Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013, 14:52

in.gr » Ψυχαγωγία

Ιάκωβος Καμπανέλλης 2 χρόνια από το θάνατό του!

O Ιάκωβος Καμπανέλλης (2 Δεκεμβρίου 1922 – 29 Μαρτίου 2011) υπήρξε ο σπουδαιότερος συγγραφέας του νεοελληνικού θεάτρου δικαιώνοντας επάξια τον τίτλο του "πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου" που του είχαν απονείμει. Στη διάρκεια των εξήντα χρόνων της συγγραφικής του παρουσίας έγραψε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα αλλά και τηλεοπτικά σενάρια. "Εβδομη μέρα της δημιουργίας»", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι" είναι μερικά μόνο από τα θεατρικά έργα που άφησε πίσω του.
Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη το Θέατρο Στοά του Θανάση Παπαγεωργίου και της Λήδας Πρωτοψάλτη στις 1 και στις 2 Απριλίου διοργανώνει σειρά ομιλιών, τραγούδια, αναγνώσεις από σκηνές των έργων του αλλά και ένας μονόλογος θα θυμίσουν την πορεία του Καμπανέλλη, τη γραφή του, τις σκέψεις του.
Επίσης, ο Λάκης Παππάς θα τραγουδήσει τα εννιά τραγούδια από το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» του Χατζιδάκι, θα ακουστούν τραγούδια από το Μάουτχαουζεν.
Θα μιλήσουν οι θεατρολόγοι Βάλτερ Πούχνερ και Γιώργος Πεφάνης, ο Θάνος Φωσκαρίνης, ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Εύα Καμινάρη ενώ ο Κώστας Καζάκος θα θυμηθεί γεγονότα από την εποχή του «Μεγάλου μας τσίρκου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι ηθοποιοί Λήδα Πρωτοψάλτη, Ηλίας Κατέβας, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Γιώργος Ζιόβας, Λεονάρδος Μπατής και Κοραλία Τσόγκα θα διαβάσουν σκηνές από γνωστά έργα του μεγάλου συγγραφέα.
Τέλος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου θα αποδώσει τον μονόλογο "Ο επικήδειος" που παίζεται αυτή τη στιγμή στη Στοά.

1922:
γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου όπου έζησε και τα παιδικά του χρόνια.
1935: μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μεταξουργείο.
Εργάζεται το πρωί και το βράδυ σπουδάζει τεχνικό σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Τεχνική Σχολή ως σχεδιαστής.
1943: οδηγήται και κρατήται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι τις 5 Μαΐου του 1945 οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

1975: συνεργασία/ ηχογράφηση δίσκου με τα τραγούδια της παράστασης
"Ο εχθρός λαός", Θέατρο Αθήναιον

Γυρίζοντας στην Ελλάδα παρακολουθεί παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν (1945-46) που τον συναρπάζουν «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου».
Επειδή δεν είχε τελειώσει το γυμνάσιο δεν γίνεται αποδεκτός στη δραματική σχολή του Εθνικού.
Έτσι κάνει στροφή προς το γράψιμο. Τον ανακαλύπτει ο Αδαμάντιος Λεμός σημαντική φυσιογνωμία του νεοελληνικού θεάτρου. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν ο "Χορός πάνω στα στάχυα" που παρουσιάστηκε το 1950 από τον θίασο Λεμού στο Θέατρο "Διονύσια" της Καλλιθέας.

1981 έως το 1988: γίνεται διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.


1957: "H αυλή των θαυμάτων" από το Θέατρο Τέχνης

Τα πιο γνωστά του θεατρικά έργα είναι: "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια", "Έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Η Αυλή των θαυμάτων", "Ηλικία της νύχτας", "Παραμύθι χωρίς όνομα", "Γειτονιά των Αγγέλων", "Βίβα Ασπασία", "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", "Αποικία των τιμωρημένων", 'Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ο αόρατος Θίασος", "Ο εχθρός λαός" και "Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα".

Επίσης έγραψε σενάρια κινηματογραφικών ταινιών όπως:
Στέλλα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
Ο δράκος σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου.
Αρπαγή της Περσεφόνης σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου.
Το κανόνι και τ΄ αηδόνι σε σκηνοθεσία Ιάκωβου και Γιώργου Καμπανέλλη.
Κορίτσια στον ήλιο σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

1973: "Το μεγάλο μας τσίρκο", Θέατρο Αθήναιον

Ξεχωριστή είναι η συμβολή του στο ελληνικό τραγούδι αφού έγραψε δεκάδες στίχους για τις ανάγκες (κυρίως) των έργων του συνδημιούργησε με μεγάλους συνθέτες (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος) όπως: "Μαργαρίτα Μαγιοπούλα", "Το Ψωμί είναι στο Τραπέζι", "Στρώσε το Στρώμα Σου", "Ρίχνω την Καρδιά μου στο Πηγάδι". Επίσης έγραψε τραγούδια μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη για τον κύκλο "Η Μπαλάντα του Μαουντχάουζεν" όπου ερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη.

Επίσης ο Ιάκωβος Καμπανέλλης συνέγραψε και το βιβλίο Μαουτχάουζεν, όπου εξιστορεί όσα έξησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης από το 1943 ως το 1945.

Έργα του έχουν μεταφρασθεί και έχουν παιχτεί στο εξωτερικό.

Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ελευθερία (1963-65), Ανένδοτος (1965-66) και από το 1975 στα Νέα. Υπήρξε επίσης μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Διακρίσεις
Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1996,
Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1999,
Επίτιμος Διδάκτορας της Θεατρολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999.
Του απονεμήθηκε η διάκριση του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου.
Εξελέγη ομόφωνα το 1999, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Εδρα της Θεατρικής Δραματουργίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με την απονομή ανωτάτου παρασήμου.

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή
Φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο του Δ.Ο.Λ.
Τι παίζει τώρα Ταινίες της ημέρας