Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, 14:00

in.gr » Ψυχαγωγία

30 χρόνια «Ε.Τ. Ο Εξωγήινος»

«Ε.Τ. Ο Εξωγήινος»
Έχουν ήδη περάσει 30 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας «Ε.Τ. Ο Εξωγήινος» (E.T. The Extra-Terrestrial), που καθιερώθηκε ως σήμα κατατεθέν του Σπίλμπεργκ.Λίγα λόγια για την ιστορία της ταινίας…
Η Μελίσσα Μάθισον (τότε σύζυγος του Χάρισον Φορντ) γράφει ένα τρυφερό παραμύθι και ο Σπίλμπεργκ προτείνει μια νέα εποχή εσωστρέφειας και αθωότητας για τις ΗΠΑ. Η έξωθεν απειλή αποκτά την οικεία μορφή μιας παιδικής κούκλας που συμβάλλει στη σύσφιξη των οικογενειακών δεσμών.


Σε καθαρά καλλιτεχνικό επίπεδο ο «Ε.Τ.» αποτελεί σημείο αναφοράς για το αμερικανικό σινεμά. Η προσέγγιση του δημιουργού στο μύθο (ο μόνος ενήλικος που "φαίνεται" είναι η μητέρα των παιδιών), οι αναφορές σε γνωστά παραμύθια (οι σπαρμένες στο δάσος καραμέλες) και μερικές σκηνές ανθολογίας, όπως εκείνες με τα ιπτάμενα ποδήλατα, συνέβαλαν ώστε το εγχείρημα να απευθύνεται τόσο στο ανήλικο όσο και στο ενήλικο κοινό, ενώ οι κριτικοί της εποχής βρήκαν πρόσφορο έδαφος για θεωρίες... σημειολογίας.


Κατά την πρώτη προβολή της ταινίας υπήρχε η «μπάντα της πρεμιέρας», δηλαδή μια υπόκρουση από τη ζωντανή ορχήστρα που διεύθυνε ο Τζον Γουίλιαμς.

Μάθε περισσότερα για την ταινία

«Ε.Τ. Ο Εξωγήινος»

Τι παίζει τώρα Ταινίες της ημέρας