Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση: Κείμενα και εικόνες του 19ου αιώνα στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου

Έκθεση: Κείμενα και εικόνες του 19ου αιώνα στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου

...

Έκθεση με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο συν μια σύγχρονη πρόταση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 6.00 το απόγευμα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου, στο Κάστρο, με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων για τα 104 χρόνια, της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων.

Η έκθεση αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό, επισημαίνει η Μάρθα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και προσθέτει πως το κοινό της πόλης των Ιωαννίνων, θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ποικιλία των εντύπων της εποχής του 19ου αιώνα, όπως εγκυκλοπαιδικά, φιλολογικά ή ακόμη και οικογενειακά περιοδικά, ημερολόγια, καθώς και το εύρος των θεματικών πεδίων.

Η επιλογή της θεματικής ενότητας, αποσκοπεί στην ανάδειξη έντυπου υλικού του 19ου αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονες ιδεολογικές, πνευματικές και πολιτισμικές αναζητήσεις, καθώς και ποικίλες κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις, που είναι άμεσα συνυφασμένες, με τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και τον αυτοπροσδιορισμό του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ο καλλιτέχνης φωτογράφος Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, θα παρουσιάσει για 1η φορά, δύο βιβλία τέχνης, το «EPHEMERIDE1» και το «ΕΙΡΗΣΘΩ». Το πρώτο είναι «ένας σκοτεινός θάλαμος» που περιέχει ηλιοτυπίες, μία τεχνική του 19ου αι., χωρίς λόγια.

Το «ΕΙΡΗΣΘΩ», είναι ένα ποιητικό βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που μπορούν να αποκαλύψουν την εικόνα και το λόγο, μέσω των αισθήσεων. Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, ο Κωνσταντίνος Πέτσιος, καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας θα μιλήσει με θέμα «Μορφές δημοσιότητας και πνευματική κίνηση κατά τον ύστερο 19ο αι. στην πόλη των Ιωαννίνων».
Επίσης ο Γιώργος Νικολάου, αναπληρωτής καθηγητής διαπολιτισμικής παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα παρουσιάσει τα «Πολύχρωμα Γιάννινα: όψεις της πολυπολιτισμικής διαδρομής της πόλης».

Στην έκθεση των τεκμηρίων συμμετέχουν, εκτός από τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και με υλικό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, ο δικηγόρος Γιώργος Βώττης με την ιδιωτική συλλογή του.

Η εκδήλωση και η έκθεση, τελούν υπό την αιγίδα της του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

entertainment.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024