Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Andy Smith: Η συνεργασία μου με τους Portishead μού έχει ανοίξει πολλές πόρτες

Andy Smith: Η συνεργασία μου με τους Portishead μού έχει ανοίξει πολλές πόρτες

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο Andy Smith, πρώην παραγωγός και DJ των Portishead, πρωτοπόρων του ατμοσφαιρικού beat, έρχεται στην Αθήνα την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Ο βρετανός παραγωγός και DJ έρχεται να παρασύρει το ελληνικό κοινό με ένα freestyle vinyl only DJ set από διάφορα μουσικά είδη, ακροβατώντας με μαεστρία μεταξύ funky breaks και hip hop, rare groove, ska dancehall, ήχους της Καραϊβικής καθώς και northern soul.

Με πλούσια δισκογραφία στο ενεργητικό του, αποτελεί τον πρώτο σε μια γενιά παραγωγών που εξερεύνησε ήδη από τα τέλη των 80’s το hip hop και το sampling με πιο ατμοσφαιρική διάθεση και αποτελεί έναν από τους λίγους DJs που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα αδιάκοπα ένα σπάνιο ηχητικό όραμα στα turntables. Με μια σειρά από καινοτόμες κυκλοφορίες, όπως το The Document και αρκετές διακρίσεις (το όνομά του έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τους καλύτερους DJs όλων των εποχών σύμφωνα με το Music Radar), αποτελεί μια σταθερή αξία στο χώρο των DJs και θεωρείται ως η επιτομή του selector με βαθύτερη γνώση της Μουσικής, την οποία έχει αποκτήσει με πολλά χρόνια αναζήτησης και αστείρευτη όρεξη. Ο Andy Smith ξεδιπλώνει το αστείρευτο ταλέντο του μέσα από συνεργασίες, ως το ήμισυ των Dynamo Productions (με τον παραγωγό Boca 45) αλλά και σε solo projects ως digger για Samples που χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία από τους Portishead, Prodigy, Lack of Αfro καθώς επίσης και σε soundtracks ταινιών.

Πώς ξεκίνησες να συνεργάζεσαι με τους Portishead και πώς ήταν ως εμπειρία να είσαι ο επίσημος DJ του γκρουπ;
«Δούλευα ως DJ σε κλαμπ στο Portishead στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όπου και γνώρισα τον Geoff Barrow. Ήταν το μόνο άτομο που πραγματικά κατείχε τη μουσική που έπαιζα (Hip Hop & Funk Breaks). Ήταν καταπληκτικό να είμαι ο επίσημος DJ των Portishead και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα δουλεύω!»

Πότε ήταν η τελευταία φορά που δούλεψες μαζί τους;
«Σε περιοδεία το 1998».

Λειτούργησε θετικά ή αρνητικά η ταμπέλα που σε ακολουθεί ακόμα ως ο DJ των Portishead;
«Ήταν υπέροχο που είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί τους και αυτός είναι ο λόγος που από τότε έχω κάνει πολλά gigs και CDs. Μου έχει ανοίξει πολλές πόρτες και μου έχει δώσει την ευκαιρία να κάνω κι άλλα πράγματα. Ωστόσο, με κάνει να νιώθω και λίγο περίεργα να συσχετίζουν ακόμα το όνομά μου με κάτι που συνέβη πριν από τόσο πολύ καιρό –και μάλιστα παρόλο που επιμένω δίπλα στο όνομά μου να μπαίνει ο τίτλος Πρώην DJ των Portishead- πολλοί προμότερ δεν βρίσκουν την ανάγκη να προσθέσουν τη λέξη Πρώην, κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα, καθώς οι Portishead κάνουν ακόμα περιοδείες και εγώ δεν συνεργάζομαι πλέον μαζί τους».

Tι εξοπλισμό χρησιμοποιείς και επιπλέον θεωρείς πως η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχει κάνει ευκολότερη τη ζωή ενός DJ;
«Χρησιμοποιώ μόνο βινύλια. Δοκίμασα και το Serato και δεν μου άρεσε. Το ίντερνετ και η τεχνολογία έδωσαν τη δυνατότητα ο καθένας να μπορεί να γίνει DJ και το έκαναν και πιο φθηνό. Συνεπώς, λειτούργησαν θετικά γιατί έδωσαν στους καλούς DJs ευκαιρίες που πριν δεν είχαν, αλλά και αρνητικά κυρίως για τα αυτιά μας, όσον αφορά σε DJs που δεν είναι καθόλου καλοί για αυτή τη δουλειά!»

Ποια η γνώμη σου για το hip-hop σήμερα και πόσο διαφορετικό είναι από το κλασικό hip-hop;
«Στην πραγματικότητα δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με σημερινό Hip-Hop. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα καλό, έτσι γιατί να θέλω κάτι που δεν με ικανοποιεί;»

Έχουν συμβεί παράξενα περιστατικά με ανθρώπους που ανέβαιναν στα decks τη στιγμή που έπαιζες;
«Την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, ένας τύπος ήρθε στα decks, στάθηκε και κοίταγε γύρω του για πέντε λεπτά περίπου και μετά με ρώτησε «είναι όλοι αυτοί οι δίσκοι πραγματικοί;«»

Σε ποιο κλαμπ απολαμβάνεις περισσότερο να παίζεις και ποια η γνώμη σου για την Ελλάδα;
«Το Madame Jo Jo’s στο Λονδίνο ήταν το καλύτερο κλαμπ στον κόσμο και συνήθιζα να παίζω εκεί κάθε Σάββατο για εννέα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που έκλεισε».

Με ποιο τρόπο ένας DJ οφείλει να βελτιώνεται;
«Να συνεχίζει να απολαμβάνει και να ενθουσιάζεται με αυτό που κάνει, γιατί αν δεν νιώθει έτσι, τότε ούτε το κοινό θα νιώθει ενθουσιασμένο με αυτόν».

Πάνω σε τι δουλεύεις αυτό τον καιρό;
«Ως DJ, επίσης κάνω ραδιοφωνική εκπομπή στο Soho Radio στο Λονδίνο και δημοσιοεύω βιντεάκια στο Facebook!»

Στις 9 Ιουνίου θα σε δούμε στην Αθήνα. Τι θα παίξεις για το ελληνικό κοινό στην ταράτσα του Gazarte;
«Πιθανότατα θα παίξω ένα mixed σετ από παλιό R&B, κλασικό Hip-Hop, Disco, Funk, Reggae, Nothern Soul και οτιδήποτε άλλο μας κάνει να νιώθουμε καλά!»

info
Gazarte Roof Stage, Βουτάδων 32-34, Γκάζι
Οι πόρτες ανοίγουν: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 8€ Ταμείο: 12€

entertainment.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024