Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 μέσα από φωτογραφική έκθεση

Ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 μέσα από φωτογραφική έκθεση

...

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ταξίδι στο χρόνο, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, που αποτέλεσαν τομή στην ιστορία των αθλητικών εκδηλώσεων, πραγματοποιείται μέσα από μια σημαντική πρωτοβουλία. Μνήμες από το 1896 επιχειρεί να ζωντανέψει φωτογραφική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, της Costa Navarino και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Με ήχο και κίνηση θα παρουσιαστούν ιστορικές φωτογραφίες του επίσημου φωτογράφου των Αγώνων, Άλμπερτ Μάγιερ.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον χώρο «Τέχνη και Περιβάλλον», επίπεδο αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από τις 16 Μαΐου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα θα βρίσκεται και στη Μεσσηνία, στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο, στην Costa Navarino (αίθουσα Symbol) από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Νοεμβρίου.

Σε σπάνιο φωτογραφικό υλικό λευκώματος, το οποίο φυλάσσεται στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, βασίστηκε η εικαστικός Εύα Νάθενα, που μαζί με τους συνεργάτες της αναβίωσε με μοναδικό τρόπο ιστορικές στιγμές.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τα 120 χρόνια από τους πρώτους Αγώνες της σύγχρονης εποχής. Το πολιτιστικό έργο «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα» δίνει την ευκαιρία στο κοινό να περιπλανηθεί ψηφιακά στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η σημασία της φωτογραφίας συνοδεύει την έννοια του αθλητισμού. Ξεχωριστός εκπρόσωπος των διάσημων φωτογράφων που κάλυψαν τους Αγώνες ο Γερμανός Άλμπερτ Μάγιερ (Δρέσδη 1857- 1924 ), ο οποίος ήδη από το 1895 είχε αναλάβει τη θέση του επίσημου φωτογράφου της γερμανικής αθλητικής αποστολής που θα ταξίδευε στην Αθήνα.

Το φωτογραφικό λεύκωμα που αποτέλεσε την αφετηρία της έκθεσης, αναγγέλθηκε από τον Τύπο της εποχής πριν από την δημιουργία του αφού η ελληνική εφημερίδα της Τεργέστης «Ημέρα» αλλά και η αθηναϊκή «Ακρόπολις» το παρουσίασε ως τη δημιουργία που θα αποτελούσε το ενθύμιο των Αγώνων για τις βασιλικές Αυλές της εποχής και για τα μέλη της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Μουσείο Μπενάκη διέθεσε το φωτογραφικό λεύκωμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, παρέχοντας πρόσβαση στο υλικό των Ιστορικών του Αρχείων και θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία από την εικαστικό Εύα Νάθενα ενός νέου έργου, εμπνευσμένου από τις φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ.

«Το φωτογραφικό λεύκωμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, με τις ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ αποτελεί ένα από τα κοσμήματα των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και πολύτιμη διαχρονική μαρτυρία», δήλωσε για την έκθεση ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ολιβιέ Ντεκότ.

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024