Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασίλης Παπαϊωάννου: O πατρινός κεραμίστας με τη διεθνή δράση

Βασίλης Παπαϊωάννου: O πατρινός κεραμίστας με τη διεθνή δράση

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή Kατάγεται από την Πάτρα και μετά από 3 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στον τόπο καταγωγής του, την Τζιά και την Καρδαμύλη εκθέτει και διδάσκει εκτός συνόρων. Αρχές Νοεμβρίου ο Βασίλης Παπαϊωάννου βρέθηκε στην Αργεντινή προσκεκλημένος από το Εργαστήριο Κεραμικής του Δήμου της πόλης Villa Gesell δίδαξε σε τριήμερο εργαστήριο μια τεχνική ψησίματος […]

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Kατάγεται από την Πάτρα και μετά από 3 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στον τόπο καταγωγής του, την Τζιά και την Καρδαμύλη εκθέτει και διδάσκει εκτός συνόρων.

Αρχές Νοεμβρίου ο Βασίλης Παπαϊωάννου βρέθηκε στην Αργεντινή προσκεκλημένος από το Εργαστήριο Κεραμικής του Δήμου της πόλης Villa Gesell δίδαξε σε τριήμερο εργαστήριο μια τεχνική ψησίματος κεραμικών.

Το πρωτόγονο καμίνι-χαρτί, όπως ονομάζεται, είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα κεραμικά ψήνονται με τη χρήση ξύλων ως καύσιμης ύλης και το χτίσιμο επί τόπου του περιβλήματος του καμινιού, το οποίο αποτελείται από χαρτί περιοδικών και λάσπη πηλού. Ένα καμίνι το οποίο δίνει την ελευθερία στη φωτιά την ίδια να παρέμβει και να δημιουργήσει αυτή, τις δικές γραμμές διακόσμησης στα κεραμικά λόγω της άμεσης επαφής της με τα κεραμικά.

Η διοργάνωση στη συγκεκριμένη πόλη της Αργεντινής πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 1996 και φέτος πραγματοποιήθηκε από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου. Αποτελεί μια από τις δύο πλέον σημαντικές εκδηλώσεις κεραμικής στην Αργεντινή, που φέτος συγκέντρωσε 530 συμμετέχοντες από την Αργεντινή, αλλά και από γειτονικές χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Χιλή και η Βολιβία σε 23 διαφορετικά εργαστήρια σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Εκτός της ελληνικής συμμετοχής υπήρχαν εκπαιδευτές από το Περού και το Ισραήλ.

Μετά την Αργεντινή συμμετείχε στην 11η Διεθνή Έκθεση Κεραμικής στο Μουσείο Κεραμικής του Manises στη Βαλένθια της Ισπανίας με το έργο του «Πρώτη Ύλη». Ένα έργο διαστάσεων 1×1 μέτρο αποτελούμενο από πορσελάνινα μπολ με εσωτερικό φωτισμό και φωτογραφίες του ίδιου με θέμα το γυμνό σώμα. «Δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς πρώτη ύλη. Για το ψωμί, το σιτάρι, για ένα κεραμικό έργο, το χώμα, για τις αισθήσεις το σώμα. Το σώμα γυμνό, έτσι όπως έρχεται στη ζωή, καθαρό, και αμόλυντο από οποιοδήποτε ρούχο, από οποιαδήποτε κοινωνική σύμβαση ή ρόλο που αναλαμβάνουμε μεγαλώνοντας. Το γυμνό σώμα θεραπεύει το βασικό μας φόβο που είναι ο φόβος της φθοράς ή του θανάτου. Μιας φθοράς αναμενόμενης για όλα τα δημιουργήματα. Το φως όμως του σώματος είναι αρκετό να φωτίζει τη ζωή μας σε όλο της το διάβα. Ένα σωματικό φως που γεννάει χαρά, λύπη, πόνο, αγάπη, ηδονή. Ένα σωματικό φως που γεννιέται στη μήτρα που γέννησε το σώμα μας. Στη μήτρα που μας κυοφόρησε για εννιά μήνες» αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Η χρονιά θα κλείσει με συμμετοχή του στο 53o Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής Τέχνης που οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών με το έργο του
«Πιγκουίνοι», η οποία εγκαινιάζεται στο Μαρούσι στις 28 Νοεμβρίου.

Ο Bασίλης Παπαϊωάννου σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, εργάζεται στο Δήμο Πατρέων και είναι Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Τμ Δυτικής Ελλάδας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής, φωτογραφίας και κεραμικής.
Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1988 και τη κεραμική από το 2001 με δάσκαλο την Ηλία Χριστόπουλο.
Το 2004 εκδόθηκε το λεύκωμα του με τίτλο «Καρναβαλικές Προσωπογραφές»
Έχει οργανώσει τρεις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και μια στο εξωτερικό.
Είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Πάτρας «ΗΔΥΦΩΣ» και της Ομάδας «Κεραμέων Ίχνη»
Έχει συμμετάσχει σε οκτώ Πανελλήνιες Εκθέσεις Κεραμικής (2006, 2007, 2008, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015) και στις εξής διεθνής: 6th International Biennale of Ceramics, Kapfenberg, Αυστρία (2009), 31st Concurs Internacional de Ceràmica CICA 2011, L ‘Alcora, Ισπανία (2011), 3rd International Triennial of Silicate Arts, Kecskemet, Ουγγαρία(2011), 13th Concours international de céramique “The Box”, Carouge, Ελβετία(2011), 2nd International Ceramic Triennial UNICUM 2012, Maribor, Σλοβενία (2012), 5th Encuentro Internacional «Ciudad de Valladolid», Valladolid, Ισπανία (Έπαινος)(2013), VII Biennal de Ceràmica del Vendrell, Ισπανία (2013), 12th International Biennal of Ceramics, Manises, Ισπανία (2015).

entertainment.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024