Δευτέρα 13 Μαΐου 2013, 12:17

in.gr » Ψυχαγωγία

Η «βασίλισσα» Κέιτ Μπλάνσετ

Βραβευμένη με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα, η Κέιτ Μπλάνσετ (Cate Blanchett) γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1969 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Το πάθος της για την υποκριτική καλλιεργήθηκε ήδη από τα σχολικά της χρόνια, επιλέγοντας, ωστόσο, αρχικά να σπουδάσει Οικονομικά και Καλές Τέχνες στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Σε ηλικία μόλις 18 ετών, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Κάιρο, έκανε την πρώτη εμφάνιση στον κινηματογράφο, αποδεχόμενη την πρόταση να συμμετάσχει στην ταινία «Kaboria», που γυριζόταν εκεί. Μια απλή συμμετοχή, επευφημώντας ανάμεσα στο πλήθος τον αμερικανό πυγμάχο - ήρωα της ταινίας, έφερε την ανατροπή στη ζωή της. Όταν επέστρεψε στην Αυστραλία, μετακόμισε στο Σίδνεϊ προκειμένου να σπουδάσει στο Εθνικό Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης, από το οποίο αποφοίτησε το 1992 ξεκινώντας την καριέρα της στο θέατρο.


Το πραγματικό κινηματογραφικό της ντεμπούτο το έκανε το 1996, με τη δραματική ταινία «Parklands» η οποία έτυχε περιορισμένης διανομής στις αίθουσες της πατρίδας της. Την επόμενη χρονιά είχε το δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο, πλάι στην Γκλεν Κλόουζ, στην επίσης δραματική ταινία «Paradise Road» του Μπρους Μπέρεσφορντ, η οποία προβλήθηκε διεθνώς.


Ωστόσο τα φώτα της δημοσιότητας έλαμψαν πάνω της το 1997, με την τρίτη της ταινία, «Oscar and Lucinda», στην οποία πρωταγωνιστούσε ως «Λουσίλντα» στο πλάι του Ρέιφ Φάινς.


Το 1998 η εκπληκτική ερμηνεία της Μπλάνσετ ως «Ελίζαμπεθ» στην ομώνυμη βιογραφική ταινία του Ινδού Σέκαρ Καπούρ, την καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού αποφέροντας πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το βραβείο BAFTA, τη Χρυσή Σφαίρα αλλά και βραβεία ενώσεων κριτικών.
Η ταινία, ένα σύγχρονο θρίλερ ιστορικού περιεχομένου, ήταν μια από τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν την περίοδο 1998-1999, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις αλλά και το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.


Ένας ακόμη σταθμός της καριέρας της ήταν ο ρόλος της «Γκαλάντριελ», της βασίλισσας των ξωτικών, στην πετυχημένη τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον.

Οι επιλογές της Κέιτ Μπλάνσετ να ερμηνεύει διαφορετικούς ρόλους με μεγάλη επιτυχία, της χάρισαν τον χαρακτηρισμό «χαμαιλέων» αλλά και περισσότερες από 120 υποψηφιότητες για σημαντικά βραβεία, με τα περισσότερα από αυτά να καταλήγουν στη συλλογή της.
Χάρη σε αυτά, τις τολμηρές επιλογές της και την ταυτόχρονη ενασχόληση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και περιστασιακά με την τηλεόραση καθιερώθηκε ως μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της.


Προσωπική ζωή
Η Κέιτ Μπλάνσετ ανέκαθεν κρατούσε την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο πατέρας της, Ρόμπερτ, υπαξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού γνώρισε την μητέρα της, Τζουν όταν το πλοίο του βρέθηκε στη Μελβούρνη. Το ζευγάρι απέκτησε δύο ακόμη παιδιά, τον μεγαλύτερο Μπομπ, μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών σήμερα και την μικρότερη Ζενεβιέβ που εργάζεται ως σκηνογράφος.
Από το 1997, η Κέιτ Μπλάνσετ είναι παντρεμένη με τον θεατρικό συγγραφέα Άντριου Άπτον με τον οποίο απέκτησε τρεις γιους: τον δωδεκάχρονο σήμερα Ντάνιελ Τζον, τον εννιάχρονο Ρόμαν Ρόμπερτ και τον πεντάχρονο σήμερα Ιγκνάτιους Μάρτιν.
Μετά την γέννηση του μικρότερου γιού της, ανέλαβε μαζί με τον σύζυγό της τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου στο Σίδνεϊ, όπου μετακόμισαν οικογενειακώς, καθώς η ίδια δηλώνει πως ήθελε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια της.

