Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009, 15:56

in.gr » Ψυχαγωγία

Σύνδρομο Asperger. Ένας πλήρης οδηγός

Στο βιβλίο αυτό ο διεθνούς φήμης κλινικός ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα αυτισμού Tony Attwood περιγράφει αναλυτικά το σύνδρομο και δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικοι με σύνδρομο Asperger σε όλους τους τομείς της ζωής τους: στις κοινωνικές σχέσεις και στη διαχείριση συναισθημάτων, στην επικοινωνία, στη γλώσσα και στις γνωστικές δεξιότητες, στην κίνηση και στην επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων.
Το σύνδρομο Asperger είναι μία από τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, η οποία αφορά μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Στο βιβλίο αυτό ο διεθνούς φήμης κλινικός ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα αυτισμού Tony Attwood περιγράφει αναλυτικά το σύνδρομο και δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικοι με σύνδρομο Asperger σε όλους τους τομείς της ζωής τους: στις κοινωνικές σχέσεις και στη διαχείριση συναισθημάτων, στην επικοινωνία, στη γλώσσα και στις γνωστικές δεξιότητες, στην κίνηση και στην επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων.

Με λόγο απλό αλλά επιστημονικό, στηριζόμενος στα ερευνητικά δεδομένα και στην πλούσια κλινική εμπειρία του, ο συγγραφέας προσφέρει στους επαγγελματίες, στους γονείς, στα ίδια τα άτομα με σύνδρομο Asperger, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, έναν πλήρη οδηγό με όλες τις επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το σύνδρομο. Αυτόν το σκοπό εξυπηρετούν, άλλωστε, και οι συγκεντρωτικοί πίνακες στο τέλος κάθε κεφαλαίου, που συνοψίζουν τα βασικά σημεία και τις προτεινόμενες στρατηγικές, καθώς και οι μαρτυρίες των ίδιων των ατόμων με σύνδρομο Asperger, που παρατίθενται σε όλο το βιβλίο.

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Tony Attwood είναι εν ενεργεία κλινικός ψυχολόγος με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας. Eίναι γνωστός για τις μελέτες που έχει διεξάγει σχετικά με το Σύνδρομο Asperger (Άσπεργκερ), κάνοντάς το ευρύτερα γνωστό σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Ο ίδιος έχει εργαστεί με περισσότερα από 2.000 άτομα όλων των ηλικιών με σύνδρομο Asperger. Είναι κάτοχος διπλώματος του Πανεπιστημίου του Hall, με ειδίκευση στον τομέα της Ψυχολογίας, καθώς και πτυχίου στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Surrey. Είναι επίσης κάτοχος Διδακτορικού Πτυχίου (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Σήμερα είναι Αντεπιστέλλων Βοηθός Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Griffith του Κουίνσλαντ. Έχει εκδώσει ένα μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων με θέμα το Σύνδρομο Asperger. Έχει επίσης συγγράψει το μπεστ-σέλερ βιβλίο Asperger's Syndrome, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».
Είναι παντρεμένος με τη σύζυγό του Σάρα και έχουν μαζί τρία παιδιά, την Ρόζι, τον Ουίλιαμ και την Κάρολαϊν. Κατοικούν στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, όπου ο Τόνι έχει μετατρέψει ένας μέρος της κατοικίας του σε κλινική. Επιπλέον, αφιερώνει άφθονο χρόνο για ταξίδια στη χώρα του ή στο εξωτερικό διοργανώνοντας σεμινάρια και διαλέξεις.
Προσωπική ιστοσελίδα: http://www.tonyattwood.com.au
Χαρά Λυμπεροπούλου
Ελληνικά Γράμματα
Tony Attwood
Τι παίζει τώρα Ταινίες της ημέρας