Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η ανθρώπινη φωνή» του Φ.Πουλένκ σε συναυλιακή μορφή - Προσκλήσεις

«Η ανθρώπινη φωνή» του Φ.Πουλένκ σε συναυλιακή μορφή – Προσκλήσεις

...

«Η ανθρώπινη φωνή», το μονόπρακτο του Φρανσίς Πουλένκ που βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Ζαν Κοκτώ, δανείζει τον τίτλο του στον ομώνυμο νέο κύκλο εκδηλώσεων του Μεγάρου, ο οποίος συνεχίζεται το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.), με την παρουσίαση του σπαρακτικού λυρικού δράματος του γάλλου συνθέτη σε συναυλιακή μορφή για φωνή και πιάνο από τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και την πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου. Το έργο παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους. Πριν την έναρξη της συναυλίας, θα προβληθεί εισαγωγικό βίντεο για το μουσικό έργο και τον Κοκτώ, κατά τη διάρκεια του οποίου η Μ. Παπαπετροπούλου θα ερμηνεύσει τον Αυτοσχεδιασμό αρ. 15 (αφιερωμένο στην Εντίθ Πιαφ) του Πουλένκ.

Συμπληρώστε τη φόρμα και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για το ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.
Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail.

Η ανθρώπινη φωνή
Το 1958, ο Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963) έγραψε το «λυρικό δράμα» σε μία πράξη για σοπράνο και ορχήστρα, επάνω στο θεατρικό έργο του Ζαν Κοκτώ (1889-1963). Τη μελοποίηση του μονολόγου του Κοκτώ είχε προτείνει στον Πουλένκ ο εκδότης Ερβέ Ντυζαρντέν, έχοντας κατά νου τη Μαρία Κάλλας για τον κεντρικό ρόλο (Εlle). Αλλά ο γάλλος συνθέτης έγραψε το έργο για τη «μοναδική, από κάθε άποψη, ερμηνεύτρια» των συνθέσεών του, την Ντενίζ Ντυβάλ.

Η ίδια η Ντυβάλ εξομολογείται: «Η ανθρώπινη φωνή υπήρξε μια κατακλυσμιαία εμπειρία για μένα. Είδα τον Πουλένκ να συνθέτει το έργο μέρα με τη μέρα, από μπαρ σε μπαρ, με την ίδια του τη σάρκα και με τη δική μου πληγωμένη καρδιά, γιατί εκείνο το διάστημα βασανιζόμασταν και οι δυο ερωτικά. Κλαίγαμε μαζί. Η ανθρώπινη φωνή έγινε κάτι σαν το χρονικό του πόνου μας».

Μια γυναίκα, προδομένη από τον εραστή της, έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Για τρία τέταρτα της ώρας τού μιλάει στο τηλέφωνο για τελευταία φορά (την επόμενη μέρα εκείνος παντρεύεται). Μιλάει σαν κάποια που αγάπησε και προδόθηκε, ασυνάρτητα: του θυμίζει το παρελθόν, τις ευτυχισμένες τους μέρες, λέει ψέματα, αρνείται την πραγματικότητα, «πιάνεται» από κάθε λέξη που τη γεμίζει ελπίδα. Ξαφνικά, πανικοβάλλεται, τρελαίνεται, υποφέρει, μετά ησυχάζει. Τη βλέπουμε να συνειδητοποιεί τη ρήξη, να κατεβάζει το ακουστικό, να πέφτει στο κρεβάτι, να λιποθυμά.

Η λυρική τραγωδία του Πουλένκ έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο της Οπερά Κομίκ στις 6 Φεβρουαρίου 1959 με τον Ζωρζ Πρετρ στο πόντιουμ και τον Ζαν Κοκτώ να υπογράφει τα σκηνικά, τα κοστούμια και τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Τιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β΄), 15 € (Ζώνη Α΄)
Ειδικές τιμές: 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες: τηλ. 210 72.82.333
www.megaron.gr

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

entertainment.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024