Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Κιάρα Φίλιπς συνδιαλέγεται με το Μουσείο Μπενάκη

Η Κιάρα Φίλιπς συνδιαλέγεται με το Μουσείο Μπενάκη

...

Η έκθεση Yours and Mine is Ours της Ciara Phillips θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο ισόγειο του κτηρίου της οδού Πειραιώς, από τις 28 Απριλίου έως τις 4 Ιουνίου 2017. Η έκθεση αποτελεί τον πέμπτο σταθμό της σειράς «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη», σε συνεργασία με το British Council, η οποία ξεκίνησε το 2011 με σκοπό την παραγωγή νέων, site-specific έργων Ελλήνων και Βρετανών καλλιτεχνών σε σχέση με τον χώρο και τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Η Ciara Phillips ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μουσείου Μπενάκη για επιτόπια έρευνα στις συλλογές και τα αρχεία του, και στη συνέχεια επέλεξε να εστιάσει την έρευνά της στο υλικό των Φωτογραφικών Αρχείων. Συνεχίζοντας το εν εξελίξει έργο της με τίτλο Workshop (2010-), η καλλιτέχνης θα μετατρέψει τoν χώρο του Μουσείου Μπενάκη σε τόπο συνεχούς διερεύνησης, συζήτησης, συλλογικής παραγωγής και παρουσίασης.

H Phillips εργάζεται κυρίως με διάφορες πρακτικές εκτύπωσης, ειδικά το screen printing, ενώ συχνά εντάσσει και φωτογραφίες από την προσωπική της συλλογή στο έργο της. Εικόνες γυναικών εν ώρα εργασίας ή σε τόπους εκπαίδευσης αποτελούν επαναλαμβανόμενα θέματα που προσεγγίζει, όπως και οι φωτογραφίες χρηστικών αντικειμένων που καταλαμβάνουν την καθημερινότητά της. Η έρευνά της στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και ειδικότερα στο συνεκτικό φωτογραφικό αρχείο της Nelly’s, την παρακίνησε να επανεξετάσει τη δική της συλλογή φωτογραφιών και να επικεντρωθεί σε εκείνες που είχαν ληφθεί στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έως και τις αρχές του 2002, όπου και διέμενε εκείνο το διάστημα.

Στη συγκεκριμένη εκδοχή του Workshop, η Phillips θα εγκαταστήσει στο Μουσείο έναν προσωρινό σκοτεινό θάλαμο, όπου θα προσκαλεί καλλιτέχνες (τη Μαργαρίτα Μυρογιάννη και τον Αντωνάκη Χριστοδούλου), φωτογράφους του Φωτογραφικού Κύκλου, το προσωπικό του Μουσείου αλλά και παιδιά να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση του υλικού των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μέρος των προσωπικών φωτογραφικών συλλογών τους, ενώ το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση συναντώντας την καλλιτέχνη να εργάζεται μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλους. Οι φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από τα Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και όσες θα προέρχονται από το προσωπικό αρχείο των συμμετεχόντων, θα παρουσιαστούν στον χώρο μιας έκθεσης που συνεχώς θα εμπλουτίζεται και θα αλλάζει.

Στο πνεύμα του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε Διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη», η έκθεση Yours and Mine is Ours αναστοχάζεται πάνω στο ρόλο του Μουσείου και προτείνει νέους τρόπους εμπλοκής του κοινού με το υλικό του. Ενεργοποιώντας τόσο το ιστορικό, δημόσιο αρχείο όσο και τις ιδιωτικές, απόκρυφες και λησμονημένες αναμνήσεις των συμμετεχόντων, το Workshop τους παρακινεί να στοχαστούν πάνω στην ίδια τη διαδικασία της καλλιτεχνικής παραγωγής. Η έκθεση λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας, όχι όμως μόνο με την έννοια του λόγου ή της λεκτικής συνομιλίας, αλλά κυρίως μέσω της κοινής πρακτικής, της εργασίας. Θεωρώντας τη διαδικασία παραγωγής, την ανταλλαγή πρακτικών γνώσεων και τη συνεργασία ως μία μορφή ουσιαστικής συνάντησης με τους άλλους, η Phillips προσπαθεί να επικεντρώσει την προσοχή μας σε πράγματα, σχέσεις και μέσα που συχνά θεωρούνται δευτερεύοντα και τους αποδίδεται απλώς «υποστηρικτικός ρόλος» σε σχέση με την «κυρίαρχη δραστηριότητα»: πχ. η εκτύπωση, η φωτογραφία, οι προσωπικές εικόνες, η γυναικεία εργασία κλπ.

Η Ciara Phillips (γεν. 1976 στην Οττάβα του Καναδά) είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Queen’s University στο Kingston του Καναδά και κάτοχος ΜΑ από το The Glasgow School of Art (2004). To 2014 ήταν υποψήφια για το βραβείο Turner με το έργο Workshop (2010-σε εξέλιξη), που εκτέθηκε στο The Showroom (Λονδίνο). Άλλες πρόσφατες ατομικές εκθέσεις έχουν διεξαχθεί στο Western Front, Βανκούβερ (2016), Centre for Contemporary Art (CCA) Derry-Londonderry (2016), Konsthall C, Στοκχόλμη (2015), Bergen Kunsthall (2014), Inverleith House, (2013), Neues Museum Νυρεμβέργη (2013) και Atelier am Eck, Ντίσελντορφ (2010). H συμμετοχή της περιλαμβάνεται επίσης στις συλλογικές εκθέσεις: British Art Show 8 στις πόλεις Leeds, Εδιμβούργο, Norwich, Southampton (2015-2017), Generation: 25 Years of Contemporary Art in Scotland, Scottish National Gallery of Modern Art (2014), There will Be New Rules Next Week, Dundee Contemporary Arts (2013), Pull Everything Out (με την Corita Kent), Spike Island, Bristol (2012), Who Decides?, Stadtgalerie Manheim (2012), Zwishenraum: Space Between, Kunstverein Hamburg (2010). Ήταν ακόμη artist-in-residence στα ιδρύματα Queen’s University, Kingston, Headlands Center for the Arts, Marin County, Καλιφόρνια, St John’s College, Οξφόρδη, Drawing Room, Λονδίνο και Spike Island, Bristol. Η Phillips συχνά εργάζεται συλλογικά και είναι ιδρύτρια της κολεκτίβας καλλιτεχνών Poster Club.

Επιμελήτρια του προγράμματος: Πολύνα Κοσμαδάκη σε συνεργασία με την Μαρία Παπαϊωάννου

entertainment.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024