Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2010, 13:47

in.gr » Ψυχαγωγία

Γράμματα στον Πρίγκιπα (Με δώδεκα χαρακτικά του Paul Walker)

Μέσα στα ποιήματα συναντιούνται και τέμνονται ο χώρος και ο χρόνος, το προφανές και το ασύλληπτο.
Τρία χρόνια μετά τον Καινό διαιρέτη, ο Γιάννης Ευθυμιάδης παρουσιάζει τη νέα του ποιητική συλλογή με τίτλο Γράμματα στον Πρίγκιπα, στην "Ποιητική σειρά τσέπης" της Μικρής Άρκτου. Μια μικρόσχημη έκδοση, φροντισμένη με ιδιαίτερη ευαισθησία από τη Μικρή Άρκτο, κοσμημένη με δώδεκα χαρακτικά του ζωγράφου Paul Walker, που υπογραμμίζουν και αναδεικνύουν το γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε δύο συναφείς τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Σαράντα ποιήματα, γραμμένα το καθένα για, προς ή με αφορμή έναν αγαπημένο ποιητή.

Τα Γράμματα στον Πρίγκιπα, θα μπορούσε να είναι και μια "βιογραφία της ποίησης", αν ο εξομολογητικός τόνος του Ευθυμιάδη δεν παρενέβαινε καθοριστικά, οδηγώντας την όλη συνομιλία, σε μια αυτοβιογραφική στην πραγματικότητα ποιητική κατάθεση.

Φόρμα πυκνή, λιτός λόγος, χαμηλοί εξομολογητικοί τόνοι, με ισχυρή την παρουσία του εσωτερικού ρυθμού. Μέσα στα ποιήματα συναντιούνται και τέμνονται ο χώρος και ο χρόνος, το προφανές και το ασύλληπτο. Τα ποιήματα του βιβλίου, συνθέτουν -όπως κάθε ποιητικό βιβλίο οφείλει- ένα κλειστό σύστημα, ένα περίκλειστο Παράδεισο, στον οποίο η αλήθεια του Λόγου, κρατά τα κλειδιά.

Η Μικρή Άρκτος προτείνει με ιδιαίτερη έμφαση τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ τώρα, την υπεράσπιση του ποιητικού λόγου, δηλαδή την προσήλωση του βλεμματος και του αισθήματος στην ουσία των πραγμάτων. Κι όπως αναφέρει ο Γιάννης Ευθυμιάδης, στα Γράμματα στον Πρίγκιπα "Τα ήξερα όλα και τα ξέχασα. Τα ήθελα όλα Και τα γδύθηκα, για να ντυθώ την καθαρότητά σου, πρίγκιπά μου".

Παρουσίαση του ποιητή

Ο Γιάννης Ευθυμιάδης γεννήθηκε το 1969 στον Πειραιά. Σπούδασε κλασσική φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Τα Γράμματα στον Πρίγκιπα, ειναι η τρίτη του ποιητική συλλογή. Έχουν προηγηθεί οι ποιητικές συλλογές Στίγμα και Καινός Διαιρέτης.
Έχει μεταφράσει Άγγλους και Αμερικανούς ποιητές. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά.
Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία για τη Μέση Εκπαίδευση, ενώ ειναι συνεργάτης σε λογοτεχνικά έντυπα και περιοριδικά.

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Paul Walker γεννήθηκε στη Μ.Βρετανία το 1960. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Λονδίνο και στο Μπέρμιγχαμ, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα όπου ζει μόνιμα απο το 1991. Εκθέτει στην Ελλάδα και τη Μ.Βρετανία.
Μικρή Άρκτος
Γιάννης Ευθυμιάδης
Τι παίζει τώρα Ταινίες της ημέρας