Παρασκευή 03 Ιουνίου 2011, 13:16

in.gr » Ψυχαγωγία

«Ο επίκαιρος Παπαδιαμάντης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η εφημερίδα «Το Βήμα», αποτίοντας φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, διοργανώνει την Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 19:00 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Ο επίκαιρος Παπαδιαμάντης».
«Το Βήμα» τιμά τον συγγραφέα που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα ελληνικά Γράμματα, και 160 χρόνια μετά τη γέννηση του και 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, (από την Παρασκευή 20 Μαΐου) προσφέρει στο κοινό ένα μνημειώδες έργο, τα Άπαντα Παπαδιαμάντη, σε 15 συλλεκτικούς τόμους (την Παρασκευή 3 Ιουνίου, κυκλοφορεί ο τρίτος τόμος: «Οι έμποροι των εθνών»).

Η έκδοση από το «Βήμα Βιβλιοθήκη» ακολουθεί το κείμενο της πλέον έγκριτης έκδοσης των Απάντων Παπαδιαμάντη από τις εκδόσεις «Δόμος» (που ίδρυσε ο Δημήτρης Μαυρόπουλος ακριβώς για να εκδώσει το σύνολο του παπαδιαμαντικού έργου, μια εποχή που κανείς δεν αναλάμβανε το ρίσκο ενός τόσο μεγάλου έργου), σε φιλολογική επιμέλεια του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου (μελετητή αφοσιωμένου στο έργο του Παπαδιαμάντη) και παρουσιάζει το σύνολο των παπαδιαμαντικών κειμένων σε χρηστική έκδοση, με την πρόθεση το ανεπανάληπτο αυτό έργο −ένα έργο ζωής για τον εκδότη και τον επιμελητή του− να γίνει προσιτότερο στο ευρύ κοινό.

Επιπλέον, έχουν εισαχθεί ορισμένες διορθώσεις γραφών σε σχέση με την έκδοση του «Δόμου», ενώ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε έκδοση το διήγημα «To Γιαλόξυλο», το οποίο προσφάτως ανακαλύφθηκε σε εφημερίδα του 1905.

Οι τόμοι της έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα» συνοδεύονται από Προλογικά Σημειώματα, τα οποία υπογράφουν: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Τασούλα Καραγεωργίου, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Λουκάς Κούσουλας, Άγγελος Μαντάς, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Στέλιος Παπαθανασίου, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος.

Ο 15ος τόμος θα κλείσει με Επίμετρο του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου.
Όλοι οι τόμοι έχουν Γλωσσάρι.

Με αφορμή την έκδοση αυτή, η εφημερίδα το «Βήμα» διοργανώνει την εκδήλωση «Ο επίκαιρος Παπαδιαμάντης», σε μια συζήτηση όπου θα διερευνηθεί το ερώτημα «γιατί να διαβάζουμε σήμερα τον Παπαδιαμάντη;» όπως επίσης και η πρόσληψη του έργου του στη λογοτεχνία και στο θέατρο.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά):
• ο διευθυντής του περιοδικού «Εστία» Σταύρος Ζουμπουλάκης
• η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου
• ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας
• ο εκδότης Δημήτρης Μαυρόπουλος
• ο φιλόλογος Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος, καθηγητής του Παντείου Παν/μίου, Νίκος Μπακουνάκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τι παίζει τώρα Ταινίες της ημέρας