Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση ζωγραφικής-παρέμβαση στους δημόσιους χώρους της Καβάλας

Έκθεση ζωγραφικής-παρέμβαση στους δημόσιους χώρους της Καβάλας

...

Εικαστική παρέμβαση-δράση με τίτλο «Αγγελογραφίες», του εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα Ηρακλή Γεωργίου, θα φιλοξενηθεί σε δημόσιους χώρους της Καβάλας από τις 6 έως τις τις 9 Μαΐου.

Τα έργα θα αναρτηθούν σε επιλεγμένα κτίρια, ώστε να δοθεί η εντύπωση της ενιαίας καλλιτεχνικής έκθεσης-δράσης. Η πόλη της Καβάλας θα γίνει μια υπαίθρια γκαλερί, ένα εκθετήριο.

Τα συγκεκριμένα έργα δεν μεταφέρουν την θρησκευτική διάσταση της εικόνας των Αγγέλων. Έχουν στοιχεία-δάνεια από την πλούσια πνευματική και εικονογραφική παράδοση της ζωγραφικής τέχνης του Βυζαντίου, που συλλειτουργούν, δημιουργικά, σε αρμονική σχέση με την σύγχρονη τέχνη, προτείνοντας ταυτόχρονα εικονιστικά πρότυπα μιας νέας, μορφολογικά, εικαστικής αφήγησης ενυδατωμένης από την παράδοση.

Η χρήση του συμβόλου των Αγγέλων στους δημόσιους χώρους της πόλης υπονομεύει ενεργά την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα. Η «ματιά μας» αδυνατεί ν’ αναγνωρίσει άμεσα και γρήγορα τα συμβαίνοντα, γλιστρά πάνω σ’ αυτά, αδυνατώντας να δώσει σαφείς ερμηνείες και, κατά συνέπεια, μένει αδρανής χωρίς να έχει την δυνατότητα να τα οικειοποιηθεί και να τα υπερβεί.

Παράλληλα, από τις 6 έως τις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Καβάλας εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών οι Βυζαντινές Χορωδίες Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα θα ψάλλουν ύμνους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης στους Ναούς της πόλης και θα παρουσιάσουν σε επιλεγμένους χώρους έργα από τη Λόγια και Δημώδη Ελληνική Μουσική Παράδοση.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η ελληνική παραδοσιακή μουσική (Εκκλησιαστική και Δημοτική) ως ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα, με την παράλληλη προβολή του λειτουργικού και προσευχητικού χαρακτήρα της βυζαντινής μουσικής.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει ποικίλες συναυλίες από τα συμμετέχοντα μουσικά σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και τη μεγάλη τελική συναυλία με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων, που θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους, με θέμα την ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης εκκλησίας και τη δημοτική μουσική.

Διοργάνωση:
Δήμος Καβάλας
Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου
Μουσικό Σχολείο Καβάλας

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Π.Ε. Καβάλας – Θάσου), του ΤΕΙ Καβάλας, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, του Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024