Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολυδιάστατο το πρόγραμμα του Μεγάρου τον Μάιο

Πολυδιάστατο το πρόγραμμα του Μεγάρου τον Μάιο

...

Πολυδιάστατο το πρόγραμμα του Μεγάρου, αυτό τον Μάιο, για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες, με Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, συναυλίες της Ντόρας Μπακοπούλου και του Γιάννη Βακαρέλλη, θεατρικές παραστάσεις από τον διάσημο θίασο Cheek by Jowl αλλά και μουσικές εκδηλώσεις σε συμπαραγωγή με την έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14.
Επιπλέον, το Μegaron Plus έχει προγραμματίσει αξιόλογες διαλέξεις από σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και από διανοητές της εποχής μας οι οποίοι αναλύουν, στις ομιλίες τους, σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας από τον χώρο της οικονομίας, της κοινωνιολογίας, της ιατρικής.

Γέφυρες
Στις 17/5 ολοκληρώνεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Κινηματογραφικής Μουσικής, στον οποίο συμμετέχουν συνθέτες που έγραψαν μουσική για τη βραβευμένη ταινία animation της Ειρήνης Βιανέλλη «Το Φύλλο της Λεύκας». Η επιλογή των νικητών και η βράβευσή τους με χρηματικά έπαθλα θα γίνει από επιτροπή με μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων και προκηρύχθηκε από το ΜΜΑ (Γέφυρες-Ανοιχτές Πλατφόρμες) με σκοπό την ανάδειξη νέων πρωτότυπων συνθέσεων για τη μουσική επένδυση κινηματογραφικής ταινίας.

Oι Γέφυρες Τεχνών υποδέχονται στις 20 & 21/5 ένα διήμερο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών με ένα μπαράζ από εμπειρίες ήχου και εικόνας που φέρνει το κοινό κοντά στις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες της εποχής. Το Φεστιβάλ αποτελεί συμπαραγωγή του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΜΜΑ και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων. Περιλαμβάνει διαδραστικές οπιτικοακουστικές εγκαταστάσεις, χαρτογραφικές προβολές σε εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου, δισδιάστατες και τρισδιάστατες προβολές, διαδραστικά και ηχητικά παιχνίδια, έκθεση κόμικς και φωτογραφίας, εργαστήρια και διαλέξεις.

Επίσης στο πλαίσιο του Κύκλου Γέφυρες, στις 10/5, το Transcription Ensemble ερμηνεύει έργα Σκριάμπιν, Λουριέ, Γιουόν, Προκόφιεφ και Σοστακόβιτς στη συναυλία με τίτλο «Η Ελλάδα συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία». Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την περίφημη Συλλογή Κωστάκη, τη μεγαλύτερη εκτός Ρωσίας συλλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Τα μουσικά μέρη συνδυάζονται με προβολές εικόνων από τα έργα της συλλογής.

Μουσική δωματίου

Η γνωστή πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, στο ρεσιτάλ της «Από την Ελλάδα για τη Ρωσία με αγάπη», θα ερμηνεύσει έργα Τσαϊκόφσκι, Κουρουπού, Γυφτάκη, Κουμεντάκη, Ραχμάνινοφ και Σκριάμπιν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (17/5). Στον ίδιο χώρο εμφανίζεται στις 29/5 και ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλλης που, μαζί με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Psophos (ψόφος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ήχος, θόρυβος), επέλεξαν να παρουσιάσουν έργα Μπετόβεν και Ντβόρζακ. Προσυναυλιακός σχολιασμός των έργων από τον Νίκο Λαάρη.

Θέατρο στο Μέγαρο
Οι φίλοι του σαιξπηρικού θεάτρου θα απολαύσουν στις 5, 6 και 7/5 τη διεθνούς φήμης πρωτοποριακή ομάδα Cheek by Jowl στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι», ένα από τα σπουδαιότερα έργα του μεγάλου Βάρδου. Η θεατρική παράσταση (με την υποστήριξη του British Council) ανεβαίνει στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους, σε σκηνοθεσία του Declan Donellan [Ντέκλαν Ντόνελλαν], o oποίος έχει κερδίσει Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η παράσταση συστήνεται για θεατές άνω των 12 ετών.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δορυφορικές μεταδόσεις θεατρικών παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (ΝΤ Live), το οποίο έχει προγραμματίσει για τις 18/5 το θρυλικό έργο του Έντουαρντ Άλμπη «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (με ελληνικούς υπότιτλους και σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council).

Το Μέγαρο των Παιδιών έχει αφιερώσει το φετινό Εργαστήριο Νέων Συνθετών στον Νίκο Καζαντζάκη, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια (σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής). Το φετινό Εργαστήριο διαρκεί από τις 8 έως τις 13/5, και οι συμμετέχοντες νέοι συνθέτες καλούνται να χρησιμοποιήσουν ως αφετηρία για τις μουσικές δημιουργίες τους αποσπάσματα από έργα του μεγάλου συγγραφέα. Στο πρόγραμμα, έργα των: Ξένιας Κωνσταντινίδου, Χρήστου Ντόβα, Γιώργου Παπαοικονόμου και Κωνσταντίνου Χαλιάσα. Αφήγηση-τραγούδι: Τάσος Αποστόλου (μπάσος). Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.

documenta 14
Οι μουσικές εκδηλώσεις της documenta 14 σε συμπαραγωγή με το ΜΜΑ περιλαμβάνουν, τον Μάιο, τη συναυλία του Frederic Rzewski: Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος! (4/5), στην οποία εξέχουσα θέση κατέχουν οι 36 παραλλαγές του Rzewski πάνω στη μελωδία του ομώνυμου χιλιανού λαϊκού τραγουδιού. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η σειρά συναυλιών All the in-between spaces (9/5), κατά τη διάρκεια της οποίας, μέσα σε μία και μόνο ημέρα, έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν διάφορα έργα τους σε εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου. Σύλληψη, επιμέλεια: Paolo Thorsen-Nagel & documenta 14. Στόχος των δημιουργών του πρότζεκτ είναι να αναδείξουν τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και την αρχιτεκτονική. Τέλος, στις 26/5, το dissonArt Ensemble προτείνει στο κοινό μια συναυλία –πάντα στο πλαίσιο της documenta 14– με συνθέσεις της ελληνικής καταγωγής συνθέτριας της Λατινικής Αμερικής Graciela Paraskevaidis καθώς και με το τρίο εγχόρδων «Ιχώρ» του Ιάννη Ξενάκη.

ΜΕΤ ΗD Live

Οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις 13/5 σε απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης το λυρικό έργο του Ρίχαρντ Στράους «Ο ιππότης με το ρόδο» (νέα παραγωγή).

Megaron Plus
Από τον προγραμματισμό του Μαΐου δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκδηλώσεις σε συνεργασία με κορυφαία εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού (LSE, Birkbeck Institute, Centre national de la recherche scientifique κ.ά.). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις από εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, όπως ο οικονομολόγος Meghnad Desai (11/5), ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Boaventura de Sousa Santos (12/5) και o νομπελίστας Ιατρικής Jules Hoffmann (16/5). Παράλληλα, συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων Το θέατρο στην Αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Τον λόγο έχει στις 23/5 η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης («Δραματικά τεκμήρια και καλλιτέχνες από την αρχαία Μακεδονία και τη Θράκη»).

Πληροφορίες
www.megaron.gr
210 72 82 333

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

entertainment.in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024