Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Round Midnight»: H πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου με νυχτερινή διάθεση - Προσκλήσεις

«Round Midnight»: H πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου με νυχτερινή διάθεση – Προσκλήσεις

...

Το διάσημο τραγούδι «Round Midnight» του μεγάλου τζαζίστα Τελόνιους Μονκ [Thelonious Monk] δανείζει τον τίτλο του στο βραδινό ρεσιτάλ της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) και γίνεται αφορμή για ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε νυχτερινές μουσικές, με όχημα τα ασπρόμαυρα πλήκτρα του πιάνου.
Η γνωστή σολίστ, σε αυτή τη νέα συνάντησή της με το φιλόμουσο κοινό, θα ερμηνεύσει κομμάτια εμπνευσμένα από τη νύχτα που γράφτηκαν από την εποχή του Ρομαντισμού έως τις μέρες μας. Η εμφάνιση της Α. Παπαστεφάνου στο Μέγαρο εντάσσεται στον δημοφιλή Κύκλο Πιανόραμα, ο οποίος προτείνει στους ακροατές ξεχωριστές βραδιές με λιγότερο ή περισσότερο γνωστές σελίδες του πιανιστικού ρεπερτορίου.

Συμπληρώστε τη φόρμα και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για τη συναυλία.
Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail.

Ένα ταξίδι από τον Ρομαντισμό μέχρι τις παρυφές της τζαζ και τη σύγχρονη μουσική

Η νυχτερινή μουσική διαδρομή της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου, μιας σολίστ με ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από το Μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα, αρχίζει με τα 4 Νυχτερινά κομμάτια έργο 23 του Ρόμπερτ Σούμαν [Robert Schumann]. Ο Σούμαν (1810-1856), από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού, τα έγραψε το 1839, μετά τον θάνατο του αδελφού του, γι’ αυτό και τα Νυχτερινά του περιγράφουν μουσικά την ψυχική του διάθεση. Σημαντικός εκπρόσωπος του ίδιου λογοτεχνικού και μουσικού ρεύματος του 19ου αιώνα είναι επίσης ο Φρεντερίκ Σοπέν [Frédéric Chopin] (1810-1849), δεξιοτέχνης πιανίστας και δεινός συνθέτης, ο οποίος, παρά τη σύντομη ζωή του, υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός. Από την πλούσια πιανιστική εργογραφία του θα ακουστούν δύο δημοφιλέστατες συνθέσεις του: το Νυχτερινό έργο 15, αρ. 2 σε φα δίεση μείζονα (1830-1) και το Νυχτερινό έργο 62, αρ. 2 σε μι μείζονα (1846). Το τέλος του πρώτου μέρους σηματοδοτεί ο μυστηριακός Γκασπάρ της νύχτας (1908), το περίφημο έργο του Μωρίς Ραβέλ [Maurice Ravel] (1875-1937). Πρόκειται για τρία ποιήματα για πιάνο σε ποίηση Αλοΰσιους Μπερτράν που τιτλοφορούνται «Οντίν», «Η αγχόνη» και «Σκαρμπό».

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς, που απαρτίζεται από τζαζ συνθέσεις αλλά και σύγχρονες, αρχίζει με το έργο The Night of Tristia της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου, η οποία, εκτός από σολίστ του πιάνου, είναι και συνθέτρια. Θα ακολουθήσουν δύο κομμάτια εμπνευσμένα από το «Round Midnight» του Τελόνιους Μονκ, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ρεσιτάλ. Το διάσημο τραγούδι του Μονκ αποτέλεσε αφετηρία παραλλαγών τόσο για πρωτοπόρους συνθέτες της εποχής μας όπως ο Τζωρτζ Κραμπ [George Crumb] (γενν. 1929), ο οποίος το 2002 έγραψε το έργο για προετοιμασμένο πιάνο Eine Kleine Mitternacht Musik [Μια μικρή μεσονύκτια μουσική], όσο και από άλλους πιανίστες της τζαζ, όπως ο Καναδός Όσκαρ Πήτερσον [Oscar Peterson] (1925-2007), που το 1963 συνέθεσε τις δικές του παραλλαγές πάνω στο κομμάτι του Μονκ, στο οποίο έδωσε μάλιστα και τον ίδιο τίτλο (Round Midnight).

Tιμές εισιτηρίων
10 € (Ζώνη Β), 15 € (Ζώνη Α)
Ειδικές τιμές
4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι), 6 € (πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό
210 72.82.333
www.megaron.gr

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024