Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «Ωραίο» της Αθήνας στη Σπάρτη

Το «Ωραίο» της Αθήνας στη Σπάρτη

Μπορεί η σύγκρουση Αθήνας και Σπάρτης στην αρχαιότητα να έμεινε στην Ιστορία, 26 αιώνες μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ωστόσο η Αθήνα προσφέρει στην αλλοτινή της αντίπαλο 40 σπάνια αντικείμενα ικανά να αποκαλύψουν μερικές από τις αμέτρητες όψεις του ωραίου. Επί δύο μήνες, αρχαιότητες – αρκετές εκ των οποίων για πρώτη φορά βγαίνουν από τις αποθήκες […]

Μπορεί η σύγκρουση Αθήνας και Σπάρτης στην αρχαιότητα να έμεινε στην Ιστορία, 26 αιώνες μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ωστόσο η Αθήνα προσφέρει στην αλλοτινή της αντίπαλο 40 σπάνια αντικείμενα ικανά να αποκαλύψουν μερικές από τις αμέτρητες όψεις του ωραίου. Επί δύο μήνες, αρχαιότητες – αρκετές εκ των οποίων για πρώτη φορά βγαίνουν από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – ταξιδεύουν σε ένα από τα εννέα μουσεία του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς: εκείνο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. Προαναγγέλλοντας έτσι την έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού, που εγκαινιάζεται στις 7 Μαΐου με τον τίτλο «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου».

Μια φυλλόσχημη πινακίδα Γραμμικής Β με χαραγμένο στην πήλινη επιφάνειά της το ιδεόγραμμα του ελαίου, μυκηναϊκοί ψευδόστομοι αμφορείς, χρυσά σκουλαρίκια, μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, αλλά και εντυπωσιακά διακοσμημένα αγγεία από την προϊστορική εποχή ώς τα ρωμαïκά χρόνια θα διηγηθούν την ιστορία της ομορφιάς στην αρχαιότητα μέσα από τις πιο ταπεινές και καθημερινές εκφάνσεις του. Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα ρίξει το βάρος της στον καλλωπισμό του σώματος με έλαια και αρώματα.

Στη συνέχεια πάντως, στα Ιωάννινα και στην Τήνο, στα αντίστοιχα μουσεία του δικτύου Αργυροτεχνίας και Μαρμαροτεχνίας, θα θέσει στο επίκεντρο τα περίτεχνα κοσμήματα και τα μαρμάρινα έργα του κυκλαδικού πολιτισμού, έχοντας πάντα ως άξονα τα ίδια εκθέματα. Η έκθεση που από προάγγελος στη διαδρομή της θα αναλάβει ρόλο δορυφόρου της αθηναϊκής έκθεσης προγραμματίζεται μέσα στο 2019 να ταξιδέψει ακόμη στον Βόλο και τη Χίο.

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024