Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2013, 12:13

in.gr » Ψυχαγωγία

Νέες θεατρικές πρεμιέρες στις σκηνές

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές και οι πρεμιέρες συνεχίζονται... Επιλέξαμε και παραουσιάζουμε 6 νέες παραστάσεις αλλά και τις Μορφές από το έργο του Βιζυηνού με την Άννα Κοκκίνου, μια παράσταση που αποτελεί σημείο θεατρικού επαναπροσδιορισμού και ανεβαίνει ανανεωμένη.

Αυτός που θα έσωζε τον κόσμο είναι ο τίτλος του έργου που υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και πρωταγωνιστεί ο Xάρης Ρώμας. Μαζί του η Μυρτώ Αλικάκη, ο Βασίλης Μαργέτης και ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης. Πρόκειται για δύο μονόπρακτα όπου οι ήρωες ψηλαφίζουν βασανιστικά ερωτήματα όπως:
- Πώς ορίζεται το καλό ή το κακό;
- Ο μανδύας της ιδεολογίας δικαιολογεί τη βία;
- Ποια είναι η σχέση μας με τη θρησκεία;
- Γιατί την έχουμε ανάγκη;
- Πώς την προσλαμβάνει και την εντάσσει στη ζωή του ο καθένας μας;
Και, τέλος, το αιώνιο και θεμελιώδες από τον Επίκουρο μέχρι τον Γιάλομ:
- Μήπως κατασκευάσαμε την έννοια του Θεού για να ξορκίσουμε το φόβο του θανάτου;
Από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 στο Αγγέλων Βήμα.
Παραστάσεις: Τετάρτη & Σάββατο, ώρα 20.00 Κυριακή, ώρα 18.00

Μυρτώ Αλικάκη: "Αν ήταν όλα εύκολα δεν θα είχαν και αξία"


Η Ποντικοπαγίδα
της Αγκάθα Κρίστι – το μακροβιότερο θεατρικό έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου - που έκανε πρεμιέρα το 1952 στο West End του Λονδίνου, με τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ και από τότε - εδώ και 60 χρόνια – εξακολουθεί να παίζεται ασταμάτητα ανεβαίνει από τo Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη με τους Μαριάννα Τουμασάτου, Γιάννη Αϊβάζη, Κάτια Νικολαΐδου, Λευτέρη Δημηρόπουλο και Θοδωρή Αντωνιάδη.
Μαζί τους η Όλγα Πολίτου, ο Γιώργος Ματαράγκας και ο Πέτρος Ξεκούκης.
Παραστάσεις: Τετάρτη 19.15, Πέμπτη – Παρασκευή 21.15, Σάββατο 18.15 & 21.15, Κυριακή 19.15


Amor,
η νέα παράσταση του Θεάτρου Άττις, μια σκηνική σύνθεση με αφορμή ένα κείμενο του Θανάση Αλευρά, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου με την Αγλαΐα Παππά κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.
Η σκηνή χώρος μιας δημοπρασίας, όπου δειγματίζονται, κοστολογούνται και ξεπουλιούνται οι ρόλοι, τα θεατρικά αξεσουάρ, τα συναισθήματα, οι μνήμες, τα μέλη του ανθρώπινου σώματος. Οι τιμές επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου.
Οι ηθοποιοί σχολιάζουν με χιούμορ τη σύγχρονη πραγματικότητα, ερμηνεύουν ακραίες συμπεριφορές ανθρώπων που χειραγωγούνται από την εξουσία και χειραγωγούν ο ένας τον άλλον, σε περίοδο κρίσης. Ωστόσο όλα υπονομεύονται από την υπόσχεση του έρωτα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη εξανθρωπισμού.
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00


Tις "Παραλλαγές Θανάτου" του Jon Fosse, στην πρώτη σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά μετά τη θητεία του ως διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, με ένα επιτελείο πρωταγωνιστών: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Γιάννος Περλέγκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Μαρία Πρωτόπαπα, Λυδία Φωτοπούλου ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.
Το έργο επικεντρώνεται στην αυτοκτονία μιας νέας γυναίκας γεννάει βασανιστικά ερωτήματα στους γονείς της, που αρνούνται να αποδεχτούν το γεγονός. Γιατί το έκανε; Ποιες οι συνέπειες της πράξης της στον οικογενειακό περίγυρο; Τι είναι ο θάνατος; Τι φέρνει μαζί του; Πόσο μοιάζουν η ζωή και ο θάνατος και πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται μεταξύ τους; Το έργο εκτυλίσσεται ως ένα ψυχογράφημα της διαδικασίας που ακολουθούν οι γονείς για να φτάσουν στις απαντήσεις. Παρ' όλο που ο Φόσσε τοποθετεί στο κέντρο της ιστορίας του τον θάνατο και μάλιστα ενσαρκωμένο από ηθοποιό, στην πραγματικότητα μιλάει για την αγάπη ως απαραίτητη προϋπόθεση της γέννησης της ανθρώπινης ζωής.


Μορφές από το έργο του Βιζυηνού
H Άννα Κοκκίνου με αφορμή το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού εξακολουθεί να χτίζει και να διαμορφώνει και να εξελίσσει στο χρόνο με νέα υλικά που προκύπτουν στην πορεία της ζωής και της δουλειάς της μια παράσταση που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1993 και αποτελεί σημείο θεατρικού επαναπροσδιορισμού.
Στο θέατρο Σφενδόνη από το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.
Παραστάσεις: Κυριακή 7:00 μ.μ., Σάββατο και Δευτέρα 8:00 μ.μ.


Το έργο της Ντέα Λόχερ Μια Χώρα χωρίς Λέξεις που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα -μέσα από τον ποιητικό ρεαλισμό που εκφράζεται με παραληρηματικό τρόπο και χιούμορ- σχολιάζει τη φρίκη του πολέμου και τη θέση του καλλιτέχνη απέναντι σ´ αυτόν.
Στο Beton 7 από την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου σε σκηνοθεσία-διασκευή Πέρη Μιχαηλίδη με τη Βαλέρια Χριστοδουλίδου και Μαρία Γίτσα.
Τι παίζει τώρα Ταινίες της ημέρας