρφωσή του. Γενικά τίποτα δεν είναι απορριπτέο».

Πληροφορίες:
Η πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θάνου Κονδύλη «Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου (19:30), στον χώρο εκδηλώσεων του Public Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Μάγδα Παπαγιάννη, ο διαχειριστής του Elniplex, Απόστολος Πάππος και η εκπαιδευτικός και μέλος της συντακτικής ομάδας του Elniplex, Δώρα Πουρή.

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024