Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μουσείο Μπενάκη: Περφόρμανς σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας

Μουσείο Μπενάκη: Περφόρμανς σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας

...

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Μοιάζει οικεία στην ελληνική κουλτούρα. «Χρωματίζει» με μια διαφορετική διάθεση την Αθήνα και καλεί τους κατοίκους να επανεξετάσουν την σχέση τους με τον δημόσιο χώρο. Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες φλερτάρουν, τα τελευταία χρόνια, με την έννοια της περφόρμανς αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πόλη ως ιδανική οικοδέσποινα για την παρουσίαση πολιτιστικών δράσεων.

Το καλλιτεχνικό αυτό «μαγνητικό πεδίο» δεν άφησε ασυγκίνητο το Μουσείο Μπενάκη που μέσα από την έκθεση [Out] Topias προβάλλει την πολυσύνθετη προσωπικότητα της περφόρμανς. Χωρίς να εγκλωβίζεται σε μια συγκεκριμένη μορφή, η έκθεση προσεγγίζει την περφόρμανς όχι μόνο μέσα από εικαστική ματιά.

Για πρώτη φορά το Μουσείο Μπενάκη εμβαθύνει, επί ένα μεγάλο διάστημα (δύο μηνών), στην αξία της περφόρμανς στον δημόσιο χώρο.

Η έκθεση [Out] Topias, που θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, χωρίζεται σε δύο βασικά κομμάτια, στα εκθέματα εντός του Μουσείου και στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα έξω από αυτό.

«Θέμα της έκθεσης είναι ο δημόσιος και υπαίθριος χώρος, οπότε οι παράλληλες δράσεις που διοργανώνονται είναι πολλές. Ορισμένες υλοποιούνται στην πόλη, στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια», δηλώνει στο in.gr ο επιμελητής της έκθεσης, Θάνος Βόβολης.

Σε έναν χώρο εγκαταλελειμμένο, κοντά στο Μουσείο, παρουσίασε την περφόρμανς της η καλλιτέχνις Αναστασία Λάμπρου. Παρουσίασε το «Mil|e|stone», έργο που αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς από περφόρμανς με τίτλο «Παιχνίδια Ορίων». Το κοινό ήρθε αντιμέτωπο με έναν εγκαταλελειμμένο τόπο, ένα λευκό παραλληλόγραμμο και ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μαλακό καβούκι που ματώνει, ξεχύνεται, σπάει τα όρια, αλέθει και αλέθεται.

Η εξερεύνηση της ανθρώπινης δράσης στο αστικό τοπίο συνεχίστηκε. Ακουστικός περίπατος συντελείται στο πλαίσιο της έκθεσης, μέσα από ένα iPhone που προσφέρει διαφορετικές αφηγήσεις και ήχους που σχετίζονται με το μουσείο ως ζωντανό οργανισμό.

«Ζητάμε το ανθρώπινο σώμα να συσχετιστεί με τον υπαίθριο χώρο, αυτό είναι το πρόταγμα της έκθεσης», αναφέρει ο κ. Βόβολης τονίζοντας τη σημασία της τόνωσης της σχέσης ανάμεσα στην τέχνη και την πόλη.

Εξηγεί ότι το [Out] Topias δεν μελετά την περφόρμανς μόνο μέσα από το πρίσμα των εικαστικών τεχνών. «Στην έκθεση της Μάρινα Αμπράμοβιτς είδαμε μια συγκεκριμένη μορφή περφόρμανς. Την περφόρμανς art, η οποία για να δημιουργηθεί ζητά έναν κλειστό χώρο. Στην έκθεσή μας όμως η έννοια της περφόρμανς δεν περιορίζεται μόνο στα εικαστικά», επισημαίνει.

Ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες που φωτίζουν διαφορετικές μορφές τέχνης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το θέμα της διεξαγωγής περφόρμανς σε αρχαιολογικούς χώρους. «Δεν είναι κάτι ανοίκειο στην ελληνική κουλτούρα», αναφέρει ο κ. Βόβολης για τη δράση μιλώντας για τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να φιλοξενήσει η ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.

«Θα ήταν εξαιρετικό εάν θα μπορούσε να εξελιχθεί η περφόρμανς στον αρχαιολογικό χώρο. Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον τόσο από καλλιτέχνες όσο και από αρχαιολόγους, οπότε αποφασίσαμε μετά τη συζήτηση να εξετάσουμε το επόμενο βήμα της συνεργασίας μας. Ένας από τους λόγους που γίνονται οι στρογγυλές τράπεζες είναι και η πιθανή ζύμωση που μπορεί να δημιουργήσουν για το μέλλον», καταλήγει.

*Φωτογραφία: Πάρις Λεγάκης

entertainment.in.gr

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024