Φιλμογραφία:

2012 Hobbit: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι
2011 Hanna
2011 The Last Time I Saw Michael Gregg
2010 Robin Hood
2008 Η Απίστευτη Ιστορία του Μπένζαμιν Μπάτον
2008 Gake no ue no Ponyo
2008 Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
2007 Elizabeth: Η Χρυσή Εποχή
2007 I'm Not There
2007 Hot Fuzz
2006 Ημερολόγιο Ενός Σκανδάλου
2006 The Good German2006 Babel
2005 Little Fish
2004 The Aviator
2004 The Life Aquatic with Steve Zissou
2003 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά
2003 The Missing
2003 Coffee and Cigarettes
2003 Veronica Guerin
2002 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δυο Πύργοι
2002 Heaven
2001 The Shipping News
2001 Charlotte Gray
2001 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού
2001 Bandits
2000 The Gift
2000 The Man Who Cried
1999 Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ
1999 Ερωτικές Αναταράξεις
1999 An Ideal Husband
1999 Bangers (short)
1998 Elizabeth
1997 Oscar and Lucinda
1997 Thank God He Met Lizzie
1997 Paradise Road
1996 Parklands

Πληροφορίες ΙΜDb, Wikipedia
Επιμέλεια: Χριστίνα Φωτιάδη

Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι

2012

Το πρώτο μέρος από τη σειρά ταινιών “Χόμπιτ”, που θα ολοκληρωθεί σε τρία συνολικά μέρη υπό τη σκηνοθεσία του Πίτερ Τζάκσον.

Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον

2008

Η εκπληκτική ιστορία ενός άντρα που γεννήθηκε ογδόντα χρονών και καθώς περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και πιο νέος. Ξεκινώντας το 1918 από τη Νέα Ορλεάνη, στο τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και φτάνοντας μέχρι τον 21ο αιώνα, ο άντρας αυτός διαγράφει μία πορεία ζωής τόσο ασυνήθιστη, όσο θα μπορούσε να είναι η ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου. Συναντά ανθρώπους, ανακαλύπτει νέα μέρη, βρίσκει και χάνει την αγάπη, τις χαρές της ζωής, έρχεται αντιμέτωπος με τη θλίψη του θανάτου, αλλά και με τόσα άλλα συναισθήματα που ξεπερνούν το χρόνο.

Indiana Jones,Tο Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου

2008

Οι Ρώσοι αναγκάζουν τον Ιντιάνα να εντοπίσει για λογαριασμό τους ένα πολύτιμο εύρημα, κρυμμένο σε αποθήκες του στρατού. Ο Τζόουνς αναγκάζεται να παραιτηθεί από το πανεπιστήμιο. Όταν ένας νεαρός του φέρνει κρυπτογραφημένο μήνυμα από κάποιον φίλο του επιστήμονα, ταξιδεύει στο Περού, αναζητώντας ένα κρυστάλλινο κρανίο και τη μυθική πόλη του Ελντοράντο.

I΄ m Not There

2007

Οι διαφορετικές φάσεις της προσωπικής ζωής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας ενός Αμερικανού τραγουδοποιού, ο οποίος τυχαίνει να έχει πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Μπομπ Ντίλαν.

Babel


2006

Δοκιμάζοντας το τουφέκι του πατέρα του, ένα βοσκόπουλο πυροβολεί από μακριά λεωφορείο στην έρημο του Μαρόκου. Μια Αμερικανίδα τουρίστρια τραυματίζεται. Στις ΗΠΑ η οικιακή βοηθός του θύματος ετοιμάζεται για το γάμο του γιου της στο Μεξικό. Μαθαίνοντας τα νέα, αποφασίζει να πάρει μαζί της τα παιδιά που φροντίζει. Στο μεταξύ, στο Τόκιο, μια κωφάλαλη κοπέλα ανακαλύπτει τα ερωτικά σκιρτήματα της εφηβείας.

Tα Ναυτιλιακά Νέα

2001

Μετά το θάνατο της συζύγου του, ένας άνδρας που απέτυχε στη ζωή του μετακομίζει με την κόρη του και τη θεία του στη Νέα Γη, εκεί όπου βρίσκεται το πατρικό του. Θα μάθει να προσαρμόζεται σε ιδιόμορφες καταστάσεις και θα πληροφορηθεί το αμαρτωλό παρελθόν της οικογένειάς του.

O Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ

1999

Ένας επιχειρηματίας στέλνει στην Ιταλία τον ασήμαντο αλλά συμπαθέστατο Τομ Ρίπλεϊ, με αποστολή να πείσει το γιο του να επιστρέψει στην Αμερική. Φτάνοντας εκεί και γνωρίζοντας από κοντά το συνομήλικό του πλεϊμπόι, ο Ρίπλεϊ ζηλεύει τον τρόπο ζωής των πλουσίων. Αποφασίζει να τον σκοτώσει και να οικειοποιηθεί την ταυτότητά του.

Ένας Ιδανικός Σύζυγος

1999

Λονδίνο, τέλη του 19ου αιώνα. Η υψηλή κοινωνία θεωρεί το ζεύγος Κίλτερν ως υπόδειγμα συζυγικής πίστης και τιμιότητας. Όμως η εικόνα κινδυνεύει να καταρρεύσει, όταν στο προσκήνιο εμφανίζεται η Λαίδη Σεβελί και απειλεί να αποκαλύψει το παρελθόν του Ρόμπερτ Κίλτερν, αν εκείνος δεν εισηγηθεί θετικά στη Βουλή για ένα κατασκευαστικό έργο-απάτη, στο οποίο η ίδια έχει επενδύσει χρήματα.
Τι παίζει τώρα Ταινίες της ημέρας
Multimedia