Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σειρά ομιλιών για τα φυτά στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Σειρά ομιλιών για τα φυτά στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

...

Η σειρά των ομιλιών-μαθημάτων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για το 2017 με γενικό θέμα τα Φυτά, συνεχίζεται στις 15 Φεβρουαρίου με την ομιλία του Γρηγόρη Ιατρού, Ομότιμου Καθηγητή Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών με τίτλο: «Πλούτος και μοναδικότητα της Ελληνικής Χλωρίδας. Μέθοδοι Συστηματικής Κατάταξης από τον Λινναίο έως σήμερα και η Βοτανική Συλλογή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας»

Η επιστήμη της Συστηματικής Βοτανικής έχει στόχο την αναγνώριση, περιγραφή και κατάταξη της ποικιλότητας των φυτών. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα, Αριστοτέλης, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.α. Αργότερα οι Caesalpino, Bauhin, μεταξύ άλλων, κατέγραψαν φυτά με τα χαρακτηριστικά τους σε χλωριδικούς καταλόγους. Ο Λινναίος στη συνέχεια οργάνωσε τις μέχρι τότε πληροφορίες και έβαλε μια τάξη στην υπάρχουσα κατάσταση. Η επιστήμη της ταξινόμησης η συστηματικής, εξελίχθηκε διαχρονικά και ταυτόχρονα με την δυνατότητα παρατήρησης λεπτομερειών (μικροσκόπιο, στερεοσκόπιο) και την πρόοδο άλλων επιστημών π.χ. Μαθηματικά (αριθμητική ταξινόμηση), Χημεία (χημείο- ταξινόμηση), Μοριακή Βιολογία (μοριακή ταξινόμηση) κ.α., έχοντας πλέον ορισθεί ως Βίο-συστηματική. Όσες περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνονται με κλασσικές η μοντέρνες μεθόδους, εξεταζόμενες σε συνδυασμό, βοηθούν αποτελεσματικότερα για την αναγνώριση και κατάταξη ενός φυτικού οργανισμού.

Η αναγνώριση και καταγραφή της πλουσιότατης και μοναδικής Ελληνικής χλωρίδας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αναφέρουν 6640 taxa (είδη και υποείδη), από τα οποία 1471 είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι 20 taxa έχουν προστεθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Για το θέμα των συλλογών του Μουσείου, θα μιλήσει ο Διονύσης Μέρμυγκας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Βοτανικής ΜΓΦΙ.

Η μελέτη της ελληνικής χλωρίδας αποτέλεσε προτεραιότητα του Μουσείου Γουλανδρή από την ίδρυση του το 1964, καθώς ξεκίνησε τις εργασίες του ως βοτανικό μουσείο με σκοπό την ενθάρρυνση της βοτανικής έρευνας και τη διάδοση της βοτανικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Οι μελέτες και οι ερευνητικές αποστολές του βοτανικού τμήματος στάθηκαν καινοτόμες και συνέβαλαν στη γνώση και προστασία του χλωριδικού πλούτου της χώρας μας. Συνεργάτες του διετέλεσαν οι επιφανέστεροι Έλληνες και ξένοι βοτανικοί. Οι εργασίες του τμήματος πέρα από την υποστήριξη και δημοσίευση πολυάριθμων μελετών, συνετέλεσαν και στη δημιουργία και διαρκή εμπλουτισμό της βοτανικής του συλλογής η οποία καλύπτει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής χλωρίδας και θεωρείται η καλύτερα οργανωμένη στη χώρα μας. Η ομιλία θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την ιστορία του βοτανικού τμήματος, τη συμβολή των προσώπων που το έκαναν μεγάλο και τις ιδιαιτερότητες της συλλογής του.

Η ομιλίες θα λάβουν χώρα την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ (Όθωνος 100, Κηφισιά).

Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 210-8015 870 εσωτ. 555

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες:
3η Ομιλία
Τετάρτη 15 Μαρτίου
«Οι Φαρμακευτικές Χρήσεις των Φυτών» από τον Αλέξιο-Λέανδρο Σκαλτσούνη, Καθηγητή Τμήματος Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων, ΕΚΠΑ.

4η Ομιλία
Τετάρτη 26 Απριλίου
«Οι Αισθήσεις των Φυτών, οι τεχνολογικές πρόοδοι αποκαλύπτουν το μυστικό κόσμο των φυτών» από την Ιωάννα Σουφλέρη, Μοριακή Βιολόγο, Αρθρογράφο του Βήματος, Βήμα Science.

5η Ομιλία
Τετάρτη 24 Μαΐου
«Τα Φυτά και το Παράλογο: από το μώλυ στη λαμπηδόνα» από τον Φάνη Κακριδή, ομοτ. Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

entertainment.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024